Omat-kartat-Garminiin-header

Metsästysalueen rajat navigaattoriin

Joskus ero laillisen ja laittoman metsästyksen välillä on metristä kiinni. Siksi tositoimissa oltaessa on tärkeää tietää oma sijainti suhteessa metsästysalueen rajaan. Luvan mukana tulee läpihuono paperikartta, jota voi yrittää tulkita reissussa mukana olevaa GPS-laitetta vasten. Toinen vaihtoehto on kynäillä rajat suuremmalle kartalle ja koittaa elää sen kanssa. Nettikansalainen löytää kartat retkikartta.fi -palvelusta, mutta sekään ei auta oman sijainnin paikannuksessa, joten homma menee karttojen vertailuksi nettinatiivillakin.

Moni koiraa metsästyksessä käyttävä kantaa mukanaan koiratutkaa, jossa on kätevänä lisäominaisuutena oman sijainnin paikannus. Itselläni on Garmin Astro 320, jolla paikantaa koiran lisäksi kohtalaisen näppärästi itsensäkin. Garminissa ja monessa muussa laitteessa on mahdollisuus käyttää valmiin tai ostetun karttapaketin lisäksi omia laajennuksia – räätälöityjä karttatasoja.

Tämä ohje on sovitettu Garminille, mutta lopputuotoksena syntyvä kmz-karttatiedosto on standardoitu ja sen saa todennäköisesti pienellä vaivalla ängettyä muihinkin GPS-navigaattoreihin.

Huomaa, että mitään takeita retkikartan antamien aluerajojen tarkkuudesta tai ajantasaisuudesta ei anneta ja metsästäjän tulee varmistaa alueiden viralliset rajat itse ennen metsästyksen aloittamista. Karttaa voi käyttää vain ohjeellisena ja kannattanee pitää selvä ”hajurako” alueen reunaan, jottei sitä tule vahingossa ylittäneeksi.

Karttaa kyhäämään

Kartta synnytetään nettiselaimella otettujen kuvankaappausten ja ilmaisen Google Earth -sovelluksen avulla. Ennen hommaan ryhtymistä kannattaa selvittää, miten ruudusta kaapataan kuva omalla käyttöjärjestelmällä. Applen värkeillä cmd-shift-3 yhdistelmä ottaa kuvan ja tallentaa sen työpöydälle, Windows-koneella ohje löytyy täältä.

Karttakuva haetaan retkikartta.fi -palvelusta. Kartta kohdistetaan oikealle alueelle ja määritetään halutut metsästysalueen rajat näkyville vasemmanpuoleisesta valikosta. Kun kaikki on kohdallaan otetaan kuvankaappauksella ruutu talteen. Mikäli lopputuloksesta haluaa tarkemman, voi kartan koostaa useammasta palasesta. Tämä on lähes välttämätöntä isompien alueiden kohdalla jottei lopputulos ole pikselimössöä. Huomaa, että kuvien tulee olla JPG-muodossa, muuten Garmin ei niitä näytä.

Kartan tuunaus

Mikäli retkikartan taustakartta ei syystä tai toisesta mielytä, voi vasemman laidan ”karttatasot”-valikosta määrittää näytettäväksi vain metsästysalueen rajat ilman maastokarttaa. Näin saadaan puhdas kuva alueen rajoista, jota voi jatkotyöstää itselleen sopivalla tavalla esimerkiksi yhdistämällä rajat parempaan taustakarttaan kuvankäsittelyohjelmassa. Garminin haasteena on se, että mm. korkeuskäyrät, ojat ja tiet piirretään laitteen toimesta taustakartan päälle ja jos edelliset löytyvät (huonosti kohdistettuna) valmiiksi taustakartasta tulee kokonaisuudesta helposti hysteerinen.

Maanmittauslaitos on kaikessa viisaudessaan ja avoimen datan periaatteita noudattaen antanut karttatietonsa vapaaseen käyttöön (lue käyttöehdot täältä). Aineistoa voi selata Paikkatietoikkunan kautta tai ladata omalle koneelleen aineistopalvelun kautta. Vapaasta aineistosta on jatkojalostettu jo ainakin Kapsi Internet-käyttäjät ry:n toimesta ladattavia karttapaketteja ja kartat.hylly.orgista löytyvät, Teemu Peltosen tekemät ilmaiset kartat Garminiin.

Tee-se-itse karttatiedosto

Kun kuva tai kuvat ovat mieleiset, siirrytään Google Earth -ohjelmaan. Siinäkin työ aloitetaan kohdistamalla kartta oikealle alueelle haun avulla.

Kartta tehdään luomalla uusi kansio My Temporary Places -kansion alle. Tässä tapauksessa kansion nimi on ”Vesijako”. Kansio edustaa luotavaa karttakokonaisuutta. Sen sisälle luodaan yksi tai useampi ”Image Overlay” (peittokuva), jotka siis ovat edellisessä vaiheessa tekemiäsi karttakuvia.

