Ammuntaa polvelta

#puikkokoskievent – hyvää seuraa ja laatuvarusteita

Olin viikonloppuna Zeissin, Sauerin ja Härkilan vieraana verkostoitumassa ja polttamassa ruutia Puikkokoskella Wilderness Shooting Eventissä muiden aktiivisesti metsästävien sosiaalisen median jahtijulkkisten kanssa. Ihmeteltävänä oli laaja repertuaari mainittujen merkkien valikoimasta ja mielenkiintoisia tuoteuutuuksia.

Tapahtuma järjestettiin Camp Puikkokoskella, joka sijaitsee Kajaanin kupeessa. Koska joskus ei hissi kipua kattokerrokseen, olin hankkinut lennot vanhasta tottumuksesta Kuusamoon ja olin vähintäänkin hämmästynyt kun vastaanottodelegaatiota ei lennon laskeutuessa näkynytkään. Pienellä Suomen kartan kertaamisella selvisi, että olin kolmisensataa kilometriä liian pohjoisessa. Vuokra-auto pelasti tilanteen ja pääsin loppuviimein oikeaan osoitteeseen.

Väärä lentolippu
Ei näin. Kajaaniin, ei Kuusamoon!

Perjantai-ilta meni porukkaan tutustuessa, saunoessa ja SimWay Hunt -metsästyssimulaattorin parissa. Lauantaina aamusti siirryimme nopealla tahdilla maastoon testaamaan kalustoa.

Isännät olivat nähneet vaivaa kaivaessaan radat metriseen hankeen. Tarjolla oli karhurata, eri asennoista ampumista vaihteleville matkoille ja haulikkojen testauspiste. Ampumakalusto oli viimeisen päälle ja koska sitä päästiin testaamaan erilaisissa tilanteissa, syntyi kokeilijoille hyvä käsitys siitä mihin eri yhdistelmät taipuvat ja mikä istuisi parhaiten omiin käsiin. Pisin ampumamatka oli noin 600 metriä ja kymppirengas oli siltäkin etäisyydeltä hyvillä laitteilla ja asiantuntevalla opastuksella tälläiselle keskinkertaiselle ampujalle helposti saavutettavissa.

Vaikka aseisiin ja optiikkaan pääsee tutustumaan kaupoissa ja messuilla, ei kumpikaan vedä vertoja aidolle testiympäristölle. Meillä oli kokeiltavana erilaisia Zeissin optiikan ja Sauerin asiden yhdistelmiä. Kaliiperivalikoima oli laaja: Lapualaisia löytyi kuusipuolikkaasta ysikolmoseen ja olipa joukossa ärhäkkä 300 Win Magnumkin.

Sauer ja Zeiss
Sauer ja Zeiss

Sauerin 404 teki vaikutuksen modulaarisuudellaan: kivääri purkautuu osaavan käsissä nopeasti pakattavankokoisiksi palasiksi, liipasimen herkkyyden voi säätää lennosta säätövipua pyöräyttämällä ja piipun vaihtaminen on vain kolmen ruuvin takana. Myös esimerkiksi liipasimen asennon voi muuttaa ilman visiittiä asesepälle.

Säädettävyys ja vaihtopiippuisuus vie pitkälle: neljänollanelonen ei välttämättä ole hintansa puolesta opintotuella elävän nuoren metsästäjän ensiase, mutta kun kokemusta on kertynyt saattaa Sauer 404 olla se viimeinen hankinta, jolla metsästäjä pärjää hautaan asti. Aseen runkoon voidaan kiinnittää erilaisiin jahtimuotoihin soveltuvia piippuja. Näin runko on se sama tuttu, mutta esimerkiksi hirvijahti voidaan viedä läpi suuremmalla kaliiperillä ja jäykemmällä liipaisulla kuin latvalinnustus jossa herkkyydellä on etunsa.

