Tarvikkeita hirvenmetsastykseen

Pakkauslista: Varusteet hirvimetsälle

Viikon pituinen metsästysreissu pohjoisessa edessä ja vain tunti aikaa pakata? Valmis tarvikelista nopeuttaa pakkausprosessia ja kaikki tarpeellinen tulee väkisinkin mukaan – ja mahdollisimman vähän ylimääräistä. Kasasin oman hirvenmetsästysreissuni tarvikkeet yhteen pakkauslistaan jotta seuraavan reissun valmistelut sujuisivat ennätysajassa.

Suomussalmen korkeudelle suuntautuva viikon pituinen hirven metsästys on pakkausvaatimuksiltaan kohtalainen: kaikki tarvittava pitää viedä mukanaan, sillä luppoaikaa shoppailuun ei reissulla ole ja lähin kauppakeskus on likimain sadan kilometrin päässä. Ilmat vaihtelevat vuoden mukaan kymmenestä pakkasasteesta vastaaviin plusasteisiin. Välillä sataa lunta ja välillä vettä, hirvijahdin myöhäistäminen teki touhusta vielä astetta entistä kylmempää.

Joku saattaa pärjätä vähemmällä, mutta itse suosin tilan rittäessä ylipakkaamista. Metsässäkin on hyvä olla varavaatetta jotta passissa palelu saadaan minimiin. Varakengät ja kuivat varusteet on hyvä pitää autossa suoseikkailun osuessa kohdalle.

Koska tavaraa tulee mukaan reippaanlaisesti, hankin tälle vuodelle Varustelekasta vajaan sadan litran keikkalaukun joka nielee isommankin vaate- ja sälämäärän mukisematta. Yhteen laukkuun pakattuna roinat liikkuvat auton ja mökin välillä vikkelästi. Keikkalaukun lisäksi tarvitaan päiväreppu ja 1-2 kylmälaukkua lihan säilyttämistä varten.

Vaatteet metsään

Näitä sovelletaan sään mukaan. Kevytuntuvatakki menee kivasti päiväreppuun ja on hyvä passivaate metsätakin alle.

 • Lämpimiä sukkia, ei puuvillaa
 • Tekninen aluskerrasto
 • Fleece aluskerrasto
 • Nevercold-lämpöliivi
 • Paksumpi fleecepaita tai villapusero
 • Metsästyshousut
 • Tihkusateen kestävä takki
 • Toppahousut
 • Pakkautuva untuvatakki
 • Jahtikengät
 • Oranssit hirviliivit
 • Oranssi pipo
 • Putkihuivi
 • Käsineet (tänä vuonna kokeilussa Wonder Grip Thermo Plus -työkäsineet ja voin suositella)

Varalla autossa

Näiden lisäksi autossa on hyvä olla kirves ja sytytyspaloja, ne kun helpottavat kummasti tulien tekemistä.

 • Sadevaatteet
 • Kumisaappaat tai varakengät
 • Vara-asu
 • Sukat

Varusteet metsään

Trackerin tai muun kännykkäsovelluksen kanssa metsästettäessä ei vara-akkujen määrää kannata aliarvioida. Laturinjohdot ovat herkästi rikkoutuvia, joten niitä kannattaa olla ainakin yksi varalla reissussa mukana.

 • Päiväreppu
 • Aseluvat, metsästyskortti, ampumakoetodistus
 • Jakkara, ellei käytä reppujakkaraa
 • Termospullo
 • Vesipullo tai juomarakko
 • Puukko ja nylkypuukko (jos preferoi erillistä nylkytyökalua)
 • Vara-akkuja 2kpl ja johdot
 • Ensiapulaukku
 • Vedenpitävä säläpussi (kts alla)
 • Hihna koiran kiinnittämiseen
 • VHF-radio ja korvakuuloke
 • Kuulosuojaimet
 • Garminin navigaattori (jos tarpeen)
 • Kaatoryyppy

Säläpussi repussa

 • Paristoja
 • Vessapaperi
 • Kompassi
 • Otsalamppu
 • Lääkkeet metsään: päänsärky ja närästys

Aseistus

Vara-aseen raahaamisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta itse koen että jos kotiin on 800 kilometriä on parempi katsoa kuin katua. Asekokoonpano kannattaa tarkistaa jo kotona – yhdellä reissulla eräs sankari unohti aseen lukkonsa kotiin ja painui yhtä kyytiä yötä vasten sitä hakemaan.

 • Asepussit
 • Patruunat
 • Kiväärit
 • Asehihna
 • Lippaat kivääreihin
 • Aseen puhdistussetti ja öljy
 • Työkalut ase- ja kiikarihuoltoon

Kämpille

Tukikohtavarustusta tarvitaan lähinnä huoltoon. Nykymetsästys nojaa isolta osalta sähkövehkeisiin ja pistokkeet loppuvat aina kesken, joten oman jakorasian raahaaminen kannattaa. Mukavat oleskeluvaatteet auttavat palautumisessa ja lenkkareilla on kivempi käyskennellä kylillä metsästyskenkien kuivuessa.

 • Jakorasia
 • Laturit sähkölaitteille, vähintään: kullekin vara-akulle omansa, puhelimelle ja radiolle
 • Petivaatteet
 • Alusvaatteet ja sukat, t-paidat, verkkarit tai olohousut
 • Lenkkitossut yms.
 • Kenkärasva ja -harja
 • Kylmälaukut ja -kalleja
 • Vakumointikone ja rullaa
 • Vedenkestävä tussi lihapussien merkkaamista varten

Mukana mutta ei tällä kertaa käytetty

Kaikkea rojua ei tule käytettyä. Tänä vuonna mukana seurasivat seuraavat lisäpainot.

 • Gopro-kamera
 • Etäisyysmittari
 • Pakki veden keittämiseen

Lista pohjautuu vuoden 2017 lokakuun hirviretkelle mukaan raahattuihin tarvikkeisiin. Päivittelen sitä tarvittaessa jatkoreissuilta kerätyillä opeilla. Vähemmälläkin tosiaan pärjäisi, mutta esiteltyjen rojujen lisäksi en kyllä reissulla kaivannut mitään enempää. Todettakoon vielä että sukat mainittiin listalla kolmeen otteeseen, ehkä taidan olla vähän hysteerinen niiden suhteen.

 

 

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.