Garmin Xero S1 Trapshooting Trainer

Pikatestissä Garmin Xero S1 Trapshooting Trainer harjoituslaite

Korvaako miniprojektorin näköinen laite trappivalmentajan, takaako tietotekniikka tulokset ampumakisoissa? Testasimme Garminin keväällä julkistaman Xero S1 Trapshooting trainer -laitteen ja jaoimme pikaoikeutta kenttäolosuhteissa.

Xero-sarjan tuotteet ovat selkeästi suunnattu metsästykseen tai sen harjoitteluun. Aiemmin testaamani Xero A1i -jousitähtäin on nyt täydentynyt haulikkoammunnan virtuaalivalmentajalla.

Garmin Xero S1 on trap-ammuntaan tarkoitettu valmennuslaite, joka pystyy tutkatekniikan ja konenäön yhdistelmällä seuraamaan mitä ampumasuorituksen aikana tapahtuu sekä pitämään kirjaa kierroksen pisteistä. Laitteen kohdeyleisöt ovat testin perusteella laitetta eteenpäin vuokraavat ampumaradat, ominpäin heittimellä harjoittelevat pellolla-ampujat ja aktiiviset ampujat, jotka eivät syystä tai toisesta halua sijoittaa valmentajaan.

Xero S1 tunnistaa laukauksen, havaitsee kiekon lennon ja sen, miten hauliparvi osuu tai on osumatta kiekkoon ja kerää tämän kaiken tilastoksi, jonka perusteella käyttäjä havaitsee toistuvat virheet ammunnassaan. Kerätyt tilastot, havainnekuvat ja animaatiot kertovat lahjomattomasti, jos ammunta on toispuoleista tai haulit päätyvät kerta toisensa jälkeen kohteen ylä- tai alapuolelle.

Xero asetetaan ampumapaikan eteen
Xero asetetaan ampumapaikan eteen

Hauliparven osumapisteitä, reaktioaikaa ja kierroksen edistymistä voi seurata halutessaan realiajassa laitteen näytöltä. Kierroksen lopussa näyttö kertoo miten kokonaisuus sen mielestä meni ja näyttää kerätyn tilaston. Xero S1:n keräämän tiedon voi synkronoida Garmin Xero -mobiilisovellukseen, jossa tietoa voi helpommin tutkia pidemmältä aikaväliltä.

Amerikkalainen vs. kansainvälinen vs. metsästys trap

Garmin Xero S1:tä käytettäessä on käytettävä amerikkalaisen trapin sääntöjä. Onneksi Suomessa ammuttava metsästystrap noudattaa pääosin samaa kaavaa ja sen harjoitteluun Xero S1 tarjoaa hyvät puitteet. Valitettavasti olympiatrap jatkuvine paikanvaihtoineen ei Xero S1:n kanssa onnistu.

Laitoin alle summauksen lajien eroista. Tämä ei ole kattava yhteenveto, sillä lajisäännöt ovat kohtuullisen pitkiä ja tylsiä prujuja luettavaksi (ja säännöistä tuntuu olevan useita versioita netissä), mutta koitin listata perusampujalle relevantit asiat.

Kansainvälinen trap

 • Ammutaan kansainvälisesti ja Suomen kansalliset lajit mukailevat tätä
 • Paikkaa vaihdetaan jokaisen kiekon jälkeen
 • Useampi heitin heitinhaudassa
 • Kiekon nopeus n.100 km / h
 • Kiekon lähtökulma enintään 45°
 • Garmin Xero S1 ei ole toistaiseksi yhteensopiva lajin kanssa

Kansainvälisen trapin säännöt löytyvät täältä.

Metsästystrap

 • Ammutaan pohjoismaissa. Tunnetaan myös nimellä Nordic Trap.
 • Yhdeltä paikalta ammutaan 5 kiekkoa
 • Yksi oskilloiva heitin heitinhaudassa
 • Kiekon lähtökulma enintään 60°
 • Kiekon nopeus kansallisen trapin mukainen 100 km/h
 • Garmin Xero S1 on yhteensopiva lajin kanssa

Nordic Trapin englanninkieliset säännöt löytyvät täältä ja SML:n metsästystrapin säännöt täältä.

