Hawu-teltta

Hawu-teltta, kotona kuusen juurella

Eräretkellä majoittuminen on haastavaa mikäli halutaan pitää kiinni edes osasta kaupunkielämän mukavuuksia, kuten valosta ja lämmöstä. Lisäksi suurimman osan aktiivista metsästyskautta valoisa aika on lyhyt ja säässäkin on usein toivomisen varaa, joten ellei majoitukseen panosteta, vietetään suurin osa illoista pimeässä ja märkänä.

Majoitusvaihtoehtoja kartoitettaessa jää ankean kupoliteltan ja pramean vuokramökin väliin iso liuta erilaisia, enemmän tai vähemmän maastokelpoisia majoitteita. Majoituksen taso määrittää, rajoittuuko vierailu tapion mailla parin yön piipahdukseen, vai tarjoaako suoja puitteet pidemmälle visiitille. Jälkimmäisen edellytyksenä on useimmille meistä kuiva, hengittävä teltta ja lämmönlähde, joka pitää mielen virkeänä ja varusteet kuivina. Tälläisessä teltassa viettää mielellään pitkänkin illan ja kuivasta teltasta on mukava lähteä aamun sarastaessa liikenteeseen.

Kotimainen Hawu-teltta on päivitetty versio armeijan käytössä olevasta sissiteltasta. Asiaa tuntemattomille, käytännössä siis armeijaa kokemattomille, kerrottakoon sissi- ja puolijoukkoetelttojen olevan noin leikkimökin kokoisia, kaminalla lämmitettäviä kangastelttoja, joiden pystytystä harjoitellaan paremman tekemisen puutteessa sotaleikin leiri-illan aikana joukkovoimin suurin piirtein yhtä monta kertaa kuin lystiä johtavalla alikersantilla on päiviä jäljellä (kts. TJ-luku ja hajoaminen).

Teltan ripustus ulkopuolelta
Teltan ripustus ulkopuolelta

Lähes kahdenkymmenen vuoden kehitystyön aikana nykyisen muotonsa saanut Hawu on teltta-idean isän, Pasi Yliriskun ja lukemattomien testikäyttäjien työn tulos. Palautetta on kerätty paljon ja parhaat ideat on testattu telttaprototyppien avulla. Telttaa saa tällä hetkellä ostettua ainoastaan suoraan Pasilta, jonka yhteystiedot ja lisämateriaali, mukaan lukien pystytysvideot, löytyvät www.hawuteltta.fi -osoitteesta.

Hawu on suunniteltu katosta ripustettavaksi. Teltan voi ripustaa oksaan tai tukiköyteen, jolloin koko sisäosa on käytettävissä, tai keskisalon varaan, jolloin käyttökokemus vastaa sissitelttaa. Merkittävin Hawun oivalluksista on teltan halkaiseva vetoketju, joka mahdollistaa sen pystyttämisen elävän puun ympärille tai yksinäisen puolikkaan käyttäminen laavuna. Toisaalta palojen väliin voidaan tarvittaessa liittää jatkos, joka mahdollistaa jopa 15 hengen majoittamisen saman katon alle.

Sain Pasilta lainaksi teltan pienemmän, neljän hengen prototyyppiversion ja samaan konseptiin kuuluvan Sawu-kamiinan, jotka kannettiin jänisjahdin aloitusviikonloppuna testiin Vesijaolle. Sää valitettavasti suosi retkuettamme suurimman osan aikaa, joten teltan tarjoamaa ääriolosuhteissa ei vielä tällä kerralla päästy testaamaan.

Teltta ja sen pystytys

Hawu-teltta ja Sawu-kamiina kuljetuspakkauksissaan
Hawu-teltta ja Sawu-kamiina kuljetuspakkauksissaan, sekä mittasuhteita antava asennusjuoma.

Hawu-teltta ja Sawu-kamiina pakkautuvat kahteen teltanpuolikkaaseen ja kamiinapakkaukseen, jotka voidaan kätevästi jakaa seurueen kesken. Yksittäinen puolikas oli yllättävän kevyt, oman arvioni mukaan paino oli noin nelisen kiloa. Täysikokoinen teltta ei paina paljoa enempää, puolikkaan paino on kahdeksan hengen teltassa vain 5-6 kiloa. Kamiina sen sisältämine savupiippuineen lienee siinä kuuden kilon paikkeilla.

