Garmin Epix maps

Karttaräätälin opastus Garmin Epixiin

Garmin Epix on eräjorman karvaisen käden koriste joka osoittaa suunnan ja suuruuden syvillä saloilla seikkaillessa. Se on kello, joka on kuorrutettu värinäytöllä, kartoilla ja kompassilla. Luontevin käyttö kellolle on designihmistenkin mielestä tiedonkuikuilu tekemisen lomassa ja tähänastinen empiirinen testaukseni vahvistaa tämän. Jahtialueen rajojen kertaaminen eräilyn lomassa helpottuu kun ne on piirrustanut kartalle ennakkoon.

Karttojen luominen Garminille on jo käsitelty aiemmassa artikkelissa ja kasausmenetelmä on Epixin osalta pääpiirteittäin sama kuin jutussa kuvattu. Rannetietokoneen pienempi näyttö ja rajallinen prosessoriteho aiheuttavat kuitenkin kartantekijälle muutaman haasteen taklattavaksi.

Maanmittauslaitoksen karttojen asentaminen Epix -rannetietokoneeseen

Kun uunituore Epix on käyty kerran ulkoiluttamassa maastossa, on käyttäjälle selvää tarvitseeko karttoja päivittää vai riittääkö vakiopaketti. Laitteen mukana tulevat maastokartat ovat mielestäni omiin tarpeisiini varsin kelvolliset (varsinkin kun metsästyksessä käytän räätälikarttoja), mutta koska Astro-koiratutkassani on asennettuna Maanmittauslaitoksen kartat, halusin tuttuuden vuoksi samat ruudut rannekoneeseen.

Periaate on sama kuin Astronkin osalta, eli parin gigatavun karttapaketti ladataan kartat.hylly.org:sta, nimetään GMAPSUPP.IMG -nimiseksi ja siirretään USB-kaapelin avulla laitteen”/Garmin” -hakemistoon. Kun laite irrotetaan johdosta, käynnistyy se kellotilassa ja ladatut kartat voi käydä napsauttamassa näkyviin laitteen asetuksista. Vasta ladattu maastokartta näkyy laitteella nimellä MTK Suomi v.2.2. Samalla kannattaa varmuuden vuoksi piilottaa Epixin vakiokarttapohja muistin säästämiseksi.

Kolme tapaa piirtää rajat kartalle

Jos maastokarttoja halutaan kuorruttaa lisätiedolla päädytään piirtelyhommiin. Suurin syy omaan räätälöintitarpeeseeni on tarpeeni nähdä metsästysalueen rajat kartalla. Kaikki aktiivisesti metsästämäni alueet ovat suhteellisen pieniä ja osa kaiken lisäksi hajanaisia. Alueen rajat tulevat siis vastaan tuon tuostakin ja karttaa tulee vilkuiltua jatkuvasti metsästettäessä rajaseuduilla.

1. Tein itse Google Earthilla

Oma suosikkikeinoni on rakentaa aluekohtainen karttapaketti (kmz-tiedosto) Google Earth -ohjelmistolla ja piirtää rajat siihen. Menetelmä ei ole kaikista tehokkain tapa saavuttaa tavoitteet, mutta on toiminut riittävän hyvin tarpeisiini. Kartta koostuu JPEG-muotoisista tiedostoista, jotka on aseteltu karttaruudukkoon Google Earth -sovelluksessa.

Tätä räätälöintitapaa käytettäessä on hyvä huomioida muutama seikka:

  • Kartat joutuu rakentamaan alusta asti itse, eli lataamaan yhden tai useamman pohjakarttakuvan Maanmittauslaitokselta, kuvankäsittelemään rajat ja muut merkinnät käsin pohjakarttaan ja pilkkomaan karttatiedoston sopivan kokoisiksi siivuiksi Garminia varten (katso kuvat alta)
  • Alkuperäinen kartta ei näy itse tekemäsi kartan alta, joten käyttämäsi kartan pitää sisältää kaikki tarvittava tieto.
  • Vektorimuodossa olevat merkinnät, kuten ojat, rakennukset yms. piirretään karttasi päälle Garminin toimesta. Todennäköisesti ne näkyvät myös pohjakartassasi, joten oman karttapohjasi kohdistaminen prikulleen oikein on tärkeää haakukuvien välttämiseksi
  • Piirrettäessä rajoja kartalle kannattaa suosiolla maalata viivatniin leveiksi, että niitä kelpaa tihrustaa pikkunäytöltä kipeilläkin silmillä sumussa. Rajoja ei sitä paitsi kuitenkaan saa järkevällä työmäärällä metrilleen oikein, joten leveä viiva antaa käyttäjälle paremman käsityksen tiedon tarkkuudesta.

