Spypoint Link-EVO

Spypoint Link-EVO -riistakamera maksaa itsensä takaisin

Riistakameran käyttökohteet ovat moninaiset, esimerkiksi riistan seuranta ruokintapaikalla, metsästysalueen eläinkantojen selvittäminen ennen jahtikautta tai omaisuuden valvonta. Erilaiset käyttötarkoitukset vaativat kameralta eri asioita ja yksi työkalu tuskin toimii täydellisesti kaikessa. Spypointin Link-EVO on äärimmäisen helppokäyttöinen perustyökalu, jolla selviää kohtuullisen pitkälle sotkeutumatta tekniikan kiemuroihin.

Riistakamerat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: kamerat jotka tallentavat kuvat siihen asennetulle muistikortille ja lähettävät kamerat, jotka paikallisen tallentamisen lisäksi lähettävät kuvat verkkoyhteyden avulla omistajalleen.

Ilman lähetysominaisuutta olevat kamerat ovat tyypillisesti edullisempia ja niiden asennus on yksinkertaista. Toisaalta ominaisuuden puuttuminen rajoittaa käyttöä. Mökkivahtina lähettävä kamera on ehdoton, sillä murtovaras voi kopata kameran matkaansa ja päästä pälkähästä. Lähettävä kamera on myös kätevä, mikäli haluaa tiedon riistahavainnoista nopeasti tai kamera on sijoitettu kauemmas kotoa.

Lähetysominaisuus vaatii yleensä erillisen puhelinliittymän ostamisen ja operaattorin asetusten syöttämisen kameraan. Asetusten löytäminen ei aina ole ongelmatonta ja kamera kannattaakin virittää tomimaan kotioloissa tietokoneen ja internetin avustuksella. Lähettäviin kameroihin liittyy myös kuukausikustannuksia, liittymien hinta vaihtelee tarpeiden mukaan noin viidestä eurosta ylöspäin.

Spypoint Link-EVO kiertää riistakameroiden sudenkuopat

Spypointin valmistama Link-EVO riistakamera on moderni riistakamera, josta puuttuvat kameroissa eniten ärsyttävät ominaisuudet. Siinä on panostettu äärimmäiseen helppokäyttöisyyteen: kamera tulee valmiiksi SIM-kortilla varustettuna, kuukausikustannuksia ei peruskäyttäjällä ole ja asennus on triviaali.

Paketin mukana tulee SIM-kortilla varustettu riistakamera, kaareva asennuskiinnike, kiinnityshihna ja käyttöohje. Ennen kameran käyttöönottoa täytyy omistajan hankkia vielä erillinen muistikortti. Kameran aktivointi ja käskyttäminen tehdään kännykän avulla käyttämällä Spypoint Link-sovellusta. Sovelluksen saa sekä Androidille että Applen-puhelimille.

Kun sovellus on asennettu, muistikortti kamerassa ja laitteen virransaanti on varmistettu joko 8 AA-paristolla tai akkuliitännällä, käynnistetään riistakamera ja rekisteröidään se omalle käyttäjätilille Link-sovelluksessa. Rekisteröinnin jälkeen kamera on käyttövalmis. Alla lyhyt video asennuksesta.

Kytkyliittymä helpottaa elämää

Kaltaistani kuukausimaksuja karttavaa pihistelijää innostaa kameran mukana tuleva mobiililiittymä. SIM-kortti on kätketty paristokotelon taakse ja siitä ei normaalioloissa tarvitse välittää. Itseasiassa kamera ja liittymä on kytketty toisiinsa ja liittymää ei voi vaihtaa. Ja miksi tarvitsisikaan, sillä liittymän perustaso on ilmainen ja sillä kamera lähettää veloituksetta kuukausittain sata kuvaa, joita voi tutkia mobiilisovelluksen kautta. Jos sata kuvaa kuukaudessa ei riitä, voi palvelupaketin päivittää maksulliseksi, jolloin lähetettävien kuvien määrä kasvaa ja ne säilytetään pilvessä pidempään. Kamera kerää toki kuvat normaalisti muistikortille, joten täysikokoiset kuvat ja videot jäävät kortille talteen vaikka kuukausittainen siirtosaldo loppuisikin.

Kytkyratkaisu on kätevä myös reissaajalle, sillä se toimii kaikissa Euroopan maissa. Kameran voi siis halutessaan kopata matkaansa vironreissulle tai laittaa sen valvomaan asuntovaunua Eurooppaa kierreltäessä. Kamera valitsee kulloinkin käytettävän verkon automaattisesti, sen mukaan mikä verkko missäkin kuuluu parhaiten. Suomessa kamera käyttää DNA:n, Elisan ja Telian 3G-verkkoja. Alueilla, joilla eri operaattorien verkkojen kuuluvuus vaihtelee paljon, automaattinen verkonvalinta on erittäin käyttökelpoinen ominaisuus.

