Jälleenlatausvehkeet ja hylsyjä

Jälleenlatasin itse ja säästin – osa 1: Perustietoutta

Kiväärin säännöllinen ulkoiluttaminen ampumaradalla on tärkeää saalisvarmuuden kannalta, mutta maalitaulun kymppirenkaan puhkikuluttamiseksi ammunnan pitää olla säännöllistä ja laukausmäärien reippaita. Torrakkoihin tungettavat metalliporkkanat ovat kuitenkin tuhottoman tyyriitä ja mikäli pyssynpuristajaa ei ole siunattu luontaisella lahjakkuudella, muodostaa harjoittelupatruunoiden hinta merkittävän osan kivääriammunnan kustannuksista. Käytettyjen hylsyjen jälleenlataus helpottaa kuluttamisen tuskaa.

Sanomattakin lienee selvä, ettei artikkelin neuvoista tai ”faktoista” oteta minkään valtakunnan virhevastuuta. Ruudin kanssa pelaaminen ja patruunoiden lataaminen tapahtuu aina suorittajansa vastuulla!

Nyt pihdataan!

Patruunoiden hinnat vaihtelevat aseen kaliiperin mukaan yleisimpien kaliipereiden noin 75 eurosentistä aina vitosen kappalehintaan (esim. Sako 338 Win Mag) ja siitä ylöspäin. Laukausmäärien ollessa 20+ per ratakerta alkaa pienikin säästö tuntua lompakossa. Säästöjä voi käytännössä hakea kahdella tavalla: juoksemalla tarjousten perässä, tai hankkimalla latausvehkeet ja leipomalla patruunat niillä.

Tarjousten perässä juoksemisen haaste on siinä, että piipusta tulee räiskittyä väistämättä sitä tavaraa, mikä kulloinkin sattui poistohyllyllä makaamaan. Valmiiden patruunoiden laatu luonnollisesti vaihtelee merkistä toiseen, kasaa ei tunnu syntyvän ja kiikaria joutuu kohdistelemaan jatkuvasti. Lisää laukauksia, lisää kustannuksia.

Tarkkuuslatauksia tikapuumenetelmällä

Kasaamalla patruunansa itse voidaan jokaiseen komponenttiin vaikuttaa erikseen: luoti, ruuti ja nalli voidaan valita joko tarkkuutta tai kustannussäästöä silmälläpitäen. Punnitsemalla patruunan ruutisatsin gramman sadasosan tarkkuudella voit olla varma, että paukut osuvat kohdalleen. Jälleenlataamalla voidaan siis pienellä vaivalla tuottaa tasalaatuisia, juuri omaan aseeseen istutettuja tarkkuuslatauksia kohtuullisilla kustannuksilla.

Tarkkuuteen vaikuttaa erityisesti latauksen ja aseen yhteensopivuus. Jokainen ase on yksilö ja niiden piipuilla erilaiset värähtelyominaisuudet. Normaalin kiväärin piippu on ns. vapaasti värähtelevä: piippu on kiinnitettu tukkiin vain peräpäästään ja on isolta osalta irti tukista. Nallin sytyttämän ruutilatauksen työtäessä luotia voimalla rihlojen halki piipunsuuta kohti alkaa piippu värähtelemään harmonisesti. Luodin poistuessa piipusta osoittaa se värähtelyn vaiheesta riippuen todennäköisesti eri paikkaan kuin ennen laukaisua.

Värähtelyn ominaisuudet riippuvat aseen piipun lisäksi ennen kaikkea luodin nopeudesta sen kulkiessa piipun läpi. Tarkkuuslatausten hakemisessa pyritään löytämään omalle aseelle sopivia latauksia, joissa värähtelyn vaikutukset ovat pienimmät mahdolliset. Ammuttaessa aseella eri nopeuksille rakennettuja patruunoita huomataan, että aseen osumapisteen muutos ei korrelloi suoraan hylsyyn sullotun ruutimäärän kanssa. Osumapiste toki nousee ruutimäärän kasvaessa, mutta tietyin väliajoin osumat kasaantuvat tiheämpiin rykelmiin vaikka ruudin määrää nostetaankin. Nämä rykelmät kielivät niitä vastaavien latausreseptien sopivuudesta omalle aseelle. Tarkkuuslatauksen hakemisesta edellisellä, ns. tikapuutestillä, voit lukea lisää täältä.

Alla olevassa videossa selitetään perinpohjaisesti kiväärin harmoninen värähtely ja ampujan vaikutusmahdollisuudet siihen. Videosarjassa käsitellään tarkkuuskivääriammuntaa ja siitä löytyy muitakin katsomisen arvoisia videoita.

Mistä ovat pienet patruunat tehty?

