Yrjö Kokko kuvaamassa

Molli, maailman viisain koira

Valtaosalle ihmisistä kirjailia Yrjö Kokko on tunnettu jatkosodan aikana kirjoittamastaan Pessi ja Illuusia -sadusta ja joutsenten pelastamisesta. Eläinlääkärinä toiminut Kokko oli kuitenkin erämies ja monipuolinen kirjailija, jonka tuotanto katoi useita genrejä pakinoista matkakertomuksiin ja rikosromaaneihin. Pääosa kokon kirjoista on kuitenkin luonto- tai eläinkuvauksia, jotka heijastavat Kokon erämiehen elämää ja rakkautta luontoon.

Vuonna 1965 julkaistu kirja, Molli, maailman viisain koira, on Kokon kuvaus Molli-nimisestä lyhytkarvaisesta saksanseisojastaan. Kirja käsittelee kirjailijan Lapissa koiransa kanssa viettämiä vuosia Kokon saatua sodan jälkeen piirieläinlääkärin virka Lapista. Samoina vuosina Kokko keräsi materiaalia vuonna 1946 julkaistua Neljän tuulen tietä -varten.

Kirjan tapahtumien aikaan saksanseisojat, karvan pituuteen katsomatta, olivat harvinaisia Suomessa ja kun Yrjö Kokolle tarjoutui tilaisuus sellainen itselleen hankkia tarttui hän tilaisuuteen. Pilatuksi ja huonoksi luulemansa koira osoittautui kuitenkin oikein koulutettuna kelvoksi erätoveriksi ja riekkokoiraksi. Kiirunat Kokko ja Molli jättivät rauhaan ja kouluttipa Kokko Mollin jänisvapaaksikin, vaikka myöhemmin katuikin tätä päätöstään.

Kirja on kokoelma Mollin elämän tärkeimpiä kokemuksia ja arjen kommelluksia. Kerronta on kuvailevaa takertumatta yksityiskohtiin tai muuttumatta jaaritteluksi. Yhdessä kirjailijan värikkäiden elämänvaiheiden kanssa tarjotaan lukijalle selkeä ja sulavasti eteenpäin soljuva ajankuvaus viime vuosisadan puolenvälin elämästä kesyttömässä Ylä-Lapissa. Varsinaisia toiminnallisia metsästystilanteita tai jängässä selviytymistä ei kirjassa tarjoilla liian kanssa vaan nimensä mukaisesti sisältö keskittyy miehen ja koiran suhteeseen.

Kuten eläinkirjat yleensä, Kokonkin kuvaus on kasvutarina, joka etenee yhteisten kokemusten kautta lopun vääjäämättömätöntä luopumista kohti. Yllättäen kirjan tarina ei kuitenkaan lopu Mollin mukana, vaan jatkuu kuvaten Manun, Kokon Mollin jälkeen hankkiman mäyräkoiran edesottamuksia.

Kokon elämästä kiinnostuneiden kannattaa tutustua Yrjö Kokosta kirjan kirjoittaneen (”Yrjö Kokko – sadun ja luonnon runoilija”, WSOY 2003) Jukka Parkkisen verkkosivuillaan julkaisemaan esseesarjaan.

Kirjaa, ja Yrjö Kokon tuotantoa yleensäkin, voin varauksetta suositella kaikille lukijoille. Eräihmisille ja saksanseisojien omistajille Molli on pakollista luettavaa ja antaa varmasti kipinän tutustua Kokon muihinkin luontokirjoihin.

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.