Astro ja Epix yhdistettynä

Koiratutka älykellossa

Testatessani aikoinaan Garminin Epixiä harmittelin kun saman valmistajan koiratutkan tietoja ei saanut näkymään rannekelloon. Viikonloppuna huomasin ilokseni, että Garminin päivitettyä laitteensa jopa vanhan Astron tiedot saa näkyviin Garminin moderneihin älykelloihin ja navigaattoreihin.

Garminin oman artikkelin mukaan koirapannan seuranta on sisäänrakennettu vain fēnix 3 rannekelloon (tai rannetietokoneeseen, joka kuvaa värkkiä paremmin) ja toimii vain uusilla Alpha 100 ja Astro 430 seurantakapuloilla. Itse omistan vanhemman Astro 320:n ja olin jo selailemassa sille korviketta nettikaupoista kun löysin artikkelin, jonka mukaan yhdistämisen saa pelaamaan myös oman Astroni päivittämällä. Lisäksi löysin sovelluslataamosta yleissovelluksen, jolla tiedot saa näkyviin Garminin muihinkin kelloihin ja navigaattoreihin.

Prosessin aluksi Astro pitää päivittää uusimaan sovellusversioon. Se tapahtuu yhdistämällä GPS-kapula tietokoneeseen ja käynnistämällä netistä ladattava Garmin Express -sovellus ja seuraavalla sen ohjeita. Kun kapula on päivitetty irroitetaan se tietokoneesta ja käynnistetään. Tässä vaiheessa kannattaa päivittää myös rannekello viimeisimpään tehdassoftaan.

Garmineiden päivittäminen
Garmineiden päivittäminen

Seuraavaksi asetetaan koiratiedon lähetys päälle kapulasta. Tämä tapahtuu päävalikon Setup > Dogs > Broadcast dog data -asetuksesta joka laitetaan ”on” asentoon. Nyt Astro lähettää koiratiedon eteenpäin.

Kelloon tai muuhun tuettuun laitteeseen koiratieto saadaan näkymään asentamalla Dog Tracker App Garminin sovelluskaupasta, käynnistämällä se ja kytkemällä panta näkyviin kellosovelluksen asetuksista.

Dog Tracker App tukee useamman koiran tietojen yhtäaikaisen näyttämisen ja erilaiset hälyytykset koiran pysähtyessä, lähtiessä liikenteeseen tai etäisyyden kasvaessa yli sovelluksen asetuksissa asetetun raja-arvon. Ikävä kyllä koiran paikkatietoa ei saa sovelluksessa näkymään kartalla, vaan koiran sijainti ilmoitetaan suuntanuolella ja etäisyytenä. Toisaalta karttojen tuijottaminen lienee joka tapauksessa mukavampaa suoraan Astron suurelta ruudulta.

Sovelluksen tukema laitemallisto on laaja, halvimmat yhteensopivat älykellot saa parilla sadalla ja ne osaavat koiratutkan lisäksi jo muutaman muunkin tempun kuten sykkeen mittauksen ja muita sporttiominaisuuksia. Tuettujen laitteiden lista löytyy Dog Tracker App -sovelluksen sivuilta.

Käytännössä en ole laitetta vielä päässyt testaamaan. Uskon ratkaisun olevan hyvä, koska GPS kapulan operointi metsällä latistaa tunnelmaa ja rannekello on kaiken aikaa kätevästi käsillä.

Garminille joka tapauksessa pisteet siitä, että jaksavat päivittää kuusi vuotta vanhan koiratutkan ohjelmistoa ja tuoda siihen vielä uusia ominaisuuksia. Se on harvinaista nykymaailmassa.

Alla lyhyt klippi siitä miltä homma näyttää käytännössä. Nuolet sojottavat vehkeissä vähän miten sattuu, koska digitaalisia kompasseja ei ole kalibroitu.

Teknistä taustatietoa

Tämä on jo vähän insinööripornoa, mutta joku tätä rupeaa kuitenkin miettimään. Garminin vehkeet keskustelevat keskenään ANT+ protokollalla. Se on vähän virtaa kuluttava langaton tiedonsiirtoprotokolla jota käytetään mm. sykevöissä, mutta pystyy monipuoliseenkin tiedonsiirtoon. Jokaisella laitetyypillä on oma ANT profiilinsa joka määrittelee siirrettävän tiedon yms. Tracker profiili on verraten uusi (julkaistu kesällä 2016) ja se on tarkoitettu esimerkiksi koiratutkien ja muiden lokaattoreiden tiedonsiirtoon. Lähetettäviä tietoja ovat mm. etäisuus, koordinaatit, suunta, laite id ja muuta mukavaa. Lisätietoja Tracker profiilistä löydät täältä.

Vastaanottavassa päässä on Garmin ConnectIQ alustaa tukeva laite. ConnectIQ on Garminin sovelluskehitysalusta, jolla voi tehdä yksinkertaisia sovelluksia Garminin tukemiin laitteisiin. Olen itse tehnyt aikaisemmin alustalle ballistiikkasovelluksen, jolla voi räknätä luodin lentoradan eri etäisyyksille.

Toisaalta, koska ANT on yleisprotokolla, ei vastaanottimen välttämättä tarvitse olla Garminin valmistama. Koiratutkan tiedot saa ladattua yhtälailla esimerkiksi tietokoneelle tai kännykkään yleiskäyttöisellä ANT USB vastaanottimella. Jatkojalostus biteistä käyttöliittymäksi vaatii kuitenkin aikaa, kahvia ja koodausta.

Periaatteessa saatavilla olevilla tiedoilla voisi tehdä omankin toteutuksen, mutta koska Dog Tracker App tuntuu toimivan ihan hyvin eikä ConnectIQ tue vielä karttojen käyttämistä ei urakasta taida saada oppimiskokemuksen ohella suurtakaan lisäarvoa.

 

 

9 comments

  1. Kiitos artikkelista. Nyt pelittää uusi 320: sekä kapulassa ja ranteessa MML karttoineen. Ilman tätä olisin varmaa valkannut jonkin muun. Testattu ekan kerran eilen metsässä ja tuntuu olevan varsin soiva peli. :)

    1. Hyvä että jutusta oli iloa :) Kelloon pitäisi vielä näillä pakkasilla saada pidempi hihna niin saisi sen talvitakin päälle näkyviin…

  2. Hyvä juttu aiheesta. Vielä tarkennukseksi kysyisin, että pitääkö astro olla päällä ja mukana repussa, että koira näkyy älykellossa? Millä tavalla astro siirtää tietoa älykelloon?
    Harkinnassa on garminin kellon osto mutta muuten tarve on vähäinen jos kapulaa joutuu kuitenkin kantamaan taskussa.

    1. Kapula vaaditaan. Käsittääkseni panta ja Astro ovat VHF-yhdeydessä toisiinsa ja kelloon paikkatieto siirtyy Bluetooth Low Energy protokollalla tai vastaavalla, eli samalla millä sykemittarit yms toimivat.

    1. En ole itse testannut, mutta netin perusteella pitäisi toimia. Kellon kannalta tuo koiratutka on vain yksi ANT laite (kuten sykemittari ym) lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.