 

Paketista purkautuu todella tukevan tuntuinen ja laadukkaan oloinen kokonaisuus. Kangas oli yllättävän paksua verrattuna paketin painoon. Saumat olivat ommeltu huolellisesti ja tuettu taustapuolelta tukikankaalla. Teltan vesitiiviit kuljetuspakkaukset olivat samaa laatua teltan kanssa.

Koska testin estradina toimiva metsä oli melkoista louhikkoa, valittiin leirin sijainniksi metsittyneen tien päädyssä oleva kääntöpaikka. Sijainnista johtuen pystytystavaksi valikoitui perinteinen keppi-keskelle -menetelmä. Koska testissä haettiin autenttista selviytymistilannetta, ei kokemusta haluttu pilata valmiilla telttakiiloilla vaan tehtiin itse ja säästettiin. Seuraavalla kerralla kiilat päätyvät varmasti mukaan, sen verran hikistä touhua kuudentoista tukevan kiilan vuoleminen helteellä oli. Keskitolppa löytyi helposti ja telttakiilojen väkertämiseen verrattuna 180 senttisen tolpan karsiminen ja lyhennys oli lasten leikkiä.

Kiristettävät telttaköydet lukkoineen
Kiristettävät telttaköydet lukkoineen

Kun osat olivat kasassa sujui pystytys leikiten: Teltta ulos pakkauksesta, yhdistetään teltanpuolikkaat vetoketjuilla ja rullataan edellisiä suojaavat kankaanpalat kiinnitettäen lopuksi kääryle duffelinapeilla paikalleen. Teltan ripustukseen käytettävät lenkit laitetaan lomittain ja yhdistetään karbiinihaalla.

Kun teltta oli kasattu, kiinnitettiin se neljästä kulmasta maahan ja keploteltiin keskitolppa sisälle. Tolpan pystytyksen jälkeen kiinnitettiin loput olevat kulmat ja lopuksi telttaköydet, joiden lukkosysteemin avulla teltta saatiin mukavan pinkeäksi.

 

Ilman ensikertalaisen epäröintiä ja ylimääräisiä puukolla tehtyjä puutöitä, olisi pystytys onnistunut valehtelematta vartissa. Kamiinan kasaaminen ja kiinnittäminen keskitolppaan kesti siihen päälle sellaiset viitisen minuuttia, joten autosta mökkitunnelmiin siirtymisessä kestää vajaa puolisen tuntia.

Käyttökokemuksia

Telttaan mahtui helposti metsämiehen lisäksi vaimo ja pari koiraa, sekä sekalainen valikoima sivistyksen parista raahattuja pakollisia tarvikkeita. Tunnelmasta vastasi perinteiden mukaisesti Petromax-voimavalo, jonka lempeässä loimussa kelpasi viettää iltaa.

Puolenyön paikkeilla lämpötila oli laskenut sen verran, että kamiinaa uskallettiin koittaa muutamalla klapilla. Pasi oli varoittanut täysikokoisen kamiinan olevan hieman ylimitoitettu pienempää telttaa varten ja tähän toteamukseen oli helppo yhtyä hien virratessa pelkillä kynsitulilla. Talvikeleillä kamiina on korvaamaton kumppani ja prototyyppikamiinan miilutusmahdollisuus mahdollistaa tasaisen ylläpitolämmön tuottamisen puupihisti yöaikana.

Hawu-logo
Hawu-logo

Lopputuomio

Hawu on laadukkaan tuntuinen ja tilava leiriteltta, joka sopeutuu maastoon kuin maastoon ja jonka pystytys on nopeaa yksinkin. Teltta mahdollistaa säänkestävän tukikohdan pystytyksen esimerkiksi viikon metsästyreissun ajaksi ja modulaarisena laajentuu majoittamaan viisitoistakin henkilöä. Hawun soveltuvuutta äärioloihin ei valitettavasti voitu lämpimän sään takia testata, joten teltta vaatii ehdottomasti toisen testikierroksen talvioloissa.

Omassa käytössäni näen Hawun parhaiten palvelevan talven jänisjahdeissa. Koko viikonlopun kestävällä talviretkellä rasittavimpia asioita ovat aamun kylmyys ja illalla aikaisin laskeva pimeys. Nuotion ääressä kökkiessä rajoittuvat tekemisvaihtoehdot käytännössä syömiseen ja juomiseen. Lämmin ja valaistu teltta mahdollistaisi illan viettämisen mukavammin vaikka kirjan tai seurapelien parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.