Räjähdelaki taustakuva

Lainlaatijan lapsus patruuna-asioissa

Metsästykseen ja aseisiin liittyvistä laeista voidaan olla montaa mieltä, mutta nyt on patruunoiden säilytystä koskeviin pykäliin lipsahtanut sellaisen paskamyrskyn nostattanut virhe, että hommaa on pakko puida ihan blogissa asti. Kyse on tietenkin syyskuun alussa voimaan astuneesta Valtioneuvoston asetuksesta räjähteiden valmistuksen, käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista.

Myrskyn silmässä on kymppiluvun 41 pykälän teksti, joka ilmoittaa patruunoiden säilytyspaikaksi vastedes vaadittavan paloturvallisen, varoitustarroilla varustetun lukittavan kaapin. Murheenkryynissä seisoo jotakuinkin näin (korostus lisätty):

Ampuma-aseiden patruunat, ruuti, patruunoiden sytytysnallit sekä räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (819/2015) 57 §:ssä tarkoitetussa tilassa olevat räjähteet on käytön ulkopuolella pidettävä lukitussa kaapissa, joka kestää vähintään 30 minuuttia palorasitusta. Kaappi on merkittävä vähintään räjähdemerkinnällä, säilytyksestä vastaavan henkilön yhteystiedoilla sekä avotulen teon ja tupakoinnin kieltävillä merkinnöillä.

Tekstissä viitataan saman vuoden heinäkuussa voimaan tulleen valtioneuvoston asetukseen räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta pykälään 57, joka käsittelee muussa kuin asuinhuoneistossa tapahtuvaa säilytystä, mutta tarkkasilmäinen poimii tekstistä sanan ”sekä”, jonka ansiosta teksti tarkoittaa selkosuomella, että kaikki patruunat, ruudit ja nallit täytyy säilyttää tekstin mainitsemassa turvakaapissa ja jos sattuu omistamaan vajan täydeltä räjähteitä,tulee niidenkin sijoituspaikan jatkossa olla mainittu paloturvaloota siellä varaston nurkassa.

Onneksi olkoon, patruunavarastosi on nyt laiton.

Surkuhupaisammaksi touhun tekevät erinäisten lakia puoltavien tahojen älyvapaat kommentit. Ylen artikkelissa lohtua tarjoaa asetuksen tulkinnasta vastaavan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Timo Kukkola, joka kertoo sopivan kaapin löytyvän jo monen metsästäjän kotoa, ja jos ei löydy, voi viritellä nykysäilytystilan ympärille tee-se-itse ratkaisun kipsilevystä. Toki, jos vuorausta ei jouda tehdä, voi lakia Kukkolan mukaan kiertääkin:

Kotiin ei ole kellään oikeutta tulla, ellei ole epäilystä rikoksesta. Koti on pyhä alue. Aktiivista valvontaa asetuksen noudattamisesta ei käsittääkseni voida tehdä, Kukkola sanoo.

Vielä ei kuitenkaan kannata suunnata Bauhausiin kipsilevyjen perässä, koska kerrankin vihaiseen palautteeseen on vastattu. Alkuperäisestä asetuksesta vastannut työ- ja elinkeinoministeriö on tänään ilmoittanut korjaavansa virheensä vielä syyskuun aikana, joten pelikaani saadaan luultavasti kiskottua turbiinista ennen kun massiiviset patruunansäilytysratsiat käynnistyvät.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.