Amerikkalainen trap

 • Ammutaan vain USA:ssa
 • Yhdeltä paikalta ammutaan 5 kiekkoa
 • Heitin heitinsuojassa (engl. trap-house)
 • Kiekon lähtökulma enintään 37°
 • Kiekon nopeus 75 km/h
 • Tasoitussysteemi, jossa paremmin menestyvät ampuvat kauempaa
 • Garmin Xero S1 tukee lajin sääntöjä 100%

ATA:n sääntökirja löytyy englanniksi täältä.

Xero S1:n käytön kannalta oleellisin asia on paikan vaihtamisen rytmi. Sekä amerikkalaisessa- että metsästystrapissa paikkaa vaihdetaan viiden laukauksen jälkeen ja koska S1 pitää kirjaa laukauksista ja automatisoi paikanvaihdon, ei muunlainen rytmitys onnistu ilman kohtuuttomia käsitöitä.

Xero S1 kohdistetaan heitinsuojan katon avulla, mutta jos se puuttuu, onnistuu kohdistus bunkkerinkin kattoon. Muita eroja metsästystrappiin ovat amerikkalaisen trapin kapeampi lähetyskulma ja hitaampi savikiekon lähtönopeus. Kaikki edelliset erot voivat vaikuttaa Xero S1:n kykyyn seurata laukausta mutta testin aikana tätä ei voitu yksiselitteisesti päätellä.

Garmin Xero S1:n käyttö

Laite näyttää ulkoisesti pieneltä projektorilta, mutta lampun sijaan S1:n etuosaa koristaakin tarkka laajakulmakamera. Kameraa ja laitteen etumaskia suojaa kuljetuksen aikana tukeva, irroitettava kumisuoja.

Trainerin päällä on värillinen kosketusnäyttö tulosten seurantaa ja asetuksien määrittämistä varten. Pakkauksesta löytyy myös näytön päälle liimattava häikäisysuoja.

Xero S1 valmiina toimintaan
Xero S1 valmiina toimintaan

Laitteen mukana tulee lyhyt kolmijalka joka kiinnitetään ennen käyttöä pallonivelellä Xero S1:n pohjaan. Xeron saa myös kiinnitettyä normaaliin kameran kolmijalkaan mikäli haulikkorata on kovin vehreässä kunnossa ja laite pitää sijoittaa korkeammalle.

Xeron saa kiinni tietokoneeseen päivityksiä ja kerättyjen tilannekuvien sekä -animaatioiden talteenottoa varten laitteen mukana tulevalla latausjohdolla. Laitteen sisäänrakennettu akku kestää valmistajan mukaan 8 ampumakierrosta tai 2,5 h käyttöä.

Xero S1 haulikkoradalla

Laite pakkautuu ratareissulla kohtuullisen pieneen tilaan ja on nopea pistää kasaan ammuntaa varten.

Garmin Xero S1 ratalaukun pohjalla
Garmin Xero S1 ratalaukun pohjalla

Laitteen käyttö aloitetaan valitsemalla harjoitustila. Laitetta voi käyttää kahdessa moodissa: trap- tai upland-tilassa. Trap tila on noudattaa amerikkalaisen trapin sääntöjä ja upland tila on tarkoitettu omatoimiseen harjoitteluun pellolla yhden heittimen kanssa.

Ennen kierroksen aloittamista valitaan kierroksella käytettävä ase ja patruuna aiemmin määritetyistä aseprofiileista ja lisätään käyttäjän niin halutessa ratakierroksen muut tiedot (tilastointia varten).

