stormfront sorsan kaaveet

Jerk string – liikettä sorsankuviin

Metsästän sorsia pääasiassa kaaveilla ja pillillä houkuttelemalla. Jahtiin tulee oma vireensä kun pääsee jännittämään saako linnut tulemaan kuville ja toisaalta kuvakokoonpanon hieromisesta tulee oma taiteenlajinsa. Törmäsin netissä jerk string nimiseen keksintöön jolla saa helposti liikettä kuvaparveen ilman suurempia investointeja.

Kuvien kanssa pelaamisen ongelmat voi jakaa lähinnä budjetäärisiin ja logistisiin. Toisin sanoen ne maksavat ja vievät tilaa. Siksi meidän perheeseen ei ole vielä tullut robosorsaa – mutta kait se on vain ajan kysymys. Kaaveparveen pitäisi kuitenkin saada lisää liikettä jollain tavalla, sillä se kiinnittää sorsien huomion.

Jerk stringin toimintaperiaate

Jerk string, jolle en ole löytänyt suomenkielistä nimeä – sovitaan että se on tästä eteenpäin nyintänaru, on yksinkertaisesti naru, johon on kiinnitetty liuta sorsankuvia ja joka on ankkuroitu toisesta päästään kuminauhalla järven pohjaan. Kun narusta nykäisee, liikahtavat sorsat väijyssä olevaa nykijää kohti kunnes kuminauha vetää ne takaisin alkuperäiselle paikallen. Narun tempomisesta tulee liikettä sekä sorsiin että veden pintaan.

Alla artistin tulkinta nyintänarun kokoonpanosta.

Jerk string eli nyintänaru käytännössä

Peruskokoonpano menee siis niin, että ensin tulee naara-ankkuri, se on kiinnitetty naruun metrin pätkällä joustavaa kumiköyttä. Sorsien väli on noin pari metriä ja ensimmäinen sorsa tulee noin metrin päästä kumiköyden solmusta. Yhteensä viiden sorsan letkalla on siis pituutta kymmenisen metriä. Narua kannattaa olla vähintään 30 metriä ettei viimeinen sorsa ole ihan passin vieressä. Extranarusta ei ole haittaa, mutta liian lyhyt jerk stringi harmittaa ennen pitkää.

Jerk stringistä on olemassa paljon eri versioita. Esimerkiksi ankkurin ja kuminauhan voi korvata järven pohjaan iskettävällä joustavalla pvc-paalulla ja sorsat voi viritellä toisistaan erilleen erilaisilla putkiviritelmillä. Ankkurisysteemin etu on se, että se menee pieneen tilaan ja toimii vähän syvemmässäkin vedessä.

Kokoonpano

Itse kasasin systeemin seuraavista rojuista ja hintaa himmelille tuli n.15 € + kaaveiden hinta:

  • 40m pitkä 4mm uppoava naru
  • Metrin verran 4mm joustavaa narua
  • Naara-ankkuri, pienin mahdollinen
  • Ketjun pikalukkoja 5kpl
  • Sorsan kaaveita

Itse halusin riittävän paksun narun sillä sen selvittely on melkoisesti helpompaa kuin millisen kaavelangan. Varjopuolena naru on selvästi näkyvissä, mutta tämän vaikutus houkuttelevuuteen selvinnee syksyn mittaan. Kannattaa hankkia sellainen naru, jonka mukana tulee kela niin säästää sen tekemisen vaivan.

Ankkurin ja köyden väliin tuleva kumiköysi kannattaa olla riittävän tukevaa materiaalia sillä ankkuri tuppaa tarttua pohjan kasvillisuuteen. Motonetistä löytyi joustavaa narua metritavarana, mutta tähän käy varmasti myös polkupyörän mustekala.

Kiinnitin sorsat köyteen ketuihin tarkoitetuilla pikalukoilla. Pienimmät rautakaupasta löytyvät pikalenkit menevät juuri kaaveiden rei’istä läpi. Sorsien kiinteä asennus naruun ei kannata koska se sotkeutuu varmasti.

Jerk string valmiina

Käytännön testi

Kävin eilen testaamassa virityksen ruohikkoisella sorsalammella. Naruvirityksen laskeminen lumpeiden ja muun ruohon sekaan oli hieman hankalampaa miten sen mielessäni kuvittelin mutta operaationa ihan ok. Tärkeintä oli oikea mitoitus: ankkuri kannattaa laskea tarpeeksi kauas, jotta viimeiset kuvat eivät ui sisään passipaikkaan.

Täydensin narun jatkona olevia sorsia muutamalla peruskaaveella ja päädyin yhteensä yhdeksän muovilinnun parveen. Kun homma oli valmis rupesin testailemaan nykimistä.

Ilokseni huomasin että homma toimii juuri niinkuin pitääkin. Motonetin kuminauha oli juuri sopivan velttoa ja sorsat liikehtivät joka nykäisyllä iloisesti sen 10-20cm edes takaisin.

Tuunattavaakin löytyi. Olin uhrannut puolet narusta muille kaaveille eli sen pityys oli lyhentynyt 20 metriin. Se ei ollut riittävästi, joten jossain kohtaa joudun hankkimaan uuden kelan ja käyttämään jämänarun muihin kaaveisiin. Testatessa huomasin myös, että metalliset pikalukot tuppaavat kolisemaan narusta nyittäessä, joten joko vedän niiden päälle kutistesukkaa tai vaihdan johonkin hiljaisempaan. Testailen vielä tovin verran ja päätän sitten.

Kaaveiden puolesta kannattaa valita sellaisia jotka takuuvarmasti kellahtavat nykäisyn jälkeen oikein päin. Itselläni on käytössä Stormfront-sorsia ja niiden osalta ei ollut mitään moitittavaa.

Varsinaista houkuttelevuutta en päässyt vielä testaamaan, sillä sorsia oli heikonlaisesti liikenteessä. Jerk stringin tehokkuus sorsien saamisessa kuville selviää varmasti syksyn mittaan.

PS. Jos kaipaat lisää ideoita sorsateemaiseen eräaskarteluun, käy tsekkaamassa aiempi ohjeeni paracord pillinarun punomiseen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.