Zeiss kiikaritähtäin ASV tornilla

Pitkän matkan ammunta osa 2: Zeiss ASV+ ja pahvin puhkomista puolesta kilometristä

Zeiss ASV+ matkatorni auttaa amatöörinkin parempiin ampumasuorituksiin. Edellisessä artikkelissa suunniteltu tarkkuuspatruuna pääsi vihdoin tositoimiin Heinolan pitkälle radalle, jossa ammuttiin eri pituisille matkoille.

Ensimmäiset kymmenen vuotta kiväärimetsästystä menin jahtiin helpon mantran kanssa: ”Kohdista sataseen ja ammu kohti. Jos hirvi on kaukana niin jätä ampumatta.”. Kuuspuolikkaan (sen vanhemman) omistajana putoamat ovat alle kahdelle sadalle metrille kohtuulliset ja sorkkajahdeissa tilanteet olivat aina reippaasti tuota lähempänä.

Normaalissa jahdissa ei luodin putoamalla ole juurikaan merkitystä eikä kiikaritähtäintä tarvitse säätää. Latvalintujahdissa tilanne oli kuitenkin toinen: lintujen osuma-alue on pieni ja etäisyydet sieltä skaalan yläpäästä. Luodin putoaman merkitys kasvoi ja osuma vaatisi tarkan etäisyyden tuntemisen. Aseen, patruunan ja tähtäimen ominaisuuksien tarkka tunteminen muuttui kriittiseksi osaksi ampumasuoritusta.

Zeiss Victory HT:n tuunaus pitkän matkan ammuntaan

Tähtäimenäni kyttäys- ja lintujahdissa on Zeiss Victory HT 3-12×56. Se on loistava kyttäyskiikari ja suurennosta riittää myös kauemmaksi tähyämiseen. Kiikarin ristikko on ns. tavallinen metsästysristikko, joka on selkeä eikä peitä näkökenttää, mutta jota ei myöskään ole erikseen suunniteltu pitkän matkan ammunnan ballistisia tarpeita varten eikä kiikarissani ollut ostohetkellä pikasäätöjä tähtäyspisteen nostamista varten.

Peura Zeiss kiikaritähtäimen ristikossa
Zeiss ristikko nro 60

Zeiss kuitenkin tarjoaa kiikareihinsa kauppiaalla jälkiasennettavan ASV-ballistisen tornin, jolla pystytään säätämään kiikarin osumapiste nopeasti eri mittaisille matkoille ampumista varten – hienommin BDC eli bullet drop compensator. Victory HT käyttää ASV+ mallin tornia, muilla Zeissin kiikaritähtäinmalleilla on omat ASV torninsa.

Ratkaisu koostuu kiikariin asennettavasta säätötornista / matkarummusta ja torniin kiinnitettävästä patruunakohtaisesta lentoradan kompensoivasta asteikkorenkaasta.

ASV tornin oivallus on, että tornin asteikko on suoraan metreissä. Eli kohteen ollessa parissa sadassa metrissä, ei metsästäjän tarvitse miettiä oikeaa naksujen määrää vaan pelkästään säätää torni 200 m viivan kohdalle ja ampua. Asteikkorenkaat valitaan oman luodin lentoprofiilin perusteella.

ASV+ tornin toiminta

ASV+ torni asennetaan kiikarin korkeudensäätötornin tilalle. Se mahdollistaa kiikarin säädän yksinkertaisesti vain nostamalla nuppia ylöspäin ja kääntämällä se halutun ampumamatkan kohdalle.

ASV+ tornin mukana tulee yksi ”naksurengas” jossa on tavallinen klikkiasteikko ja yhdeksän eri profiileilla olevaa ballistista rengasta.

Rengas on patruunakohtainen: raskas hirviluoti vaatii eri profiilin renkaan kuin liukas ja nopea scenari. Oikean renkaan voi valita joko Zeiss Hunting -sovelluksen avulla ballistisen datan perusteella (lähtönopeus ja ballistinen kerroin) tai koeampumalla ja valitsemalla oikean renkaan käyttöohjeen taulukon mukaan.

Käytännössä luodin lentorata ja ballistisen renkaan arvot eivät ole prikulleen vastaavat, mutta riittävät metsästykseen paremmin kuin hyvin. Luodista riippuen eroa voi olla muutamasta sentistä noin viiteen senttiin. Sovelluksessa voi vertailla toteutuvaa lentorataa ballistisen renkaan antamiin arvoihin.

Graafi luodin lentoradoista
Oikea vs arvioitu lentorata Norman Oryx luodilla itseladattuna.

Luotikohtaisen renkaan vaihtaminen tapahtuu käsin ja näppärästi sekunneissa kiertämällä tornin päädyssä oleva ruuvirengas irti ja vetämällä uritettu rengas ja ballistiikkarengas pois tornin kehältä. Mikäli ASV torniin säädettyä nollakohtaa tarvitsee muuttaa, joutuu tornin ruuvaamaan auki talttapäämeisselillä. Sekin toki tapahtuu kohtuullisen näppärästi mutta itse olen säätänyt nollat vain lintuluodille enkä säädä nollakohtaa uusiksi jokaiselle patruunalle.

