Garmin Xero mittaa etäisyydet automaattisesti

Garmin Xero – jousimetsästyksen uusi aikakausi

Tammikuussa 2018 Archery Trade Association -messuilla esitelty Garmin Xero jousitähtäin on ensimmäinen markkinoille tullut jousitähtäin, joka säätää tähtäimen automaattisesti kohteen etäisyyden perusteella ja lupauksensa mukaan ottaa arvailun pois jousiammunnasta.

Garminin esikoistähtäin yhdistää etäisyysmittarin automaattisesti säätyvään tähtäyspisteeseen, joka heijastetaan tähtäimen rungon sisällä olevaan lasilevyyn. Sillä ammutaan samalla tavalla kuin säädettävällä yksipinnisellä jousitähtäimellä mutta säädöt tapahtuvat automaattisesti nappia painamalla. Xero ottaa pinnin kohdistamisessa huomioon myös ala- ja yläkulmaan ampumisen.

Laitetta valmistetaan kahta mallia: perusmalli on A1 ja tästä hieman edistyneempi A1i. Veljeään hieman arvokkaammassa A1i:ssä on tuki kahden värisille ”pinneille” (vihreä ja punainen), mahdollisuus tehdä useita profiileja eri painoisille nuolille, Laser Locate -paikannustoiminto ja laukauksen analyysitoiminto.

Garmin Xero on ennen kaikkea metsästystähtäin, sillä integroitu etäisyysmittari rajoittanee tähtäimen kisakäyttöä.

Garmin Xero -tähtäimen käyttöönotto

Pakkauksen mukana tulee tähtäin ja tukeva jalusta, kiinnitysruuvit, suomenkieltäkin sisältävä käyttöohjekirja, teippiä liipasimen kiinnitykseen ja microusb-johto tähtäimen sovelluksen päivittämiseen tarvittaessa. Tähtäin muistuttaa kehyksineen tavallista jousiammuntatähtäintä sillä erotuksella, että sen etupuolella on kaksi linssiä etäisyysmittaria varten ja tähtäimestä lähtee johto, jonka päässä on painonappi etäisyysmittauksen aktivointia varten.

Xero-tähtäin suojapusseineen, sekä tukeva jalusta
Xero suojapusseineen sekä tähtäimen jalusta

Toimiakseen Xero kaipaa kahta kappaletta AAA-koon litiumparistoja. Niillä luvataan käyttöaikaa vuoden tai 25 000 etäisyyden mittauksen verran. Testasin toimivuuden myös alkaaliparistoilla, niillä toiminta-aikaa irtosi parinkympin lämpötilassa kolme päivää ja noin 300 mittausta. Hätätilassa kai noillakin pärjäisi sen yhden jahdin, mutta ilman kylmetessä veikkaan että tavallisista pattereista ei lähde tarpeeksi mehua laseria varten.

Suurin osa tähtäimen säädöistä tehdään jalustan kiskojen avulla. Niillä säädetään osumapisteen sivuttainen ja pystysuuntainen korjaus, sekä kahdella kaarevalla säätökiskolla etäisyysmittarin laserin kohdistus ampumalinjaan. Digitaalisesti tähtäimen asetuksista voidaan säätää ensimmäisen pinnin korkeus ikkunan sisällä, muut etäisyydet hoitaa automatiikka kohdistusammuntojen perusteella. Kaikki tähtäimen kuusiokolopultit ovat tuumakoossa – niinkuin jousihommissa yleensä.

Asennus oli ilahduttavan suoraviivainen eikä poikennut liipasimen kiinnitystä lukuunottamatta perinteisen tähtäimen asentamisesta. Tähtäimen etäisyyttä jousesta säädetään asentamalla se yhteen kolmesta vaihtoehtoisesta reikäparista. Jalustassa on myös reiät nuolihyllylle.

Kun tähtäin on jalustallaan kiinni jousessa, kiinnitetään etäisyysmittauksen laukaisin jousen kahvaan pakkauksen mukana tulevalla teipillä. Ylimääräisellä teipillä voi kiinnittää laukaisimen johdon jouseen niin ettei se ole tiellä tai tartu risuihin ja oksiin.

Tähtäimen kohdistaminen

Ensikäynnistyksellään tähtäin kyselee kielen ja käytettävät mittayksiköt. A1i malli tiedustelee vielä haluaako käyttäjä vihreän vai punaisen pisteen. Seuraavaksi siirrytään tekemään kohdistusta.