Link-sovellus ja MySpypoint verkkopalvelu

Kameran kanssa kommunikointi tapahtuu joko matkapuhelinsovelluksella tai webissä myspypoint.com osoitteessa. Näistä kahdesta matkapuhelinsovellus on kätevämpi, mutta verkkopalvelu tarjoaa himpun verran enemmän asetusvaihtoehtoja.

Pattereita säästääkseen kamera ottaa yhteyden verkkoon vain ennalta-asetetun määrän kertoja päivässä tai aina kun kamera ottaa kuvan. Kun kamera kytkeytyy internettiin päivittyvät myös kameran asetukset. Eli jos vaihtaa kuvausasetukset valokuvasta videoon, tulee seuraava kohde vielä ikuistettua valokuvana ellei ajastettu yhteydenotto ehdi tapahtua ennen sitä.

Link-sovelluksessa hallitaan kameran asetuksia. Kuvausasetuksista voi valita joko perinteisen valokuvauksen, videokuvauksen, tai time-lapse asetuksen, jossa kuvia napataan automaattisesti ennalta asetetulla aikavälillä. Jokaisella kuvausasetuksella on omat säätönsä, kuten viive liiketunnistimella otettujen kuvien välillä ja otetaanko kuvia kerralla useampi. Edistyneempien asetusten puolelta löytyy lisäksi yökuvauksen tehostaminen.

Ajastusasetukset ovat monipuoliset. Kameran voi säätää ottamaan yhteyttä internettiin heti kuvauksen tapahduttua tai määräajoin, joka säästää pattereita. Link-EVO riistakameran saa myös halutessaan ajastettua toimimaan vain tiettyinä päivinä ja tiettyihin kellonaikoihin.

Palvelupaketit ja MySpypoint

Ilmainen peruspaketti sisältää sadan kuvan lähetyksen kuukaudessa, kuvien säilytyksen verkkopalvelussa viikon ajan ja MySpypoint-verkkopalvelun perusominaisuudet.

Mikäli peruspaketti ei riitä, voi sen päivittää rahalla suuremmaksi. Halvin maksullinen paketti maksaa 5 € kuukaudessa ja se ostetaan vuodeksi kerrallaan. Se sisältää jo 250 kuvan lähettämisen kuukausittain. Rajattoman kuvanlähetyksen ja tallennusajan saa 15 € / kk vuodeksi kerrallaan ja sen mukana tuleeja MySpypoint-verkkopalvelun kaikki ominaisuudet.

Jos vuoden sitoutuminen ei kiinnosta, on paketeista tarjolla 3 kk jahtipaketti, joka sisältää rajattomat kuvanlähetykset ja verkkopalvelun 25 € kuukausihintaan.

Perustason MySpypoint sisältää aika pitkälti samat ominaisuudet kännykkäsovelluksen kanssa, eli kameran asetusten muuttamisen, kuvien selailun, sekä palvelupakettien ostamisen.

Spypointin digipalveluiden mielenkiintoisin ominaisuus on buck tracker, jossa ilmeisesti keinoäly ja kuvantunnistus analysoivat otettuja kuvia ja lajittelevat ne tunnistettujen eläinlajien mukaan. Tällä hetkellä palvelu erottaa sarvipäiset peurat sarvettomista, sekä kalkkunat. Eli aika vahvasti jenkkivaikutteisella lajikirjolla mennään. Valitettavasti sovelluksen äly ei riittänyt tunnistamaan pihallani remunneista sorkkaeläimistä sukupuolta.

Maksullisten pakettien mukana tuleva laajennettu käyttotaso tuo MySpypointtiin ainakin sääennusteen ja paremman kuvien lajittelun.

Arkea riistakameran kanssa

Testasin riistakameraa kesämökilläni talven kovista pakkasista kesähelteille asti. Koska en päässyt jatkuvasti ravaamaan kameralla, käytin sormiparistojen sijaan ulkoista moottoripyörän lyijyakkua joka kytkeytyi kameraan liitosjohdolla. Akku kesti pakkasella helposti kuukauden verran eikä ehtynyt latausten välillä vaikka kuvia lähetettin lähes joka yö. Spypoint-sovelluksen ilmoittama akkutaso seilasi välillä jonkin verran edestakaisin, ilmeisesti pakkasen mukaan. Kamera ilmoittaa kuvauspaikan lämpötilan ja laminoi sen kellonajan ohella myös kuviin.

Kuva kilahtaa kännykkäsovellukseen noin minuutin sisällä sen ottamisesta, mikä riittää hyvin valvontakäyttöön. Jos sähköpostiosoitteensa on ilmoittanut Spypointin verkkopalveluun, saa tiedon uusista kuvista myös sitä kautta. Osoitteita voi ilmoittaa verkkopalveluun neljä kappaletta, joten kuvat voi jakaa jahtiporukan kesken.

