Hajutyökurssilla koiran kanssa

Sain talvella Kuono.fi:stä yhteydenoton, jossa pyydettiin testaamaan heidän verkkokurssejaan. Koska kiinnipitoajan alettua koirat ovat vailla velvoitteita ja koko karonkkaa uhkaa ns. fataali tylsistyminen, sovin että koko perhe kurssittaa itseään testimielessä ja kokemukset hommasta päätyvät blogiin muiden iloksi.

Siitä asti kun meillä on ollut koiria on parempi puoliskoni ehdotellut että niiden kanssa voisi välillä tehdä jotain muutakin kuin metsästää. Jos beaglen saisi vaikka ajamaan suppilovahveroita ja kaverinsa karkkarin ottamaan jämäkän tattiseisonnan. Aiemmin en ole ymmärtänyt kysymystä, sillä ovathan nuo tyypiltäänkin metsästyskoiria, mitäpä ne muuta tekisivät ja sienet kyllä löydettäisiin kaksijalkaistenkin voimin. Korona kuitenkin aiheutti meillekin pitkäveteisyyttä ja talven pimeydessä koko perheen puuhat olivat kortilla, joten kun Kuono.fi:n yhteydenotto tuli ja valikoimasta paljastui hajutyökurssi, päätimme koko perheen voimin ottaa haasteen vastaan.

Eläinkouluttaja Noora Tihtosen vetämä kurssi on toteutettu koulutusvideoiden ja itse tehtävien harjoitusten yhdistelmänä. Noora kertoo teorian mitä tehdään ja miksi, ja sitten koitetaan kotona saada tuloksia aikaiseksi. Perustarvikkeina tarvitaan naksutin ja herkkunappulat palkitsemista varten. Hajuerotteluun ja sienten etsimiseen siirryttäessä tarvitaan lisäksi muutama lasipurkki ja etsittävät sienet – jos et löydä sieniä vielä metsästä, joudut tyytymään markettikamaan.

Kurssi on jaettu moduleiksi johon kuuluu tyypillisesti useampi videoitu oppitunti. Oppitunti koostuu noin kymmenen minuutin pituisesta videosta ja sen aiheeseen liittyvästä kirjallisesta harjoitusohjeesta.

Hajutyökurssin modulit ovat Johdanto, Avainten etsintä hajun perusteella, Hajuerottelun perusteet ja sienten etsinnän harjoittelu, sekä Välineet ja hajutyö. Johdanto ja Välineet modulit ovat lyhyehköt intro ja outro tyyppiset askeleet kurssille varsinaisen pihvin ollessa avain- ja hajuerottelumoduleissa.

Kurssin edistymistä seurataan kuono.fi verkkopalvelusta josta löytyvät videot ja muu materiaali

Avainten etsinnässä etsitään, no, avainnippua. Sitä tehdään alkuun sisällä ja myöhemmin ulkona. Ajatuksena on, että koira etsii esinettä ja sitä palkitaan onnistumisesta. Hajuerottelulla tarkoitetaan koiran kykyä tunnistaa etsittävä haju muiden joukosta. Edellistä päästäänkin sitten sienten hajun ja sienikekojen tunnistamiseen.

Tätä kirjoitettaessa koirat eivät vielä ole valmistuneet kurssilta. Aloitimme koulutuksen talvella siististi sisätiloissa tehtävästä avainten hausta, mutta ulos päästään vasta nyt kun lumet ovat sulaneet. Saksanseisoja oli oppituntien priimus ja pienellä selittämisellä ymmärsi nopeasti mistä on kyse. Beagle motivoitui ruokapalkasta sen verran että ei välttämättä tajunnut mistä hommassa on kyse, mutta silläkin saatiin onnistumisia.

Videot on tehty hyvin, oppitunnit on selitetty selkeästi ja ainakin testatut harjoitukset olivat vaikeusasteeltaan sopivia. Treenaaminen oli kaikille kivaa (tämähän ei ole aina itsestäänselvyys :)) ja harjoitukset ovat rakenteeltaan sellaisia että treenit saa pystyyn nopeasti.

Kurssissa riittää tekemistä. Harjoituksia sisältäviä oppitunteja on kymmenkunta ja sanoisin että helpot oppitunnit saa treenattua koiran kanssa parissa illassa, mutta uskon että vaikeampia kannattaa toistaa viikonkin verran. Treenisessiot kannattaa pitää lyhyenä niin että koiran mielenkiinto pysyy yllä eikä se ehdi turhautumaan. Kolmenkympin hinnalla saa siis tekemistä kohtuullisen pitkäksi aikaa.

Kurssi soveltuu hyvin välikauden tekemiseksi. Keskellä metsästyskautta kurssi jää väkisinkin lajityypillisen tekemisen jalkoihin, mutta yhdessä opettelu sopii hyvin kevään ja kesän yhteisprojektiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.