Patruunalla tarkoitetaan valmista panosta, joka koostuu hylsystä, nallista, ruudista ja luodista. Lähes kaikki jälleenlatausoppaat käsittelevät nimenomaan keskisytytteisten messinkihylsyjen (uudelleen)latausta. Edellisiin kuuluu suurin osa patruunoista, poikkeuksena tuttu reunasytytteinen ja kertakäyttöinen .22 pienoiskivääripatruuna. Myös haulikon patruunoita voidaan ladata itse, mutta haulipaukun lataaminen tehdään eri laitteilla.

Hylsy

Hylsyjä hillopurkissa
Hylsyjä hillopurkissa

Messinkihylsy, johon patruuna kootaan, on kokonaisuuden kallein, ja sattumalta ainoa uudelleenkäytettävä osa. Usein puhutaankin jälleenlatauksesta, joka tarkoittaa patruunoiden lataamista aiemmin ammuttuja hylsyjä kierrättämällä. Hylsyjä saa myös uusina kaupasta, mutta ylivoimaisesti suurin osa kotona tehdyistä patruunoista ladataan käytettyyn hylsyyn.

Hylsyjä voi normaalisti jälleenladata 5-10 kertaa. Niitä kannattaa käsitellä yhtä monta kertaa ladatuissa erissä, jolloin koko erä voidaan hävittää kun ensimmäiset loppuunkulumisen merkit, yleensä haljennut hylsynsuu, ilmenevät.

Nalli

Yksittäispakattuja nalleja
Yksittäispakattuja nalleja

Nalli sytyttää patruunassa olevan ruudin kun aseen iskuri lyö nallissa olevan aloituspanoksen nallin sisällä (Boxer -nallityyppi) tai hylsyssä (Berdan -nallityyppi) olevaa alasinta päin. Räjähdyksen muodostama kuuma pistoliekki etenee hylsyn kannan läpi hylsyyn ja sytyttää siellä olevan ruutipanoksen. Nallit ovat herkkää tavaraa räjähtämään ja ne toimitetaankin yksittäispakattuina. Myös hylsyjä nallitettaessa tulee olla varovainen.

Ruuti

Ruutipurkki ja -vaaka
Ruutipurkki ja -vaaka

Ruuti on luodin varsinainen ajoaine. Nykyään lähes kaikki patruunat käyttävät savutonta ruutia, mustaruutiaseiden ollessa pienen porukan perinneharrastus. Yleisestä käsityksestä poiketen ruuti ei ole räjähdysaine, vaan se luetaan räjähdysaineita hitaammasta palonopeudestaan johtuen nk. humahtaviin aineisiin.

Yleisin Suomessa myytävä ruuti on Vihtavuoren valmistamaa. Kiväärin patruunan latauksena käytetään Vihtavuoren N100- ja N500 -sarjan ruuteja. Ärhäkkyyden lisäämiseksi viisisataseen on töräytetty mukaan nitroglyseriiniä. Ruudin valinnassa määräävä tekijä on sen palonopeus. Vihtavuori ilmoittaa ruudin palonopeuden kahdella numerolla, jotka seuraavat sarjamerkintää. Esimerkiksi N130 on Vihtavuoren nopein ruuti N100 sarjassa, N170 ollessa sarjan hitain.

Luoti

Lapuan luoteja
Lapuan luoteja

Jälleenlataajalle löytyy laaja valikoima mistä valita kuhunkin tarkoitukseen sopiva luoti: on puolivaippaa, kokovaippaa ja kokokuparista Lapuan Naturalistakin. Luodit ostetaan yleensä 100kpl rasioissa ja hinnat vaihtelevat valmistajan ja luotityypin mukaan. Treeni- ja lintupaukuksi käyvän kokovaippaisen Lapua Scenarin saa kaupasta noin 36€ rasiahintaan, kun taas hirvelle sopivasta Lapua Megasta saa maksaa samassa kaupassa 57€ / rasia.

Hintavertailua

Jos omalle ajalle ei lasketa arvoa, muodostuu patruunan hinta vain osiensa summasta. Vertailua varten lasketaan yhden patruunan tekemisen kustannus pohjoismaissa kohtalaisen yleiselle 6,5x55SE kaliiperille, eli ruotsinmauserille.

Komponentti Hinta / patruuna Muuta
Hylsy 0€ Uusi hylsy maksaa n. 0,70 €
Nalli 0,06€ CCI iso nalli
Ruuti 0,24€ Latausoppaan aloituslatauksen hinta 8g Scenarille
Luoti 0,36€ Lapua Scenar 8g
Yhteensä 0,66€

Osista kasaamalla itseladatun patruunan hinnaksi tulee käytettävästä ruutilatauksesta riippuen 0,66 – 0,7€. Kaupasta kannettuna 50 kpl rasia valmiita Lapuan 8g Scenar patruunoita ruotsinmauserille maksaa noin 85€, eli 1,70€ kappaleelta.

