Portti - kuva: Kansainväliset Erämessut

Kansainväliset Erämessut 2018

Riihimäellä järjestettävät Kansainväliset Erämessut ovat kahden vuoden välein järjestettävät erä- ja metsästysväen nelipäiväiset megafestivaalit pullollaan kaikkea mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja ostettavaa. Tänä vuonna olin itse paikalla sekä raportoimassa riennoista että esittelemässä Garminin uutta Xero jousitähtäintä ABC-hallin sisäpihan lavalla.

Messut olivat aikaisemmista vuosista taattua laatua. Olin paikalla molempina viikonlopun päivinä, lauantain ruuhkassa ja sunnuntain paahteessa. Messutarjonta on laajaa ja tuttua porukkaa paljon, joten kahden päivän visiitti on ihan paikallaan.

Tänä vuonna oli ilo nähdä entistä enemmän jousimetsästystä esillä messuilla. Ehkä peuran ja villisian muuttuminen jousilailliseksi on saanut suuret massat heräämään jousimetsästyksen hienouteen. Jousia olivat esittelemässä mm. Suomen Jousimetsästäjäin Liitto, Perinnejousimetsästäjäin Liitto ja Experience Bowhunting Club. Jousikauppiaita bongasin paikalta ainakin Turun Jousivarusteen ja AA-Production & Marketingin. Lisäksi Garmin oli paikalla ison standin kanssa, josta löytyivät esittelykappaleet mm. yrityksen koiratutkista ja Xero jousitähtäimestä.

Turun Jousivaruste ja laatulaitteet
Turun Jousivaruste ja laatulaitteet

Oma Xerolla varustettu jouseni oli lainassa SJML:n esittelyradalla, jossa messuyleisö pääsi ampumaan sekä 3D-elukoita, että valkokankaalle projisoituja luontokappaleita. Videoelukoden tähtäilyä olisi ollut mukava päästä kokeilemaan, mutta kiire ja pitkät jonot tulivat testin tielle.

Omalta osaltani osallistuin messujen viihdepuoleen pitämällä viikonlopun aikana kolme esitystä ABC-hallin vieressä olevalla pikkulavalla omista kokemuksistani Garminin Xero jousitähtäimestä. Tähän saakka kokemukset ovat olleet erinomaiset ja tähtäin tekee minkä lupaa. Tuleva metsästyskausi näyttännee miten hyvin Xero pitää kutinsa kun keikutaan puussa vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Minä ja Xero esittelemässä itseämme
Minä ja Xero esittelemässä itseämme

Messut ovat erinomainen tilaisuus tutustua metsästystuotteiden valikoimaan yhdessä paikassa. Usein esittelijöinä ovat maahantuojien edustajat tai itse tuotteen keksijät, joilla on viimekädessä laajin tieto omista tuotteistaan. Zeissiltä taisi olla tutkittavana koko yrityksen tähtäinkiikarivalikoima ja pääsin tutustumaan tähtäinten eroihin ja ominaisuuksiin rauhassa sunnuntai-iltapäivänä kun suurin osa messuvieraista oli jo lähtenyt kotehinsa. Piipahdin myös Normarkin ständillä tutustumassa Merkelin ja Sauerin näppäriin takedown-kivääreihin. Härkilalta oli messuilla nähtävänä laaja otanta vaatteita, kenkiä ja varusteita, mutta messuvieraille mielenkiintoisin nähtävyys lienee yrityksen uusi design-camo.

Aikaisemmin esittelemäni 3HGR ei myöskään ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan tuotevalikoima on jälleen laajentunut. Erämessuilla oli perinteisten puunhalaajahihnojen ohella nähtävänä uusi 3HGR Driven -ajojahtihihna. Siitä on tulossa blogiin myöhemmin tänä vuonna oma testinsä, kunhan ehdin tutkia tuotetta tarkemmin.

Nordhunterin ständillä messuvieraat pääsivät tutustumaan Stalon-äänenvaimentimiin ja haulikoiden patruunoiden lataamiseen. Kolmas valokeilassa ollut tuote oli Heavy Duty Recon 360 -bipodi, joka on perinteisen ratkaisun sijaan varustettu rajoittamattoman sivuttaisliikkeen mahdollistavalla pallonivelellä.  Nivelellä onnistuu myös aseen kallistelu. Käteen lentokonealumiinista tehty bipodi tuntui mukavan kevyeltä ja jämäkältä.

Kuivalihan ystävänä ilahduin tutustuessani messuilla Pohjolan Kalan tekemään hauki-jerkyyn. Northern Pike jerky oli oikeasti makuelämys, vaikka kuivatun kalan järsiminen tuntuikin alkuun oudolta ajatukselta. Toivottavasti haukijerky päätyy pian laajempaankin levitykseen.

Eräilystä laajemmin kiinnostuneita palvelivat Eräkarkun porukka, joka esitteli omaa kurssitarjontaansa. Sastamalassa toimiva koulu on yksi Suomen laadukkaimmista Eräopaskoulutuksen tarjoajista ja kokeneiden kouluttajien tarjoama opetus on hyvin käytännönläheistä – kuten kait eräpuolella kuuluukin olla.

Pakollinen julkkisselfie Korpi Makasiinin Jeren kanssa
Pakollinen julkkisselfie Korpi Makasiinin Jeren kanssa

Kansainvälisten Erämessujen tarjonta on niin laaja, että jos messut haluaisi käydä ajatuksella läpi ja ehtiä kyselemäänkin tuotteista aikaa pitää varata vähintään se pari päivää. Tälläkin aikataululla tuntui että kiire puski päälle ja helle vei ison osan mehuista. Toki omat lavashowni veivät oman osansa messuajastani.

Messut kokosivat jälleen kerran lähes koko suomen eräväen yhteen paikkaan. Vaikka kansaa oli lauantaina jo ihan ruuhkaksi asti, oli messuilla niin paljon tarjontaa, että väki hajaantui tasaisesti koko alueelle eikä ihan kamalia sumia päässyt syntymään vaikka kävijöitä oli koko messujen aikana nelisenkymmentä tuhatta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.