Nielisitkö syötin, jos kertoisin että on olemassa kalenteri, joka kertoo koska riistaa ja kalaa saadaan eräksi? Solunaariteoriaa on tutkittu vuosikymmeniä, mutta tiedetäänkö varmaksi onko ottikalenteri tiedettä, mustaa magiaa vai horoskooppihömpötystä.
Solunaariteoriassa oletetaan, että kalojen ja eläimien liikkuminen on sidoksissa kuun vaiheisiin. Teorian perusteella voidaan ennustaa parhaat metsästys- ja kalastuspäivät, sekä parhaat kellonajat olla jahdissa tai kalassa. Suomennettu nimi tärppipäivät kertovalle almanakalle on ottikalenteri.
Teoria on John Alden Knightin käsialaa ja peräisin 1920-luvulta, mutta kuun kiertoon perustuvaa jahtionnen arvailua on käytetty iät ja ajat aiemminkin.
Teoriaa on tutkittu ja se ei ole osoittautunut ihan täysin vedenpitäväksi vaikkakin tutkimuksissa havaittiin valkohäntäpeurojen aktiivisuuden korreloivan jonkin verran ottikalenteriin. Haaste kalenterin osalta on mm. se, että se ei huomioi säätä – vaikka lintujen pitäisi kalenterin mukaan olla päätä pahkaa lentelemässä voi päälle iskeä vaikka rankkasade, joka pitää metsäriistan piilosilla.
Kotimaisessa kalastuskeskustelussa ottikalentereihin tunnutaan uskovan, tsekkaa vaikka trolling.fi:n foorumi ja tämä kalastus.com:in viestiketju, joten aivan huuhaasta ei välttämättä ole kyse. Puolustuksen kalenterille antaa myös yliopiston eläintieteiden professori, joka vastaa nykyisen yliopiston kalakalenterin julkaisusta.
Jokainen arvioikoon kalenterin hyödyn itse. Minäkin aion vähän seurata, miten riistahavainnot korreloivat ottikalentereihin. Digitaalisia kalenterita löytyy mm. Garminin GPS -laitteista, verkosta mm. kalakalenteri.fi ja myös Kuusamon uistin julkaisee verkossa vuotuista yliopiston kalakalenteria. Haulla solunar calendar löytyy myös erilaisia kännykkään asennettavia ottikalentereita.
Huomisen sorsastuksen aloituksen osalta vaikuttaa vähän huonolta: ottikalentereiden mukaan tulossa on heikko päivä. Toivotaan että kalenteri on väärässä ja sorsa lentää :)