Metsästysseurat käyttävät usein riistakameroita ruokintoja, sorkkaeläimiä ja pienpetojen kulkureittejä valvomaan. Kameroista tulevat kuvat pitäisi jollain ilveellä saada jäsenistön tutkittavaksi, mutta niiden jakelu on konstikasta. Suurten megapukkien kuvat päätyvät turhan usein vain pienen porukan eteen. Selvittelin asiaa ja luulen keksineeni tavan jolla riistakamerakuvien jakelu suuremmallekin porukalle onnistuu.
Yleensä seurojen patentti kamerakuvien jakeluun on yhteiskäyttöinen sähköpostitili, jonne kuvat ohjataan. Usein se on Googlen Gmail-tili.
Ainakin Google tekee tietoturvakäytäntöineen yhteisen Gmail-tilin käytöstä hankalaa: tilille voidaan määrittää vain yksi omistaja (puhelinnumero) jonne lähetetään kirjautumisen vaatima numerokoodi aina tilille kirjautumisen yhteydessä. Käytännössä tilin haltija joutuu levittelemään näitä numerokoodeja muille ja se alkaa pidemmän päälle nyppimään.
Omalla seurallani on sääntö, että kaikista seuran mailla olevista riistakameroista tulee lähettää kuva yhteen Gmail-osoitteeseen jonne oli pääsy halukkailla seuran jäsenillä. Yhteiskäyttö kuitenkin muuttui hankalaksi Googlen ryhdyttyä vaatimaan tuota edellä mainittua SMS-koodia aina kirjautumisen yhteydessä.
Ratkaisuksi valikoitui Google ryhmät (Google Groups). Se on tavallaan sähköpostipohjainen keskustelufoorumi. Kuka vain voi perustaa oman ryhmän, rajoittaa pääsyn ryhmään ja kutsua muita osallistujia. Ryhmään lähetetty sähköposti lähetetään edelleen kaikille ryhmän jäsenille. Pienenä miinuksena ryhmään liittyminen vaatii Gmail-osoitteen, mutta sellaisen kukin voi luoda itselleen ilmaiseksi ja nopeasti.
Ryhmä luodaan osoitteessa groups.google.com. Ryhmän luojasta tulee samalla ryhmän omistaja joka voi antaa oikeuksia muille jäsenille. Ryhmälle annetaan nimi (Metsästysseuran Riistakameratesti) ja jonka perusteella muodostetaan ryhmän sähköpostiosoite (esimerkkinä metsstysseuran-riistakameratesti@googlegroups.com).
Ryhmään kannattaa luomisen yhteydessä kutsua valmiiksi se seuran riistakameratili (tässä esimerkissä ”seuran_riistakameratili@gmail.com” osoite). Kutsusta tulee riistakameratilille tiedonanto sähköpostitse.
Seuran riistakameratilillä (joka tosiaan on esimerkissämme gmail-tili) laitetaan asetuksista päälle että kaikki sähköpostiviestit edelleen lähetetään ryhmän sähköpostiosoitteeseen.
Tässä on muutama tekninen kommervenkki välissä: gmailin edelleenlähetys vaatii vastaanottajapäästä kuittauksen että lähettäminen on ok. Tämä tulee sähköpostiviestinä sinne ryhmään josta jonkun pitää käydä se klimmaamassa hyväksytyksi. Jotta tämä googlen lähettämä viesti päätyy ryhmään, pitää ryhmän asetuksia käydä hetkeksi muuttamassa niin että kaikilla on oikeus lähettää viestejä ryhmään. Kun viesti on tullut ja käyty kuittaamassa, kannattaa ryhmän asetukset muuttaa takaisin niin että vain ryhmän jäsenillä tai ylläpitäjillä on oikeus postittaa uusia viestejä ryhmään.
Ryhmän ylläpitäjä voi kutsua kaikki tiedossa olevat seuran jäsenet, mutta helpommalla pääsee jos ryhmän osoitteen julkaisee seuran uutiskirjeessä ym niin että halukkaat voivat itse hakea ryhmän jäseneksi ja ylläpitäjän tehtäväksi jää vain hyväksyä hakemukset.
Kun prosessi on käyty läpi, toimii homma niin että kun kamerasta tulee kuva riistakameratilille, lähetetään se automaattisesti sinne google ryhmään josta se päätyy edelleen kaikille ryhmän jäsenille.
Huomioita:
- Gmail edelleenlähetys vaatii vastaanottajan hyväksynnän. Koska viestit lähetetään edelleen ryhmän sähköpostiosoitteeseen, tulee myös hyväksyntäviesti sinne. Tätä varten ryhmän oikeudet pitää hetkeksi muuttaa niin että kaikilla on oikeus postittaa ryhmään
- Normaalisti asetukset kannattaa säätää niin, että vain riistakameratilillä ja ylläpitäjillä on oikeus postittaa uusia viestejä ryhmään. Tämä onnistuu niin että riistakamera-sähköpostitili asetetaan yhdeksi ryhmän ylläpitäjistä ja säädetään ryhmän oikeudet niin että vain ylläpitäjät voivat luoda viestejä
- Systeemiä kannattaa testata pienellä joukolla ennen kun levittelee tunnuksia laajemmalle. Ettei tule yllätyksiä :)
- Osa viesteistä saattaa jäädä alkuun moderointijonoon. Taas kannattaa asetuksia säätää niin että jatkossa kaikki viestit menevät suoraan jakeluun.