Omaan käyttööni peruspaketti riitti hyvin vaikka kuukausittaisia kuvia tuli tuhlattua muutamia räpsimällä selfieitä kameraa asennettaessa. Käytännössä viikon tallennusaika verkkopalvelussa riittää siihen, että kuvien saapuessa tarkistaa ne ja jakaa tarvittaessa mielenkiintoisimmat kavereille netissä. Verkkopalveluun siirretyt kuvat ovat kohtalaisen pieniä, joten arkistoitavat kuvat kannattaa kerästä muistikortilta.

Kameran asennuksen jälkeen kannattaa malttaa hetki ja napata itsestään testikuva varmistaakseen että kamera on lähtenyt käyntiin ja saanut verkkoyhteyden.

Kuvan ja videon tekniset tiedot

Verkkoon ladattavat kuvat ovat pikselikoossa 520×390. Niistä näkee hyvin tilanteen kameralla, mutta julisteita ei vielä pikkukuvista printata. Muistikortille tallentuvat kameran täysikokoiset kuvat. Niissä kuvakoko on valmistajan ilmoittamasta12 Megapikselistä huolimatta pienempi 2560×1920, mikä vastaa 5MP kuvaa ja on oletettavasti laitteen kuvakennon koko.

Pikkukuva Spypoint-sovelluksesta
Sovellukseen lähetetään pieni versio muistikortille tallennettavasta täysikokoisesta kuvasta

Valmistajan mukaan kuvakokoa voi vaihtaa asetuksista, mutta en hakemalla löytänyt oikeaa vipua joten oletan että ominaisuus on vasta tuloillaan.

Videot kamera kuvaa AVI-muodossa ja kuvakoko on 1280×720. Videokuvaustilassa kamera ei lähetä videoita verkkoon, mutta kameran voi asettaa nappaamaan kuvan videon kuvaamisen yhteydessä.

 

Kameran firmwaren päivittäminen

Kameran oma käyttöjärjestelmä päivitetään lataamalla uusi versio verkosta, purkamalla ladattu paketti muistikortille ja laittamalla kortti kameraan. Mikäli kaikki meni oikein, asentaa kamera itse uuden firmwaren kun se käynnistetään.

Kamera on kuitenkin tarkka siitä millaisella muistikortilla se suostuu päivityksen nielemään. Ohje suosittelee koittamaan toisella kortilla mikäli päivitys ei yrittämälläkään asennu. Itselläni päivittäminen onnistui toisella kokeilemallani muistikortilla kun alustin muistikortin Windows-koneella ensin FAT32-muotoon. Jos päivitys takkuaa ja koneena on Applen laite, suosittelen vahvasti koittamaan kortin alustusta Windowsilla.

Kun päivitys lähtee asentumaan on prosessi nopea. Kameran sovellusversion voi koska vain tarkistaa verkkopalvelusta tai Link-sovelluksesta.

Yhteenveto

Spypoint Link-EVO sopii peruspaketin kanssa säätämistä ja hieromista vierastavalle satunnaiselle tarkkailijalle, joka haluaa selvittää metsästysalueensa lajikirjoa tai käyttää riistakameraa valvontakäytössä. Link-EVO on myös hyvä valinta ulkomailla jahtaavalle, koska kamera liittymineen toimii Euroopassa.

Mikäli alue on eläinrikas ja kuvien määrä suuri, voi palvelupakettien hinta tuntua kallilta. Toisaalta Hunting-paketin voi ottaa aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan ja käyttää hiljaisempina kuukausina ilmaista perustasoa.

Omaan käyttööni Link-EVO sopii mainiosti, sillä arvostan kameran osalta helppoutta ja hyvin pelaavaa mobiilisovellusta kuvien selailuun.

2 comments

  1. Vähän vanhempaan juttuun aattelin kommetoida, syystä että itse hommasin kyseisen kameran. Pätevältä peliltä tuntuu, mutta jos joku samaa kameraa hankkii niin tiedoksi kokemuksen kautta, 6V ulkoisen akun kanssa kamera ei toimi halutulla tavalla. Ei jaksa tallentaa/lähettää kuvia vaikka virta tuleekin kameraan. Ostin 6V akun kun mainostettiin riistakameroille sopivana (ilmeisesti tämä Link-Evo on tarkempi akusta). Testin jälkeen kävin vaihtamassa 3 euroa kalliimpaan 12V akkuun ja kamera toimii täysin. Eli siis, osta suoraan 12V akku (itse ostin 7,2 ah akun) niin ei tule ongelmia kameran kanssa.

    1. Joo, 12v itsellänikin on :) Miten kamera on muuten pelannut, oletko tyytynyt peruspakettiin vai ostanut noita kuukausimaksullisia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.