Kevo saappaan pohja

Uudenlaiset eräsaappaat – Testissä Nokian Kevo Outlast

Suomen syksy on kaunista ja kosteaa aikaa. Pieni sade ei metsästäjää haittaa kunhan saalista on saatavilla, mutta märät varpaat pilaavat reissun heti alkuunsa. Gorekalvojen ja niillä vuorattujen kenkien kehittymisestä huolimatta tuntuu, että perinteinen kumisaapas on ainoa takuuvarma keino välttää koipien kastuminen.

Kevo sappaat ovat vieneet kumikenkäkokemusta aimo harppauksen eteenpäin
Kevo Outlast -sappaat ovat vieneet kumikenkäkokemusta aimo harppauksen eteenpäin

Suomalainen on perinteisesti ulos siirtyessän uskonut koipensa kumisaappaan hellään syleilyyn. Ja miksipä ei, onhan kelpo kumisaappaalla jalot juuret: kengän mallin kehitti 1800-luvun alussa Wellingtonin ensimmäinen herttua. Alunperin nahkainen kenkä sai kumipäällysteen 1850-luvun ranskassa vulkanointiprosessin keksimisen myötä. Koivet kuivana pitävästä kumikengästä tuli välitön hitti maatilatyöntekijöiden keskuudessa ja sen voittokulku on kestänyt tähän päivään asti.

Suomen kuuluisin kumisaapasvalmistaja on kiistatta Nokian Jalkineet, joka erosi entisestä matkapuhelinfirmasta 90-luvun alussa. Yritys lanseerasi kesällä kaksi uutta eränkävijöille ja retkeilijöille suunnattua saapasmallia: Koli ja Kevo Outlast -kumisaappaat. Kaksikosta Kevo vaikutti Outlast-vuorensa ansiosta monikäyttöisemmältä ja saimme pyynnöstä saappaat käyttötestiin, jossa jalkineen ominaisuuksia testattaisiin käytännössä syksyn ja alkutalven ajan.

Odotukset kumisaappaille olivat kovat, koska valmistajan mukaan Kevo tuo saapasmaailmaan ennennäkemättömiä huippuominaisuuksia ja lyhentää välimatkaa retkeilykenkien ja saappaiden välillä.

Kevo on kohtalaisen matalavartinen saapas, jossa on pääominaisuudet ovat tukeva ja pitävä Erä-pohja ja lämpöä varaava Outlast-vuori. Muita ominaisuuksia ovat mm. säädettävä varrensuu, saappaiden riistumista helpottava kantanysty ja teräksinen lenkkirauta. Kenkä on varustettu suomalaiseen jalkaan istuvalla leveällä lestillä.

Kumisaappaat koetuksella

Kevo Outlast -saappaita testattiin lähes neljän kuukauden ajan kolmen aktiivisen metsämiehen ja yhden kauniimpaa sukupuolta edustavan aktiiviretkeilijän toimesta. Tampattua tannerta kertyi noin 350 kilometriä ja testimaastot vaihtelivat kangasmetsistä louhikkoihin. Omalta osaltani kilometrejä kertyi satakunta. Käytin popoja elokuun helteistä joulukuun alkuun ainoina metsästyskenkinä, eikä vastaan tullut hetkeä, jolloin olisin toivonut ottaneeni toisenlaiset kengät jalkoihini.

Saappaan jalkatuntuma

Testiraati valitsi mukavuuden Kevo Outlast -saappaiden parhaaksi ominaisuudeksi. Kevot ovat kumisaappaiksi äärimmäisen mukavat. Jalkatuntuma on pehmeä kuin ei olisi saapasta jalassa lainkaan. Pehmeä vuorimateriaali tuntuu hyvältä jalassa ja vaikka saappaat joutuivatkin heti kovaan kouluun, ei kukaan testiryhmästä valittanut saaneensa rakkoja.

Kaikki testaajat itseäni lukuunottamatta ottivat saapaskokoon perinteisen villasukkaextran kylmien kelien käyttöä varten. Saappaiden koot ovat melko runsaat. Oma jalkani on välillä 42-43 ja koon 42 saappaat mahdollistavat vielä paksumpien teknisten talvisukkien käytön, mutta mummonkutomat eivät enää mahdu jalan ja saappaan väliin.

Lesti on leveä ja matala. Omaan, lähinnä räpylää muistuttavaan jalkateräni Kevon lesti istui hyvin. Kapeampijalkaiselle naistestaajalle leveys muodosti haasteen: jalka hölskyy ja pyörii sivusuunnassa vaikka kenkä on muuten sopiva. Muut testaajat kokivat kengän leveyden hyväksi.

