Tumppi juoksee

Metsästäjätutkinnon suorittaminen

Metsästäjätutkinto ja sitä mahdollisesti edeltänyt kurssi ovat monelle aloittavalle metsästäjälle ensikosketus tulevaan harrastukseen. Tutkinnon pystyy läpäisemään ilman valmentavaa kurssiakin, mutta itse suosittelen kurssin käymistä ja kokeen ottamista välittömästi sen perään. Kursseja ja kokeita järjestetään kohtalaisen taajaan, joten sopivan paikan ja ajan löydyttyä pystytään siirtymään tuumasta toimeen melko nopeasti.

Tutkintotilaisuuksia järjestävät vain riistanhoitoyhdistykset (RHY), jotka vastaavat siitä, että niiden alueella järjestetään riittävästi metsästäjätutkintoon valmentavia koulutustilaisuuksia ja metsästäjätutkinnon suoritustilaisuuksia.

Tutkintoon valmistavana materiaalina käytetään Metsästäjän opas -kirjaa ja sitä täydentävää lakiosaa Metsästys- ja aselainsäädäntö. Molemmat ostetaan yleensä yhtenä pakettina, joka sisältää molemmat kirjat. Kirjaa myydään riistakeskuksen verkkokaupassa ja kirjakaupoissa – tosin se tuntuu olevan jatkuvasti loppuunmyyty. Kannattaa myös koluta lähiseudun kirjastot. Kirjan sisältämä tieto kestää hyvin ajan hammasta, joten vanhempikin painos kelpaa opiskeluun.

Metsästäjäkurssi tiivistää kokeen kannalta tärkeimmät asiat helposti nieltävään pakettiin ja ilman sen käymistä on käytännössä pakko ulkolukea koko kolmesataasivuinen Metsästäjän opas lakiosineen. Ilman lukemista ei kurssinkaan kanssa selviä, mutta kurssilla annettujen tärppien avulla opiskeluun käytetyn ajan osaa kohdistaa oikeisiin aiheisiin.

Kurssin pituus on 12 oppituntia (eli 12 x 45 minutin pätkää) ja tyypillisesti se järjestetään parin-kolmen peräkkäisen illan aikana. Alkavat kurssit löytyvät riistanhoitoyhdistysten omilta sivuilta tai Riistawebin hausta.

Pänttäämisen lisäksi kokeeseen voi valmistautua verkosta löytyvillä harjoituksilla:

Itse koe koostuu (tai ainakin on tähän asti koostunut) 60 monivalintatehtävästä joihin vastaamiseen on aikaa 90 minuuttia. Kysymyksistä 10 on lajintunnistustehtäviä, jossa käytetyt kuvat ovat samat kuin Metsästäjän oppaassa (vinkki!). Koe hyväksytään, mikäli vääriä vastauksia on kahdeksan tai vähemmän. Hyväksymiseen oikeuttava vähimmäispistemäärä on siis 52.

Kokeen voi suorittaa suomen- tai ruotsinkielisenä. Englanninkielistä koetta ei ole, mutta tutkintotilaisuudessa saa tarvittaessa käyttää tulkkia.

Kokeen tuloksen saa tietää koetilaisuuden päätyttyä. Kokeen vastaanottanut RHY lähettää tiedot kokeen läpäisseistä metsästäjistä eteenpäin ja uudet metsästäjät saavat korttinsa postitse noin viikon kuluttua tutkinnon suorittamisesta.

Metsästäjätutkinto on yksi Metsälle.fi:n seitsämästä askeleesta metsästykseen. Tarkista muut askelmerkit täältä.

7 comments

      1. Joo siltä se näyttää.no täytyy vaan lukea vielä,kun oli itelläkin vielä sellainen tunne ette mennyt ihan putkeen.

          1. Nyt en enää muista, kannattaa kysäistä joltakulta joka on suorittanut kokeen hiljattain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.