Saalispalautejärjestelmä uudistuu

Sekä Metsähallitus että riistakeskus ovat viime vuosina kehittäneet metsästäjille suunnattuja palveluitaan parempaan suuntaan. Seuraavaksi vuorossa on Metsähallituksen saalispalautejärjestelmä. Annettu palaute mahdollistaa rohkeammat lupamäärät.

Metsähallitus kerää saalispalautetta verkkolomakkeella. ”Kun eräreissusi on ohi, muistathan jättää saalispalautteen!” – viesti on kolahtanut jokaisen valtion luvan lunastaneen jahtihenkilön sähköpostiin pari päivää metsästysreissun jälkeen.

Palautetta penätään ennen kaikkea myönnettävien lupamäärien laskemiseksi. Palautteessa kysytään mm. maastossa kuljettujen kilometrien ja metsästyspäivien määrää ja sitä jahtasitko koiran kera vai koiratta. Näiden ja muiden tietojen perusteella lasketaan pyyntiponnistus, joka kertoo paljonko vaivaa saaliin eteen on nähty.

Pyyntiponnistusdataa käytetään kolmiolaskentojen ohella päättelemään sitä, montako lupavuorokautta kyseiselle metsästysalueelle voidaan myydä metsästyskauden ajalle.

Vanha palautesysteemi lienee karkoittanut monet potentiaaliset palautteen antajat kymmenine pakollisine kenttineen ja lupien myöntäjältä on varmasti jäänyt moni tiedonmurunen saamatta kun reissussa rähjääntynyt ja mahdollisesti saaliittakin jäänyt jahtihenkilö ei jaksa vastata pakolliseen markkinointikyselyyn.

Mutta se on nyt mennyttä aikaa se!

Ennen tulevan metsästyskauden alkua julkaistava uusi saalispalautejärjestelmä on nykyaikainen, käytettävä ja ottaa metsästäjän tarpeet hienosti huomioon. Saalispalautteen antaminen tapahtuu tiiviin lomakkeen avulla ja pakollisten kenttien määrä on pidetty minimissä.

Uuden saalispalautejärjestelmän etusivu
Uusi saalispalautejärjestelmä toivottaa jahtihenkilön tervetulleeksi selkeydellään

Palveluun kirjautuminen vaatii joko verkkokaupasta tai sähköpostista löytyvän ilmoituslinkin klikkaamista. Jos linkin on kadottanut pääsee palautteen jättämään lupanumeron ja -alueen koodien avulla. Kahden luvun syöttäminen ei ole kiusantekoa, vaan ratkaisu parantaa hieman palvelun tietoturvaa.

Palvelun avautuessa ruudulle pistää silmään sen selkeys. Asettelu on modernin ilmava ja on suunniteltu toimimaan myös mobiililaitteilla. Jätettäessa kaatoon päättyneen jahdin saalisilmoitusta, ei käyttäjää hukuteta turhiin kysymyksiin sillä pakollisina pyydetään vain kriittisimmät tiedonmuruset.

Saaliin tiedot
Saadun saaliin tietojen täyttäminen on nopeaa

Erityisen paljon kiitosta saa itselleni niin tuttu saaliittoman metsästäjän ilmoitus. Sen voi antaa muutamalla klikkauksella, sillä vain käytettyjen metsästyspäivien määrä ja muut metsästysmahdollisuudet ovat pakollisia kenttiä.

Design on ottanut hienosti inspiraatiota riistakeskuksen Oma riista -palvelusta, eivätkä yhtäläisyydet palveluiden välillä lopu hienoon käyttökokemukseen: jatkossa data kulkee Erälupien ja Oman riistan välillä paremmin. Jos valtion lupia ostaessa jättää tietoihinsa metsästäjänumeron, saa luvat näkymään Oma riista -palvelussa. Jatkossa Omasta riistasta löytyy myös suora, henkilökohtainen linkki saalispalautteen jättämiseksi, mutta toki tuttu viesti kolahtaa jatkossakin sähköpostiin muistuttamaan metsästäjää.

Yhteistyötä Oman riistan kanssa kehitetään edelleen ja tulevaisuudessa voi hyvinkin olla mahdollista, että Oman riistan saalispäiväkirja toimisi suoraan saalispalautteen antamisen kanavana. Aika näyttänee miten kehitys kehittyy.

PS. Jutussa on käytetty lähteenä järjestelmän työn alla olevaa kehitysversiota. Syksyllä julkaistava palvelu voi luonnollisesti poiketa jonkin verran tässä esitellystä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.