Kuvat pitää kohdistaa kartalle. Parhaiten tämä onnistuu säätämällä peittokuvan läpinäkyvyyttä ja mallaamalla teiden risteykset molemmille kartoille kohdakkain. Peittokuvaa voi raahata ja skaalata vihreistä kahvoista kun peittokuvan muokkausikkuna on auki, eli joko kun peittokuva luodaan tai myöhemmin klikkaamalla kuvatasoa oikealla hiirennapilla ja valitsemalla ”Get Info”.

Rakentamasi karttakuva ja Google Earthin kartta ovat todennäköisesti hieman eri kulmissa toisiinsa nähden. Alueesta riippuen peittokuvaa pitää kiertää aste-pari jompaan kumpaan suuntaan, jotta kohdistuksen saa prikulleen oikein.

Mikäli haluaa koostaa kartan useammasta palasesta, pysyy ohje muutoin samana, mutta peittokuvia luodaan ja kohdistetaan useampi saman kansion alle. Yksittäisen kuvan enimmäisoko Garminissa on 1 megapikseli (1024×1024), jonka jälkeen menetetään tarkkuutta. Tätä isommat peittokuvat kannattaa siis tallentaa karttaan pilkottuna useampaan pienempään kuvaan.

Lopuksi koko Vesijako-kansio tallennetaan kmz-muotoisena tiedostona, joka sisältää valmiin kartan kuvineen.

Kartan käyttäminen Garminissa ja Google Mapsissa

Karttatiedosto viedään Garminin ”Custom Maps”-kansioon USB kaapelin avulla. Garminin asetuksista (Setup -> Map -> Select Map -> Custom Maps) kytketään päälle räätälöityjen karttojen näyttäminen. Karttatason näkee tämän jälkeen yksinkertaisesti navigoimalla kartan metsästysalueen kohdalle.

Valmis (tuunattu) esimerkkitiedosto löytyy tästä (Dropbox-linkki). Karttaa voi katsoa myös Google Mapsin kautta tarjoamalla kmz-tiedoston linkkiä Google Mapsin hakukenttään (testaa valmista karttaa tästä). Google Maps näyttää positioivan itse tehdyn karttatason vähän sivuun siitä, miten Garmin ja saman firman Earth-ohjelma sen pohjakartalle läväyttävät, piirtovirheestä kannattaa ottaa onkeensa ja muistaa, että itse kokoon leivottu kartta on aina vain suuntaa antava.

Linkkejä:

PS. Garminin karttoja on räätälöity myös uudemmassa jutussa, tällä kertaa Garmin Epix-laitteelle. Mikäli kaipaat lisävinkkejä tai rannettasi koristaa eeppinen Epix, käy lukemassa myös Karttaräätälin opastus Garmin Epixiin.

10 comments

 1. Retkikartta.fi -sivusto kertoo metsästysalueen rajat valtion mailla, ei muualla. Muutoin hyvä ohje ja kiitos siitä.

 2. Hei!

  Tein ohjeiden mukaan ja siirsin puhelimen kansioon Google Earthissa tehdyn kml ja kmz -tiedoston. Oruxmaps vaan ei näyttänyt mitään kun aktivoin tehdyn overlayn. Osaatko sano missä voisi olla vika?

  1. Voiko vika olla tuossa Oruxmapsissa? Jos tiedostot eivät ole hirveän isoja, voit jakaa ne verkossa ja laittaa linkin tuon kontaktilomakkeen kautta niin voin testata ne Garminissani?

 3. Tervehdys.

  Kartta on tehty ohjeidesi mukaan ja onnistui ihan hyvin, mutta ongelma on että en saa sitä millään näkymään Garmin 320 kapulassa.
  Asensin sen piuhan avulla tuonne custom maps kansioon, mutta koneesta ei asetuksien kautta karttatiedoissa näy custom map osiota jonka voisi laittaa aktiiviseksi.

  APUVA.

  Kiitos.

  1. Moikka,

   pitääpä tarkistaa mistä tuo custom maps -asetus löytyy kunhan saan Garminin kaivettua muuttolaatikoista. Palaan asiaan kunhan löydän pelit ja vehkeet :)

  2. Kartat laitetaan päälle Astrosta näin: päävalikosta ensin ”Map”, sitten ”Map information, Select Map” ja siitä sitten Custom Maps päälle tai pois. Laite osaa kytkeä päälle/pois vain kaikki räätälöidyt kartat kerralla, joten yksittäisiä karttoja ei voi valita. Jos ei vieläkään toimi, voit laittaa karttapakettisi mulle postitse ja voin koittaa arvata mikä siinä mättää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.