Renkaissa riittää pääasiassa matkaa 400 m asti, mutta pari numeroinniltaan alkupään ballistiikkarengasta on saanut kylkeensä vielä pidemmälle ylttävän asteikon. Veikkaan että raskaampien luotien lentoradoissa erot alkavat näkyä juuri tuon 400 m jälkeen ja siksi samoja renkaita ei voi enää tuon pisteen jälkeen käytää eri luodeilla.

ASV+:n soveltuvuutta omaan käyttöön pohdittaessa pitää huomioida että torni muuttaa kiikarin toimintaa niin, että tornia voi kääntää jatkossa vain enimmillään yhden kierroksen eteenpäin 1-asennosta (se 100 m kohdistus). Omassa kiikarissa naksuja jäi jäljelle viitisenkymmentä ja tuolla määrällä pystyy ampumaan patruunasta riippuen 500–600 m päähän.

Pitkän matkan ammunta Heinolan radalla

Tavallisella satasen radalla ei ASV+ tornilla tee mitään. Valitettavasti Suomessa ei pitkän matkan ammuntaan soveltuvia ratoja ole ihan joka kulman takana. Koska halusin ennen jahteja varmistua insinöörien laskemien ballististen renkaiden paikkaansapitävyydestä, suuntasin Lahden lähelle, Heinolan ampumaradalle, jolta löytyy mittaa aina puoleen kilometriin asti.

Heinolan Ampujien ylläpitämältä siluettiradalta löytyy eri pituuksille asetettuja metallimaaleja ja niiden lisäksi valleille pystyy laittamaan omia tauluja. Taululaitteiksi käy mikä vain päästään teroitettu keppi joka uppoaa hiekkamaahan ja johon saa taulun nidottua kiinni. Myös talon puolesta oli tarjolla muutamia taululun virittämiseen soveltuvia puukeppejä, mutta viisas varatuu omillaan.

Pitkistä välimatkoista johtuen tauluilla ei käydä ihan joka sarjan jälkeen – tosin tämä lienee radan käyttäjien välinen sopimuskysymys. Paukkua kannattaa ottaa reippaasti mukaan. Omat satakunta patruunaa riittivät himmaillen pariksi-kolmeksi ja periaatteessa parisataa olisi ollut kivempi määrä ammustavaraa.

Kalkkunat rivissä Heinolassa
Kalkkunat rivissä Heinolassa

ASV+ torni tekee minkä lupaa. Oli sangen palkitsevaa säätää tähtäin kohdalleen ja osua 15 cm halkaisijaltaan olevaan metallimaaliin puolen kilometrin päästä. Siinä ehti jo vähän ylpistyä, mutta pari seuraavaa ohilaukausta palautti koppavaksi ryhtyneen ampujan nopeasti takaisin maan pinnalle.

Zeiss Hunting ehdotti itseladatulle Scenarille ASV+ rengasta nro 005. Sen perusteella 300 m matkalle ammuttaessa naksuteltiin 13 kertaa ja 500 m yltettiin 34 naksulla. Molemmat pitivät paikkaansa, eli käytännössä ASV+ tornilla osuu maaliin niinkuin tehtaalla luvataan. Oryxin (rengas nro 008) testasin vain 300 m asti ja naksuja kertyi 19 mikä sekin piti paikkansa ASV käyrän kanssa.

Metallimaalien ammunta eri matkoille on hauskaa. Tornin käyttäminen tuo ammuntaan mukaan etäisyyden säätämisen uutena, opeteltavana asiana. Muutamaankin otteeseen tuo kriittinen vaihe unohtui ja ihmettelin kun ei pelti kolissut, vaikka ristikko oli kuinka metallikanan napakympissä.

Jälkipelit

Mitä tästä kaikesta jäi nyt sitten käteen? Rupeanko jatkossa ampumaan kaikki peurat puolen kilometrin päähän kun kerta on pelit, vehkeet ja paukutkin? Entä ne kanalinnut sitten?

Pitkälle ampuminen on tyynenä päivänä ja stressittömissä olosuhteissa suoritus jo itsessään, eikä ainakaan omilla taidoillani ole syytä kaivella väkisin sellaisia ampumatilanteita jossa haavoittamisen vaara kasvaa. Se että osuu 500 m päässä maaliin ei vielä tarkoita että se on järkevä matka riistalaukaukselle. Luotto laitteistoon on kuitenkin kasvanut ja lintujen osalta uskaltaisin varmaan näillä laitteilla lähteä hyvältä tuelta yrittämään jopa 300 m riistalaukausta. Sorkan osalta voisin myös kasvattaa jonkin verran omaa ”turvallista ampumaetäisyyttäni”, mutta toisaalta ruokinnalta metsästettäessä matkat tuppaavat kuitenkin olla riskittömiä 100 m tai alle.

Riippumatta siitä aikooko metsästää pitkältä matkalta vai ei, suosittelen ehdottomasti matkaa pidemmälle radalle. Vaikka omassa kiikarissa ei olisikaan helppokäyttöistä tornia, voi ampumapaikalla rauhassa ruuvata perinteisenkin kiikarin naksuja ja kokeilla miten omat laitteet käyttäytyvät sadan metrin ylittävässä ammunnassa.

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.