Trap-kierros Xero S1:n kanssa

Ampujan määritettyä asetukset ja kierroksen alkaessa siirrytään trapin sääntöjen määräämälle ampumapaikalle. Xero S1 asetetaan ohjeen mukaan ampumapaikan eteen, mutta rataolosuhteissa huomasimme, että laitteen saaminen puolen metrin etäisyydelle ampujan eteen on helpommin sanottu kuin tehty. Kyseiseen paikkaan kun on usein sijoitettu mikrofoniständi ja hylsyastia.

Kun laite on paikallaan valitaan sen näytöltä oikea ampumapaikka. Valitun paikan perusteella laite kohdistetaan kameran avulla trappitaloon, jota ei siis SMY:n radalla ollut sillä siellä heitinsuoja on bunkkeri, ja laite on hetken mietittyään ampumavalmis.

Xero trappivalmennuslaitteen kohdistaminen
Xeron kohdistaminen. Huomaa radalta puuttuva heitinsuoja.

Xero S1 ei häiriinny vaikka kierroksella olisi useita ampujia. Tutka ja kamera havaitsevat toki muille ampujille lähetetyt kiekot, mutta tuloksiin rekisteröidään vain ne, joiden kohdalla laite havaitsee päältään ammutun laukauksen. Jos laite joudutaan sijoittamaan syrjään ampumalinjalta, on riski, että laukauksien havaitseminen on puutteellista.

Havaitun laukauksen jälkeen Xero S1 miettii hetken analysoimaansa dataa. Ensimmäinen laitteen näyttämä tieto on reaktioaika. Luvun alla oleva aikajana näyttää miten aikaisemmat laukaukset ovat reaktioajaltaan suhteutuneet nyt näytettävään viimeisimpään. Aikajanalla punaiset viivat edustavat huteja ja vihreät hajotettuja kiekkoja.

Garmin Xero S1 reaktioaika
Xero S1 näyttää ampujan reaktioajan

Seuraavaksi ruudulle tulee ammutun laukauksen tulokset. Tästä näkee mm. osumakeskipisteen suhteessa kiekkoon, paljon kiekko oli ehtinyt edetä ennen osumaa ja mikä on kierroksen osumamäärä.

Kun laukaus on ammuttu ja käsitelty, jää laite odottamaan seuraavaa. Mikäli samalta paikalta on ammuttu jo 5 kiekkoa, pakottaa laite vaihtamaan paikkaa ja asemoimaan Xero S1:n uudestaan.

Välillä laite ei syystä tai toisesta pystynyt seuraamaan kiekkoa tai missasi kokonaan laukauksen. Tälläisessä tilanteessa kiekon voi lisätä laittelle käsin, jotta kierrokselta saadaan kaikki pistetiedot talteen. Luulen että missatut kiekot johtuivat pääasiassa laitteen huolimattomasta asemoinnista ampujaan nähden ja siitä, että kentällä oli jonkin verran aluskasvillisuutta joka laitetta lyhyellä vakiokolmijalalla käytettäessä häiritsi tutkan tai kameran toimintaa.

Kierroksen jälkeen Xero S1 näyttää miten kokonaisuus meni. Normaalin pistelaskun lisäksi Xero antaa hajoamispisteitä kiekkojen hajoamisasteen perusteella. Atomeiksi hajonnut kiekko antaa 4 pistettä, normaali hajoaminen 3 ja lohkominen vaivaisen 1 pisteen. Hudeista tulee pyöreitä.

Break Factor on pelillistää ammuntaa, sillä se ohjaa ampujaa pyrkimään nappiosumiin. Tämä pistelaskumalli sopii hyvin myös kavereiden kanssa kisaamiseen peltoammunnassa.

Garmin Xero S1 tuloskortti
Tuloskortti näytetään kierroksen jälkeen

Jälkipuinti ja ”kaatokuvat”

Jotta laitteesta saa kaiken irti, kannattaa puhelimeen asentaa Xero-sovellus. Tiedonsiirto S1:n ja puhelinsovelluksen välillä toimii helposti ja sujuvasti Bluetooth-yhteyden yli. Xerosovelluksen kanssa dataa on helppo analysoida jälkikäteen kotisohvalla.

