Metku ja Garmin LTE panta talvimaisemassa

Alpha LTE – Garminin GSM tutka testissä

Garmin julkaisi viime vuoden lopulla ensimmäisen GSM-teknologiaa käyttävän koiratutkansa. Alpha LTE on selkeästi tulos yrityksen vuonna 2022 ostaman, koiratutkia valmistaman Easyhuntin yrityskaupasta. Testasin pantaa arjen jahdeissa ja talvisella lapinreissulla itsenäisenä laitteena ja paritettuna yhteen perinteisen VHF-tutkan kanssa.

Alpha LTE itsenäisenä pantana

Itsenäisenä laitteena käytettäessä Alpha LTE toimii yhdessä matkapuhelimeen asennettavan Alpha-sovelluksen kanssa. Sovelluksesta näkee kartalla koiran ja oman sijainnin, reitin ja tilan (istuu, seisoo ym) ja siitä voi hallinnoida pannan asetuksia kuten esimerkiksi valoja, päivitystahtia ja pelastustilaa.

Laite on suoraviivainen käyttää ja mukavan pienikokoinen. Siinä on virtanappi, statusvalo ja kaksi tehokkaan tuntuista huomiovaloa, joiden väriä (keltainen, magenta [miesten kielellä lila], syaani [sinivihreä], valkoinen, vihreä, punainen ja sininen) ja vilkkumisnopeutta voidaaan säätää sovelluksella. LTE mötikkä luiskahtaa helposti Garminin vakiopantaan – joka on ostettava erikseen.

Pelastustilaan siirtyminen harventaa laitteen tiedonlähetysvälin kahteen minuuttiin pattereiden säästämistä varten. Perustilassa 10 sekunnin päivitysvälillä akulle luvataan 11 tunnin kestoaikaa, dynaamisella (koiran nopeuden mukaan säätyvällä) päivitysvälillä akkukesto kasvaa 18 tuntiin ja pelastustilassa akunkestoksi luvataan 45 tuntia.

Alpha-sovellus ei yritäkään toistaa samaa käyttökokemusta perinteisen käsikapulan kanssa. Siinä ei ole kovinkaan monimutkaisia metsästystoiminnallisuuksia, vaan se soveltuu lähinnä koiran seuraamiseen ja löytämiseen metsästä. Sovelluksesta ei löydy esimerkiksi käsikapuloista tuttuja ”aloita uusi metsästys” toimintoja tai koiran kulkeman matkan nollaamista.

Sovelluksesta näkee myös seisooko koira, mutta valitettavasti sovellus ei osaa kertoa asiasta piippaamalla tai värisemällä, vaan asia on tarkistettava itse puhelinta kurkkimalla. Myöskään LTE pantaa ei saa puhelimen välityksellä yhdistettyä Garminin kelloon – mikä on hieman järjenvastaista.

Toimiakseen LTE-panta vaatii maksullisen vuosilisenssin. Tämä ei ole mikään ihme, sillä toisin kuin VHF-tutkissa, tässä joudutaan kierrättämään kaikki tieto pannasta Garminin palvelimien kautta kännykkäsovellukseen. Lisenssi ostetaan Alpha sovelluksella.

LTE yhdessä VHF pannan kanssa

Parhaimmillaan Alpha LTE on kun sitä käytetään yhdessä VHF pannan kanssa. Silloin pannat liitetään toisiinsa ja koiran seuraaminen toteutetaan käsikapulalla kännykkäsovelluksen sijaan. Käsikapula puolestaan yhdistetään kännykkään, jotta data kulkee kaikista vehkeistä kaikkiin vehkeisiin saumattomasti.

Alpha LTE on yhteensopiva T5 ja T20 sarjalaisten pantojen ja Alpha 10, 200 ja 300 sarjan käsikapuloiden kanssa.

Pantojen yhdistäminen on yksinkertaista. Molempien värkkien virtanappeja painetaan kunnes ne ovat pariliitostilassa ja ne hoitavat hommat keskenään. Sen jälkeen Alpha LTE ilmestyy käsipulassa koiran tietoihin omalle välilehdelleen. Itse testasin yhdistämistä Garminin Alpha 300i kapulalla ja T20 pannalla ja se oli mutkatonta.

VHF pannan kanssa käytettäessä Alpha LTE:n akunkesto kasvaa jonkin verran ja on päivitystahdista riippuen 12-75 tuntia.

Yhdistämisen jälkeen 300i näkee koiran tiedot joko suoraan VHF:n kautta tai LTE pannasta puhelimen kautta tulevan paikkatiedon kautta. Käsikapulaan GSM pannan paikkatieto tulee siis puhelimen bluetooth-yhteyden välityksellä.

Kenelle, miksi ja minkä takia?

Alpha LTE on GSM pannaksi edullinen: tarjouksessa panta lähtee ostajan mukaan runsaalla kahdella ja puolella sadalla eurolla ja siihen päälle tulee kuudenkympin vuosilisenssi.

Alpha android sovellus on kohtuullisen pelkistetty ja siinä on paljon kehittämisen varaa. LTE panta lanseerattiin heinäkuun 2024 alussa amerikkaan ja toivon mukaan ”kotimarkkinan” paine nopeuttaa Alpha-sovelluksen kehitystahtia.

Oma tuomioni on, että yksinään käytettynä Alpha-panta sopii parhaiten sellaiselle metsästäjälle joka ei koiratutkaa jahdissa tarvitse, mutta haluaa varmuudeksi tietää mistä koiran löytää poikkeustilanteessa tai jos jahti pitää katkaista kesken. Sen hinta tekee siitä houkuttelevan kilpailijan GSM tutkamarkkinoille, mutta ominaisuuksiltaan (lähinnä Alpha-sovelluksen osalta) se ei yksinään kisaa samassa kategoriassa Trackerin yms tuotteiden kanssa.

LTE pannan käyttäminen yhdessä Garminin VHF-pannan kanssa avaa sitten kokonaan uuden maailman. Garmin on perinteisesti ollut ekosysteemitoimija, jossa laitteet toimivat hienosti yhteen ja niin tässäkin tapauksessa.

Kun molemmat pannat näkyvät kapulassa yhtenä on seuranta saumatonta etäisyyksistä tai metsän tiheydestä riippumatta. Perinteisen VHF-pannan maksimilähetysetäisyys on jo vuosikaudet ollut paperilla 14 kilometriä, mutta tiheässä metsässä, kumpuilevassa maastossa tai oikeastaan missä tahansa jossa koiran ja vastaanottimen välissä on yhtään mitään, ei tuohon ennätysetäisyyteen päästä. Laittamalla radiolähettimen viereen LTE pannan (sillä oletuksella että kenttiä piisaa) saadaan koiran paikkatieto ruudulle lähes miten vain.

Toinen vaihtoehto on pitää LTE pantaa jatkuvasti ”pelastustilassa” jolloin sen päivitys tulee harvakseltaan mutta jos koira katoaa VHF:n osalta kartalta, tiedetään mistä päin mustia aletaan yhyttämään.

Yhteenvetona LTE on parhaimmillaan Garminin koiratutkaa jo ennestään käyttävälle. Jos olet hankkimassa seisojan rinnalle jänispiiskan voit laittaa LTE lähettimen samaan pantaan ja käyttää tuttua (huom. yhteensopivaa!) kapulaasi huoletta talvisissa jänisjahdeissa joissa koira saattaa helpostikin juosta VHF kantaman ulottumattomiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.