Xero A1i tiedustelee käytettävän pinnin värin
Xero A1i tiedustelee käytettävän pinnin värin

Ensisijaisen pinnin ja etäisyysmittarin kohdistaminen

Tähtäin opastaa kohdistuksen kiitettävän selkeästi. Kohdistusammunnat aloitetaan vähintään 15m matkalta ja siitä edetään asteittain pidemmälle kun perusasetukset ovat kohdillaan. Ensimmäiseksi kohdistetaan ns. ensisijainen pinni, joka on optiikassa oleva kiinteä piste, joka on linjassa etäisyysmittarin keilan kanssa. Sitä kohdistettaessa mitataan ensin etäisyys ja ammutaan nuoli tähtäimen antaman pisteen perusteella. Säädöt tehdään jalustan suoria kiskoja käyttäen ja nuolia lauotaan kunnes ne osuvat minne pitääkin.

Kohdistukset tehdään alkuun tähtäinjalustan kiskoilla
Kohdistukset tehdään alkuun tähtäinjalustan kiskoilla

Seuraavaksi kohdistetaan etäisyysmittarin keila ensisijaisen pinnin mukaan. Tämä tapahtuu säätämällä tähtäimen kallistusta jalustan kaarevia kiskoja käyttäen, kunnes linssillä näkyvä punainen piste on näytöllä olevan, laskerkeilan väylän osoittavan vihreän donitsin keskellä. Kohdistustilassa näkyvät nuolet auttavat prosessia. Kun tämä vaihe on hoidossa, voidaan alkaa opettamaan tähtäimelle oman nuolen lentorataa eri etäisyyksillä.

Etäisyysmittarin kohdistaminen
Etäisyysmittarin kohdistaminen

Kantamien kalibrointi

Tähtäysautomatiikalla voi ampua enintään pisimpään kohdistettuun matkaan asti vaikka etäisyyden mittaus pelaa teknisesti noin yhdeksäänkymmeneen metriin heijastamattomilla pinnoilla ja kolmeensataan metriin heijastavilla maaleilla. Tämä on ihan järkevä rajoitus jo metsästyksen eettisyydenkin kannalta.

Etäisyyksiä ammuttaessa tähtäin pyytää peruttamaan kymmenisen metriä edellisestä mitatusta etäisyydestä ja mittaamaan matkan laukaisinta painamalla. Sen jälkeen ammutaan muutama nuoli tauluun ja kerrotaan tähtäimelle osuiko kasa ylös, alas tai napakymppiin. Jos tuli huti, pyytää tähtäin kertomaan senttimäärän tähtäys- ja osumapisteen välillä, jotta se voi korjata omaa toimintaansa. Tähtäin arvaa matkat käytännössä niin hyvin, että megapummeja ei tule. Yhtä etäisyyttä ammutaan kunnes kasa on kohdallaan ja siirrytään sitten seuraavaalle etäisyydelle. Kohdistettuja matkoja voi lisätä jälkikäteen laitteen asetusten kautta.

Mikäli tähtäimen haluaa kohdistaa viiteenkymppiin asti ja noudattaa kohtuullista huolellisuutta kannattaa kohdistamiseen varata vähintään tunnin verran. Vaikka perussäädöt tekeekin suhteellisen rivakasti, kasojen uusiminen ja tauluilla juokseminen ottaa aikansa. Toisaalta hyvä ampuja, jonka kasat ovat kohdallaan pitkilläkin matkoilla saattaa selvitä urakasta puolessakin tunnissa.

Kiinteiden pinnien asettaminen

Tähtäimen voi napinpainalluksella aktivoida näyttämään perinteisen pinnijonon, jolloin etäisyydet joutuu arvioimaan itse. Ominaisuus on kätevä, mikäli haluaa harjoittaa omaa etäisyydenarviointitaitoaan, kisata kavereiden kanssa ilman etäisyysmittarin tuomaa etulyöntiasemaa tai pattereiden ollessa niin lopussa, että virta ei enää riitä etäisyysmittarin laserille.

Käyttäjä voi asettaa kiinteät pinnit haluamilleen matkoille laitteen asetusten kautta. Kuten automaattisen pinnin kanssa, ei kiinteitä pinnejäkään voi asettaa suurinta kohdistettua matkaa etäämmälle.

Xero A1i-mallissa on tuki sekä vihreiden ja punaisten pinnien asettamiselle, tosin käyttöohje kertoo, että eri väristen pinnien välillä on pieni heitto, joka voi vaikuttaa osumakohtiin yli 45m matkoille ammuttaessa. Ero näkyy kohtuullisesti allaolevasta kuvasta.