Hirvilaillisia patruunoita vertailtaessa kustannussäästö on yhtäläinen: itseprässätyn hirvipaukun hinnaksi tulee noin 0,90€ ja halvimmat Lapua Mega -luodilla varustetut kuusipuolikkaan hirvipatruunat maksavat noin neljäkymppiä / 20kpl rasia.

Jälleenlataustarvikkeet

Vaikka eri komponenttiyhdistelmien määrä on loputon ja luodin täydellistä käyntiä sille omalle aseelleen hakiessa voidaan sortua helposti hieromiseen, ei omatoimisen patruunatehtaan pystyttämistä pidä kavahtaa. Välineitä saa kaupasta edullisina paketteina ja suorituksena jälleenlataus on kohtuullisen yksinkertainen, lisäksi touhussa pääsee aika pitkälle valmiita patruunareseptejä noudattamalla.

Varusteet

Leen latausprässi ja ruutiannostelija käyttövalmiina
Leen latausprässi ja ruutiannostelija käyttövalmiina

Helpoin tie jälleenlatauksen aloittamiseen on hakea kaupasta valmis lataussarja. Amerikkalainen Lee valmistaa toimivan tuntuisia, joskin körttiläisen suoraviivaisia lataustarvikkeita, joissa hinta on saatu kohdalleen. Suuria latausmääriä tavoiteltaessa pöytään kiinnitettävä latausprässi on ehdoton, mutta vähän lataava pärjää myös muutaman kympin arvoisella vasaralataussarjalla.

Jälleenlataus hoituu muutamalla peruskomponentilla: pöytään kiinnitettävä latausprässi, jolla hoituu suurin osa latausaskareista, kaliiperikohtainen supistusholkki ammunnassa laajentuneen hylsyn alkuperäisten mittojen palauttamiseksi, kaliiperikohtainen luodinasetin, käsinallitin nallin asettamiseen hylsyyn, pari kalvainta nallipesän puhdistukseen ja hylsyn lyhentämiseen, sekä ruutivaaka.

Lee Breech Lock Challenger on noin 160€ hintainen lataussarja, joka sisältää melkein kaiken tarvittavan. Paketin lisäksi tarvitaan vielä kaliiperikohtaiset latausholkit ja hylsynpidin, sekä työntömitta hylsyjen ja valmiiden patruunoiden mittojen tarkistamiseksi. Kokonaiskustannus laitteistolle on karkeasti parisataa euroa.

Reseptit

Jälleenlataus ei suinkaan ole arpapeliä, jossa tungetaan käsivaralla ruutia tötteröön ja koitetaan radalla kestääkö ase patruunan paineen. Lataus perustuu hyväksi havaittuihin resepteihin, joita toki voi kokemuksen myötä tuunata turvallisuuden rajoissa omiin tarpeisiin.

Latausresepti kertoo enimmäis- ja vähimmäisruutimäärät eri luotityypeille ja painoille. Oman latauksen rakentaminen aloitetaan lataamalla patruunaan latausoppaan ilmoittama minimiruutimäärä, testaamalla se radalla ja kasvattamalla sitä tarpeen mukaan kunnes ase ja patruunayhdistelmällä on hyvä käynti. Latataajan tulee pitää ruutiannos lausoppaassa ilmoitettujen minimi- ja maksimimäärien välllä ja mikäli ammuttaessa tunnistetaan ylipaineen merkkejä (lukon kampi jäykkä, hylsyssä tai nallissa muutoksia) tulee ammunta keskeyttää ja ruutiannosta pienentää.

Latausoppaita löytyy netistä ja kirjastosta. Vihtavuori on julkaissut ruudeilleen latausoppaan, josta löytyvät kaikki yleisimmät kaliiperit ja luotityypit, se löytyy verkosta täältä. Hyvä suomenkielinen latausopas on Esa Paanasen kirjoittama Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus, joka latausreseptien ohella perehdyttää lukijansa aiheeseen perinpohjaisesti.

Kohti käytäntöä!

Kun välineet ja perustiedot ovat kasassa, on aika laittaa kampi laulamaan ja tehdä ensimmäiset patruunat. Ensi osassa käydään läpi patruunan rakennuksen vaiheet ja testiammunnan tulokset!

Lataatko patruunasi itse?

View Results

Loading ... Loading ...

3 comments

    1. Hyvä kysymys. Sarja käy siis usealle kaliiperille ja sen kylkeen ostetaan kaliiperikohtaiset holkit. Jos metsästäjä mielii ladata useampaa piipunpaksuutta, niin useamman holkkisarjan hankkimalla homma luonnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.