Pillit pysyvät luotettavasti kiinni paracord nauhassa

Paracord pillinarun punominen sorsapilleille

Houkuttelupyyntiin hurahtanut törmää usammalla pillillä pelatessaan käytettävyysongelmaan: miten pitää pillit jahtihurmoksessa järjestyksessä ja helposti saatavilla. Yksi pilli roikkuu kaulassa mitenkuten vahvasta narusta tekaistun lenkin varassa, mutta tarkoitukseen varta vasten punottu pillinaru on tyylikäs ja siihen saa helposti ja turvallisesti kytkettyä useamman houkutuspillin. Naruja saa toki valmiinakin, mutta tervesorminen tekaisee sen itse pienellä vaivalla parissa illassa televisionkatselun lomassa.

Nimensä mukaisesti paracord on alunperin ollut armeijan käyttämää laskuvarjonarua, mutta on toisen maailmansodan jälkeen vapautunut siviilimarkkinoille ja muuttunut yleisnaruksi, josta väkerrellään kaikkea koirien kaulapannoista koristerannekkeisiin. Taktisen näköisen vihreän ja ruskean rinnalle on tullut naruja kaikissa sateenkaaren väreissä, joten askarteilijalla riittää valinnanvaraa. Paracordia saa erä- ja askarteluliikkeistä, mutta itse kokeilin tilata tavaran ebayn kautta kiinasta koska se on siellä moninverroin halvempaa ja minulla oli reippaasti aikaa odottaa toimitusta. En rakentaisi laskuvarjoani halpiscordista mutta sorsapillillen roikottamiseen riittää edukkaampikin nailonnaru.

Valmis, itse tehty houkutuspillinaru
Valmis, itse tehty houkutuspillinaru

Punoin oman naruni artikkelin loppuun liitetyn kolmioisaisen videon ohjeiden mukaisesti, enkä rupea tässä toistamaan eri työvaiheita koska ne selviävät parhaiten videolta. Punontatapoja on kuitenkin erilaisia joten Youtubea selaamalla löytää varmasti mieleisensä mallin. Tässä käytetään ns. cobra stitch -solmuja, mutta pillinarun tekemisessä käytettävällä Scoubidou-punonnalla voi tehdä muutakin, kuten avaimenperiä yms.

Kobrasolmu tai englanniksi kobra stitch
Kobrasolmu tai englanniksi kobra stitch

Väreinä käytin ruskeaa ja vihreää paracordia. Tympäännyttävintä askartelussa on se, että solmuista pitää tehdä kireitä ja naru leikkaa kivasti nahkaan muutaman solmun jälkeen. Jos kaapista löytyy ohuet hansikkaat voi niiden avulla helpottaa käsien kulumista. Itse päädyin kiristämään solmut niin, että purin toisesta langasta ja kiskoin toisesta molemmin käsin. Vähempikin kiristys olisi varmaan riittänyt.

Tarvikkeet houkutuspillinaruun

Houkutuspillinarun tekemiseen tarvitaan mitta, terävät sakset, sytytin ja 30m (100 jalkaa) paracordia – näyttävämmän pillinarun saa, jos käyttää punontaan kahta väriä. Paracord on muovia ja sulaa helposti, joten sytyttimellä sulatetaan katkaistujen lankojen päät purkautumisen estämiseksi ja liitetään langanpätkiä yhteen.

Tarvikkeet houkutuspillinarun tekemiseen
Tarvikkeet

Päänarun punontaan käytetään videolla kahta väriä, molempia 7,6m (25 jalkaa). Punonta tehdään 3,6m (12 jalkaa) pitkän, kaksinkerroin taitetun keskusnarun ympärille, joka määrää houkutuspillinarun kokonaispituuden. Lisäksi tarvitaan neljä 90cm pätkää houkutuspillien kiinnittämistä varten ja mikäli tekee niskaosan kaksinkertaisella punonnalla ja koristelee pillinarut punomalla kuten videosarjan kolmannessa osassa tehdään, tarvitaan materiaalia vielä jonkun verran enemmän.

Pillinarun tekeminen

Työ aloitetaan liittämällä punontaan käytettävät, mielellään eriväriset narut sulattamalla yhteen. Liitoksesta tulee yllättävän kestävä ja niin sen pitääkin olla, jottei projekti purkaudu ennen aikojaan.

Punonta aloitetaan keskusnarun lenkkipäästä. Lenkkiä jätetään näkyviin mahdollisimman vähän, mutta riittävästi, jotta päättelyvaiheessa silmukasta saadaan vietyä molemmat keskusnarun päädyt läpi.

Solmun tekeminen
Solmun tekeminen

Itse solmiminen on yksinkertaista, mutta aikaavievää. Alussa punontanarua on paljon ja koska koko naru viedään solmun läpi, kestää solmujen tekeminen alussa enemmän. Alkuun tehdään 25 solmua, jonka jälkeen kiinnitetään ensimmäinen pilliin kiinnittyvä naru keskusnaruun sulattamalla niin että kiinnitysnarua punotaan keskusnarun lomaan noin kymmenen solmun verran. Kiinnitysnaru tulee siis ulos solmujen välistä ja solmujen tekoa jatketaan kiinnitysnarun päälle ja ne saakin kiristää erittäin tiukkaan, jotta kolmen narun päälle punominen ei aiheuta kaulanauhaan paisetta.

Solmuja tehdään 16 ennen seuraavan kiinnitysnarun sulattamista ja punomista. Kolmas naru kiinnitetään 14 ja neljäs taas 16 solmun jälkeen. Viimeisen narun jälkeen punotaan 18 solmua, viedään keskusnarun päädyt alussa jätetyn lenkin läpi ja punotaan koko komeus yhtenäiseksi. Viimeisessä vaiheessa punotaan siis 7 solmua yhteensä neljän narun ympärille. Solmujen lomasta pilkottavat ylimääräiset keskusnarun pätkät katkaistaan ja sulatetaan kiinni punokseen.

Nyt kun kaulanauha on valmis, siirrytään itse pillien kiinnittämiseen. Perussuoritus on tehdä yksinkertaisesti hirttosilmukat kunkin kiinnitysnarun päähän ja kiristää ne tiukasti  pillien ympärille. Jos haluaa tehdä homman perusteellisesti voidaan kiinnitysnarun juureen solmia toinen narunpätkä kiinni ja punoa ne yhteen. Monessa pillissä on kiinnityskohdat kahdelle narulle, jolloin kiinnitys on varmempaa ja pillit voi avata narussa kuivatusta varten. Tämä on vapaavalintaista, mutta lopputulos on vastaavasti komeampi.

Lopuksi voit halutetessasi tehdä tuplapunoksen niskankohtaan. Se tehdään yksinkertaisesti punomalla uusi kerros solmuja edellisen päälle.

Tuplapunottu kaulus
Tuplapunottu kaulus

Videot

Tästä selityksestä ei välttämättä koostu paljoakaan katsomatta alla olevia videoita. Ensimmäisessä ja toisessa osassa tehdään itse kaulanauha, kolmannessa tehdään pillien kiinnitysnarun solmut ja niiden punominen sekä niskan tuplapunonta.

Videosarjan toinen osa

Kolmas osa

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.