Jos ominaisuuden laittaa erikseen päälle S1:n asetuksista, se tallentaa kameransa kuvaaman datan laitteen muistiin josta kuvat ja animaatiot voi ladata USB-johdolla talteen. Jokaisesta laukauksesta tallentuu kameran tallentama panoraamakuva sekä erikseen animaatio, josta näkee mitä kiekolle tapahtuu.

Allaolevissa animaatioissa Xeron tutka väittää että 13:ta laukauksella olisi kiekosta lähtenyt pala irti, mutta animaatiossa (toinen oikealta) sitä ei voida havaita.

Garmin Xero S1 näkemä raakadata Sipoon SMY:n radalta

Laitteen muistiin tallentuu myös valmiin kierroksen tuloskortti. Testikierroksilla jäi jonkin verran laukauksia tallentumatta koneelle. Siihen auttannee laitteen parempi asemointi (kannattaa lukea käyttöohje ennen radalle lähtemistä) ja korkeamman kolmijalan käyttäminen (tai heinän niitto kameran edestä).

Garmin Xero S1:n tuloskortti
Hajoamisaste kuulostaa inttislangilta :)

Tuomio ja peräkaneetti

Laitteen toiminta oli vaikuttavaa ja käyttö oli suoraviivaista. Testin aikana sählättiin vähän Xeron käytössä eivätkä ampumasuoritukset olleet parhaimmasta päästä kun tiimi keskittyi liian moneen asiaan yhtä aikaa. Silti esimerkiksi ampumapaikkojen vaihdot ja muut säätämiset sujuivat nopeasti eivätkä ihan hirveästi häirinneet ammunnan rytmiä.

Se ei korvaa osaavaa ampumavalmentajaa, ampujalle sopivaa asetta eikä laitteesta ole hyötyä ilman jatkuvaa harjoittelua, mutta laite tarjoaa näkemyksen siihen miksi kiekko joskus hajoaa ja joskus ei.

Yksityiskäytön lisäksi Xero on suunniteltu myös ratamestareiden ostettavaksi ja vuokralle tarjottavaksi. Jos radalta löytyisi lainalaite, ottaisin sen mielelläni pari-kolme kertaa kesässä mukaani kierrokselle ja tsekkaisin missä mättää kun kiekko ei halkea. Henkilökohtaisen lompakon näkökulmasta laite on vähän arvokas, mutta jos harrastaa mies+kiekonheitin -tyyppistä pellolla ampumista voi Xeron hankkiminen tuoda ammuntaan lisämaustetta.

Oma käyttöni ei oikeuta noin tuhannen euron laitteen hankkimiseen, sillä käyn radalla a) liian vähän ja b) ammun pääasiassa metsästysammuntaa (skeettiradalla), jonka seuraamista laite ei tue. Omistamisen halua kyllä olisi :) Veikkaanpa että radalle hankittuna laite maksaisi itsensä kesässä takaisin laitevuokrien muodossa.

Testiryhmä vaikuttui

 • Laitteen teknisestä suorituksesta
 • Helppokäyttöisyydestä
 • Analyysien laadusta ja niiden potentiaalista auttaa ampujaa
 • Xerolle tallennetuista animaatioista kiekon hajoamisesta

Parantamisen varaakin löytyy

 • Virhetilanteiden käsittely vaatii laitteen luo kävelemistä. Nämä pitäisi voida kuitata kännykällä jos laite on vähänkin kauempana.
 • Tuki skeet-ammunnalle olisi kiva
 • Satunnaiset kiekon tunnistushäiriöt. Tosin veikkaan että näistä voin syyttää itseäni.

Ideaalitilanteessa…

 • Kuvat ja animaatiot siirtyisivät suoraan puhelimelle ja niitä voisi seurata suoraan Xero-sovelluksesta
Garmin Xero S1 esittelyvideo

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.