Valmis chili con carne tortillaletulla

Nyhtöpeura chili con carne

Tämä tulinen, riisin, tortillojen tai tacojen kanssa nautittava nyhtöpeuramössö on kaukana perinteisestä katajanmarjan makuisesta riistaruuasta ja tuo mukavan uuden twistin peura- tai hirviruokiin. Se uppoaa mukavasti tacoletulta elokuvailtana tai tyylikkäästi riisin kanssa ruokapöydässä.

Ihan pikaisesti tämä viikonloppumättö ei valmistu, sillä sen täytyy antaa hautua uunissa kunnes lihan voi nyhtää haarukalla hienoksi. Mitä pidempään ruoka viihtyy padassa, sitä parempi lopputuloksesta tulee. Pitkän haudutusajan ansiosta tässä voi käyttää vähän sitkeämpääkin lihaa ja säästää hyvät paistit myöhempään.

Lihaksi kelpaa mikä tahansa, alkuperäinen resepti taisi olla naudasta mutta itse olen käyttänyt peuraa. Myös hirvi tai kauris sopinnee oikein mainiosti :)

Valmiin chili con carnen voi tarjoilla tortillalettujen kanssa. Se sujahtaanee myös kivasti tacokuoriin tai maistuu ihan ”oikeana ateriana” riisin kanssa.

Ruokapornokuva nyhtöpeurasta

Chilin suhteen voi ottaa vapauksia. Se että ruokalajin nimessä lukee ”chili” ei tarkoita että mätöstä pitää väen väkisin tehdä syömäkelvotonta. Pihi ei kuitenkaan kannata olla sillä tulisuus avaa makuja kivasti. Itse käytin viimeksi sekä tuorechilejä, että erinäköisiä pulvereita mitä kotoa sattui löytymään (Fataliin tulituubeja, cayennepippuria ja supertulista thaimaalaista itsekasvatettua pikkuchiliä myllystä). Viimeksi huomasin että hunajaa lisäämällä saa ruuasta leikattua tulisuutta – kannattaa huomioida että hunaja leikkaa myös happoisuutta, joten suosittelen tarkkaavaisuuteen.

Nyhtöpeura chili con carne á la Metsälle

Tästä satsista kaksi henkeä syö koko viikonlopun, 4 henkeä saa itsensä ähkyyn tai noin 6 henkeä saa sopivan määrän ruokaa illallisella.

Tarveaineet – Ainesten suhteen pitää olla luova: jos papuja saa vain 500 g purkissa niin laita toki koko purkki pataan ja säädä mausteita. Tai jos lihaa sattuukin olemaan vähän isommissa paketeissa niin pistä rohkeasti koko köntti kerralla.

  • Kilon verran lihaa (kulmapaistit ja ulkopaistit on testattu, mutta voinee myös käyttää lapaa yms. – kannattaa ainakin kokeilla), hirveä, peuraa, kaurista tai vaikka paremman puutteessa nautaa
  • Oliiviöljyä (tai ihan tavallista öljyä) paistamiseen
  • Suolaa ja pippuria
  • Pari valkosipulinkynttä
  • Yksi sipuli
  • Yksi paprika
  • Lihalientä puolen litran verran (tai liemikuutio)
  • Kidney-papuja (purkista, valutettuna) 400 g
  • Tomaattimurskaa 400 g
  • Tomaattipyrettä (ruokalusikallinen tai pikkutölkki)
  • Puolikas ruokalusikallinen kutakin: kumina, sipulijauhe, valkosipulijauhe, oregano, savupaprika (tai tavallinen)
  • Cayennepippuria tai muita chilejä oman maun mukaan – alkuun vaikka puolikas teelusikka
  • Tarvittaessa Maizenaa tms. suurustamiseen

Tee näin

Helpointa ruoka on tehdä jos kotoa löytyy isohko valurautapata. Silloin kaiken paistamisen ja hauduttamisen voi tehdä kätevästi samassa padassa. Homma hoituu toki paistinpannulla ja kattilallakin.

1. Pilko liha muutamaan (isohkoon) palaan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja ruskista padassa kunnes ovat sopivan ruskeita. Siirrä lihat syrjään odottamaan siksi aikaa kun paistelet vihannekset.

2. Lisää pataan tarvittaessa lisää öljyä ja karamellisoi (paista) vihannekset: sipuli, valkosipulit ja paprika

3. Heitä pataan desin verran lihalientä (tai vettä) ja rapsuttele pohjasta irti kaikki makuaineet. Lisää liha takaisin pataan.

4. Lisää loput aineet: pavut, tomaattimurska ja -pyre ja mausteet. Sekoita ja lisää vettä (tai lihalientä) kunnes liha on jotenkuten peittynyt. Jos olet käyttänyt vettä, nakkaa tässä vaiheessa lihaliemikuutio pataan.

5. Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä tuntitolkulla. Koita olla polttamatta ruokaa pohjaan :)

Nyhtöpeura chili con carne hautumassa
Nyhtöpeura chili con carne hautumassa

6. Kun liha on mureutunut (esimerkiksi noin kuuden – kahdeksaan tunnin päästä), hajota (nyhdä) lihanpalat kahden haarukan avulla. Tässä kohtaa voit säätää ruuan koostumusta haihduttamalla siitä vähän vettä tai lisäämällä suurustetta.

7. Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. Oma suosikkini on ollut ”perusmeksikolainen” lähestymistapa eli tortillalettuja, Pico de Galloa (tuoresalsaa), Guacamolea, ranskankermaa ja juustosoosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.