Glorious Game keittokirjan kansi

Glorious Game – extremen riistaruuan keittokirja

Jos kokkauspuuhat ovat mielestäsi parhaimmillaan koko päivän tekemistä ja kaipaat kotikeittiöösi ison kauhallisen fine dining -meininkiä kannattaa tsekata riistaruokiin erikoistunut Glorious Game -keittokirja, jossa on sata ja yksi toinen toistaan hienosyisempää kulinaristista ilotulitusta.

Brittiläisen Face Publicationsin julkaisema Glorious Game kokoaa yksien kansien väliin 101:n englannissa tai irlannissa mainetta niittäneen mestarikokin ja ruokajournalistin riistareseptiä. Kirja on tehty rakkaudesta riistaa kohtaan ja kaikki sen myyntivoitot lahjoitetaan paikallisille riistansuojeluorganisaatioille. Omistautuneisuus riistaan näkyy paitsi resepteissä, mutta myös kirjan kauniissa ulkonäössä ja kuvituksessa.

Törmäsin kirjaan sattumalta internetissä noin puoli vuotta sitten ja se on siitä asti ollut ostoslistalla. Sain sen joulun tienoilla viimein omaan kirjahyllyyni ja pääsin testaamaan taitojani patojen ja pannujen parissa. Tein ensialkuun testiksi mukaelman Phil Howardin fasaanireseptistä ja löydät oman versioni täältä: Pyyn rintaa selleri- ja päärynäpyreellä, valkokaalia ja hasselpähkinäpestoa.

Mistään teerivellien keittelystä suolaliemessä ei tosiaan ole kyse, sillä Glorious Gamen reseptit ovat ehtoja fine dining ravintola-annoksia useine komponentteineen ja niitä kokoon keitellessä saa mukavasti kulumaan pitkän illan tai varmasti kaksikin. Kirjasta löytyy sekä suhteellisen yksinkertaisia että todella monimutkaisia ohjeita, joilla oman elämänsä mastercheffit saavat varmasti hien virtaamaan pitkin uunin lämmössä paahtuneita poskiaan.

Erään reseptin komponentit ja ainesosalista

Osa resepteistä on suorastaan pelottavankin monimutkaisia, mutta juuri se on kirjan hienous – se tarjoaa ehtymättömän tekemisen lähteen ja mahdollisuuden hypätä ammattikokin saappaisiin rakentamaan yksityiskohtaisia, valmiiksi ajateltuja annoksia. Elefanttikin syödään pala kerrallaan, joten kaikkia annosten komponentteja ei kannata yrittää saada maaliviivalle samaan aikaan (ja liekö se kotikeittiössä edes mahdollista?) vaan suunnitella ruuanlaittorupeama huolella. Eräänkin reseptin ainesosana olevan kahvietikan valmistelu aloitetaan reseptin mukaan kuukausi ennen kokkauksen kohokohtaa – mutta ei paniikkia, sillä hätähousu voi vaihtaa sen punaviinietikkaan.

Monimutkainen resepti reseptikirjassa
Jotkut Glorious Gamen reseptit ovat kohtuullisen monimutkaisia

Kirjaan valitut pääraaka-aineet ovat luonnollisesti isolta osalta samasta saaristosta kirjan kokkien kanssa. Reseptejä löytyy ankalle, kanalinnuille, jänikselle, peltopyylle, fasaanille, kyyhkylle, viiriäiselle, kanille, lohelle, oravalle, peuralle, villisialle ja lehtokurpalle. Pääraaka-aineet ovat siis samanmoisia mitä kotimaisestakin riistapakastimesta löytyy.

Lisukkeet ovatkin sitten toinen juttu. Reseptien kanssa ahertaessa törmää väistämättä aineksiin, joita kotikeittiöstä ei välttämättä löydy joten kotikokilla on edessään kauppareissu vähän isompaan supermarkettiin. Lisäksi pieni osa ainesosista on sellaisia, joita ei välttämättä löydä supermarketistakaan. Silloin edessä on ainesosan vaihto vastaavaan. Tarvittaessa voi tietenkin koko komponentin vaihtaa toiseen.

Kirja on kuvituksineen kaunis kuin possu pienenä. Vajalle viidelle sadalle sivulle on mahdutettu jokaisesta keittiömestarista kuvaus ja sen perään kokin valitsema riistaresepti. Kaikista annoksista on kuvat, joiden perusteella pleittauksen voi koittaa apinoida omalle lautaselleen. Kirjan lopusta löytyvistä hakemistoista voi reseptejä etsiä ainesosien, kokkien tai kuvien perusteella.

Itse tehty annos pleitattuna
Itse tehty pyyannos lautasella: Pyyn rintaa selleri- ja päärynäpyreellä, valkokaalia ja hasselpähkinäpestoa.

Suosittelen ehdottomasti kaikille vähänkin tosissaan riistaa kokkaaville Glorious Game -kirjan hankkimista, sillä tästä opuksesta löytyy iloa ja tekemistä pitkäksi aikaa. Toteutukseltaan ja ulkoasultaan se on parhaimpia keittokirjoja mihin olen törmännyt. Mikäli päätät ryhtyä tuumasta toimeen kannattaa kirjaa lähteä etsimään internetistä. Itse ostin sen vajaalla viidellä kympillä Adlibriksesta, mutta koska kirja on sieltä nähtävästi taas tänään loppu, voi GWTC shop (täällä oli sattumalta nyt alennuskampanja päällä) tai kustantajan oma kirjakauppa tuottaa paremman tuloksen.

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.