Lyijykieltoalueet kartalla

Lyijykiellon laajennus astui voimaan 15.2.2023 ja koskee käytännössä kaikkea haulikolla tapahtuvaa metsästystä. Kosteikkojen ja niiden suojavyöhykkeiden rajat ovat maallikolle mahdottomia tunnistaa. Asiaa helpottaakseen viranomaiset ovat rakentaneet karttapalvelun, josta kieltoalueet näkyvät.

Lyijyhaulien käytön kieltämisellä kosteikkoalueilla on sinäänsä jalot tarkoitusperät, sillä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ryhmäpäällikön Pauli Kärkkäisen mukaan jo yhden lyijyhaulin syöminen voi riittää tappamaan pienen vesilinnun ja on arvioitu, että EU:n alueella kosteikkoalueille päätyy vuosittain noin 4000 tonnia lisää lyijyä, mikä johtaa noin miljoonan linnun kuolemaan.

Esimerkkikuva lyijykieltoalueista Ylä-Lapissa
Esimerkki lyijykieltoalueista Lapissa

Koska Suomen luonto on sellaista kuin se on, käytännön tasolla kielto estää lyijyn käytön liikkuvassa metsästyksessä – kieltoalueet on ammuttu kuin haulikolla, pieniksi pisteiksi ympäri jänkää eikä patruunoiden vaihdosta sadan metrin välein ole mitään tolkkua.

Kokonaan lyijykielto ei lyijyhaulien käyttöä estä ja kartan avulla voi tarkistaa vaikka ennen kauden aloittavaa kyyhkyjahtia oman suosikkipassinsa patruunavalinnan.

Lyijyhaulirajoitus lienee lisänneen metsästysliikkeiden motivaatiota ottaa korvaavia tuotteita valikoimiinsa. Patruunoiden viimeaikainen heikko saatavuus kuitenkin mietityttää ja jokaisen metsästäjän lieneekin paikallaan selvittää omalle haulikolleen sopiva patruuna hyvissä ajoin ja täydentää varastot ennen jahtikautta.

Karttapalvelu löytyy maanmittauslaitoksen sivuilta. Kartta-aineisto julkaistaan myöhemmin myös Oma Riista -sovelluksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.