Lestin mataluus on Kevon suurin haaste. Jalka ei välillä tahdo istua paikallaan ja kantapää irtoaa pohjasta turhan herkästi. Kantapään irrotessa pohjasta lakkaa muutoin hyvä nilkkatuki toimimasta ja saapas lerpahtaa yllättäen. Näin käy onneksi harvoin, mutta voi tapahtua kohtalaisen tavallisessakin maastossa, kuten pohjaltaan epätasaisessa sammaleen peittämässä varvikossa. Lestin tyköistuvuutta sekä korkeus, että leveyssuunnassa voi jonkin verran korjata pitämällä paksumpia sukkia.

Vuori ja pohja

Outlast-vuori lunastaa lupauksensa lämpötilan tasaamisessa: kesäkuumalla saapas ei hiosta eikä kylmällä palella. Villasukalla vuorattuna Kevo ei kavahda paria pakkasastetta edes passihommissa. Mahdottomia ei kaikensään saappailta kuitenkaan voi odottaa ja pidempään pakkassään paikallaanpönöttämiseen on syytä hankkia lämpimämpi passikenkä.

Pehmeä vuori yhdistettynä kengässä liikkuvaan kantapäähän aiheuttaa ylimääräistä kulutusta. Kolmella testaajista vuorikangas oli kulunut kantapäästä puhki testin aikana. Pehmeästä materiaalista johtuen kulumaa ei kuitenkaan huomaa, eikä se tunnu vaikuttavan käyttöominaisuuksiin.

Säädettävän vartensuun ansiosta kengät on helppo pukea ja päätyivät usein jalkaan koiria ulkoilutettaessa. Suuri kantanasta puolestaan helpottaa saappaiden riisumista ja yhdistettynä liukkaaseen vuorimateriaaliin mahdollistaa märänkin saappaan riisumisen ilman turhia ähinöitä.

Yhtä mieltä oltiin Erä-pohjan pito-ominaisuuksista. Pito on hyvä, eikä saapasta saatu testin aikana lipeämään edes meren jäisillä ulkoluodoilla. Erinomaisesta pidosta huolimatta saappaan pohjat eivät tuo paljoakaan mutaa ja roskia mukanaan kotijoukkojen kiusaksi.

Kevo ei ole kahlaajan valinta. Perinteistä eräsaapasta matalampi varsi jakoi testijoukkoa. Osa arvostaa saappaassa pidempää vartta, toisaalta toinen puolikas piti matalasta varresta sen tuulettuvuuden takia.

Kumisaapastestin yhteenveto

Kevo Outlast -sappaat ovat vieneet kumikenkäkokemusta aimo harppauksen eteenpäin. Kenkä on äärimmäisen hyvän tuntuinen jalassa ja vetää mukavuudessa, sekä pito-ominaisuuksissa vertoja vaelluskengille. Varren kiristys ja muut yksityiskohdat ovat hyvin suunniteltuja. Suurin puute on matala lesti ja siitä johtuva ajoittainen lepsuus nilkassa.

Mukavimmat kokeilemani saappaat tähän asti. Kelpo yleistuntuma, sopivat maastoon kuin maastoon. Kevoja voidaan käytettävyyden ja kelikestävyyden kehua aidoiksi eräsaappaiksi. – Eräs testaajista

Kuivalla kankaalla tai louhikossa vetävät paremmin nilkkaa tukevat vaelluspopot pidemmän korren, mutta jos kaipaa kengiltään monikäyttöisyyttä ja sekä kylmän-, että vedenpitoa on Nokian Kevo loistava valinta.

Hyvää ja huonoa

+ Mukavuus ja pehmeys
+ Pito toimii kaikilla alustoilla
+ Tuntuma
+ Outlast-vuoren lämpöominaisuudet
– Matalan lesti ja sen aiheuttama nilkan ajoittainen lepsuus
– Vuoren kuluminen kantaosasta

 

7 comments

   1. Juu näin on. Paino on yksi tärkeä tieto. Esim. Vikingin malli painaa aivan turkasen paljon. Tilasin niin kevo outlastin kuin koli- mallinkin, niin tietää vertailla. Varmasti molemmat hyviä saappaita.

    1. On, kolista on nyt hyvät kokemukset. Ainoa haitta on tuo kannan kuluminen sisältä, mutta ei ole missään nimessä haitannut käytössä jos on vähänkää pukukenkiä paksummat sukat jalassa.

    2. Metsästys ja Kalastus testasi Kevo Outlastin viime lehdessä (6/2015) ja sieltä löytyi saappaan painoksi 1060 grammaa.

     Heidän käyttötestissään ei puolen vuoden jälkeen ollut merkittäviä kulumia kun taas meillä todettiin sisäpuolen pehmusteen kuluneen. Ehkä saapas istui lehden testaajalle paremmin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.