Zeissillä ei selkeästi olla jääty lepäämään aiemmin ansaitun maineen varaan vaan tuotteita ollaan viety rohkeasti eteenpäin. Androidille ja iPhonelle saatavilla oleva Zeiss Hunting on Zeissin Victory RF etäisyysmittareihin bluetoothin avulla kytkeytyvä jahtisovellus jonka näkyvin osa on hyvin toteutettu ballistiikkalaskuri. Muita ominaisuuksia ovat mm. jahtipäiväkirja, sääennusteet ja varustekatalogi.

Sovelluksen ballistiikkapuoli tuntee todella laajan kirjon eri patruunamerkkejä ja niiden lataustietoja. Ase-kiikariyhdistelmästä ja käytettävästä patruunasta luodaan sovellukseen laskennassa käytettävä profiili. Sovellus ottaa huomioon vallitsevat sääolot ja tuunaa nappiosuman antavia säätöjä mm. lämpötilan ja ilmanpaineen  perusteella. Sovelluksella luodun profiilin voi siirtää bluetoothilla suoraan etäisyysmittariin.

Ratapäivän päätteeksi palattiin kämpille, jossa päästiin tutustumaan Härkilan mallistoon. Tanskalainen metsästysvaatevalmistaja on investoinut omaan camokuvioonsa nimeltään Axis Multi Season PatterninTM  – tai AxisMSP®, jolla koristetut vaatteet tulevat heinäkuussa saataville.

Härkilan uusi camokuvio Axis MSP
Härkilan uusi camokuvio Axis MSP

Kuvion on suunnitellut Optifadenkin takana oleva kanadalaisyritys Hyperstealth ja se on suunniteltu erityisesti peurankaltaisten riistaeläinten hämäämiseen. Kuvio rakentuu kahdesta kerroksesta, jossa taaimmainen matkii taustajasvillisuutta ja päällimmäinen rikkoo metsästäjän ääriviivat.

AxisMSP camokuvio koostuu kahdesta kerroksesta
AxisMSP camokuvio koostuu kahdesta kerroksesta

Hyperstealth on tavallaan camomaailman Michelangelo, joka on tehtaillut kuvioita eri valtiollisille toimijoille ja metsästystarkoituksiin jo ennen 2000-luvun alkua. Firma on paraikaa kehittelemässä kangasta, joka tekee kantajastaan täysin näkymättömän. Vaikka Härkilalle tehty kuosi ei ihan siihen pystykkään, on uusi tekninen camokuvio tervetullut ja odotukset sen suhteen kovat.

Lauantai-ilta pääteltiin hampaat irvessä vedettyyn leikkimieliseen simulaattoriammuntakisaan. Someporukka ei selvästikkään luuhaa pelkästään näyttöpäätteen parissa, sillä kärkikaksikko nakutti timanttisen tuloksen. Itse jäin häntäpäähän, mutta onneksi lohdutuspalkinnot olivat sangen kelvolliset. Paketista muuten löytyi täälläkin aiemmin esitellyn 3HGR-hihnan light harness -versio.

Rentoa tunnelmaa simulaattoriradalla
Rentoa tunnelmaa simulaattoriradalla

Sunnuntaina otin taas vuokra-auton alle ja köröttelin kiltisti Kuusamoon paluulentoani varten. Kovin pitkään en tässäkään välissä ehtinyt luuhata kotioloissa, sillä suuntasin heti maanantaina jenkkeihin messumatkalle ja samalla tarkistamaan paikallisen metsästysliiketarjonnan.

Tapahtuma oli kaikinpuolin kannattava ja hyvin järjestetty. Sen suurinta antia oli ehdottomasti verkostoituminen samoin ajattelevien aktiivisten metsästäjien kesken ja ajatusten vaihtaminen siitä, miten metsästystä voidaan parhaiten tuoda kattavasti ja positiivisessa valossa esiin. Kiitos vielä järjestäjille ja kaikille osallistujille!

 

 

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.