Xeron kiinteillä pinneillä tähtääminen
Xeron kiiteät pinnit

Xerolla ampuminen

Ammuntaa varten tähtäimessä on kaksi tilaa: metsästys- ja harjoittelutila. Harjoittelutilassa A1i-versio näyttää laukauksen jälkeen erilaisia dynamiikkatietoja, kuten jousen kallistuksen asteissa ja laukausvärinän keston. Laite kerää myös laukausmäärät talteen. Metsästystilassa Laser locate -toiminnolla varustettu A1i tähtäin kerää mitatut etäisyydet ja niiden kompassisuunnat talteen. Osumakohtien koordinaatit voi siirtää ominaisuutta tukeviin Garminin laitteisiin jäljitystä varten.

Kun jousi on vireessä, Xeron kotelo kohdistettu jännetähtäimen keskelle ja kohde tähtäimessä painetaan laseretäisyysmittarin laukaisin pohjaan. Tässä vaiheessa linssille ilmestyy ensisijainen pinni ja etäisyysmittarin vihreä rengas, joiden pitäisi olla tässä vaiheessa sisäkkäin mikäli ankkurointi on oikea. Kohde haetaan renkaalla, jolloin Xero saa lukeman varmasti oikeasta pisteestä.

Kun etäisyysmittarin laukaisin vapautetaan, etäisyysmittarin vihreä donitsi katoaa ja tähtäin kohdistaa pinnin mitatulle matkalle ampumista varten. Tähtäin näyttää lcd-näytössään myös mitatun matkan, ampumakulman ja edellisten perusteella laskemansa vaakaetäisyyden, jonka perusteella pinni on kohdistettu.

Kohdistettu pinni viedään maaliin ja hyvän laukaisun jälkeen nuoli on siellä missä sen pitääkin.

Tähänastiset kokemukset

En voi sanoa olevani kokenut jousimetsästäjä, vaikka olen omistanut taljajousen nyt nelisen vuotta ja käynyt sillä muutamaan otteeseen metsälläkin niinä vuosina kun olen katsonut harjoittelun olleen riittävää ja kasojen kunnossa. Kokeneempi ampuja voi muodostaa tähtäimestä oman mielipiteensä, mutta itse pidän siitä kovasti.

Garmin Xero ei tee kenestäkään parempaa ampujaa. Metsästyksessä ampumaetäisyydet on edelleen valittava oman taitotasonsa mukaan. Xero ratkaisee kuitenkin hienosti etäisyyksiin liittyvät epätarkkuudet. Kun pinni on kohdallaan on hyvä laukaus kiinni puhtaasti ampumatekniikasta ja sen harjoittelusta. Omalta osaltani olen huomannut, että tekniikkani on jo ehtinyt parantua kun olen voinut keskittyä puhtaasti siihen.

Xeroon oppii luottamaan nopeasti ja sen käyttö on luontevaa jo muutaman laukauksen jälkeen. Asetukset ovat selkeät ja ominaisuudet riittävät. Mitään enempää en oikeastaan osaa vielä tällä testauksella kaivata. Toukokuun säiden hipoessa kolmeakymmentä celsiusastetta auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta jää hämärässä ja huonossa säässä ampuminen myöhempään testaukseen.

Uskon, että peuran ja villisian vapautuminen jousella metsästettäväksi on tuonut ja tulee tuomaan runsaasti uutta verta jousimetsästyksen pariin. Jahtiväen monipuolistuessa syntyy varmasti myös tilaus kehittyneemmälle välineistölle ja Garminin tähtäin täyttännee monen jousimetsästäjän toiveet. Se ehkäisee virhearviointeja ja edesauttaa eettisempiä riistalaukauksia.

Xero on Garminin ensimmäinen askel tähtäinmarkkinoille ja yritys harppasi valovuoden kilpailijoidensa edelle. Digitaalinen jousitähtäin on GPS-laitteistaan tunnetulle firmalle rohkea aluevaltaus, mutta laite tekee sen minkä lupaa ja tekee sen hyvin.

Etäisyysmittarin lähetin ja vastaanotin
Etäisyysmittarin lähetin ja vastaanotin

4 comments

    1. Onhan se. Periaatteessa tuo on punapiste jossa sisäänrakennettu etäisyysmittari, molemmat on jo ennestään jahtiväellä käytössä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.