Mikäli Epix ei suostu näyttämään uunituoretta karttaa, kannattaa kerrata Garminin laitteiden vaatimukset itse tehdyille kartoille:

  • Yksittäinen kuvatiedosto ei saa ylittää yhtä megapikseliä, eli (1024×1024 pikseliä tai 512×2048 pixels jne.)
  • Yksittäisen kuvatiedoston tiedostokoko ei saa ylittää kolmea megatavua
  • Google Earth -sovelluksella rakennetun karttapaketin tulee sisältää kaikki karttakuvat, eikä pelkästään linkkejä netissä makaaviin kuvatiedostoihin. Eli jos valmis KMZ-kartta koostuu kolmesta megatavun kokoisesta JPEG-kuvatiedostosta, mutta karttatiedoston koko on yksi kilotavu, voi hyvällä syyllä olettaa, etteivät kartat ole päätyneet mukaan pakettiin
  • Tarkista, että olet ladannut kartan Epixissä oikeaan kansioon (/Garmin/CustomMaps) ja kytkenyt sen piirtämisen päälle laitteen asetuksista (Settings / Map / Custom Maps)

2. Rajat reittinä rannetietokoneeseen

Omien karttojen näprääminen ei suinkaan ole ainoa tapa piirtää rajat kartalle: Garminin laitteet tukevat ennalta suunniteltujen reittien siirtämistä tietokoneelta ja niiden piirtämäistä vakiokartan päälle. Aluerajat voi siis rakentaa reitteinä ja näyttää ne kartalla. Garminiin reitit saa rakennettua tietokoneelle asennettavalla BaseCamp-sovelluksella, josta ne voidaan siirtää Epixiin. Vaihtoehtona on laittaa joku Epixin reippailutiloista päälle ja nauhoittaa reitti kävelemällä se maastossa. Kun reitti on tavalla tai toisella rakennettu ja siirretty kelloon, voidaan laitteesta valita mitkä reitit näytetään kartalla.

Reititystyökalun ikoni
Reititystyökalun ikoni

Reittien rakentaminen on helpompaa kuin räätälöidyn kartan pakertaminen. Rajareitti kliksutellaan Garminin BaseCampissa kohdistamalla kartta oikeaan kohtaan ja siirtymällä reititystilaan. Reititystä varten tulee Epixin olla kytketty tietokoneeseen mukana tulleella kaapelilla, koska BaseCampin käyttämä taustakartta ladataan laitteesta.

Kun reitti on valmis siirtyy se itsestään kelloon. Tässä vaiheessa Epix irroitetaan ja käydään kytkemässä rakennetun reitin näyttäminen päälle laitteen valikosta Navigation / Courses / Reitin nimi / Show on Map.

Rajojen esittäminen reittinä on helppoa ja selkeää. Lisäksi reittinä esittäminen kuluttaa melko varmasti vähemmän laitteen vähiä resursseja. Reittinäytön haittapuolena on se, että lisämerkintöjen, kuten alueella mahdollisesti olevien metsästyskieltoalueiden lisääminen on hankalampaa koska ne pitää tehdä uusina reitteinä ko. alueen sisään.

3. Metsähallituksen kartat eivät Epixissä pelaa

Alueitaan metsästäjien käyttöön vuokraava Metsähallitus on parantanut palveluitaan jatkuvalla tahdilla. Ensin uusittiin aikansa elänyt verkkokauppa ja syyskuun alusta eraluvat.fi -sivuston alue-esittelyiden kylkeen on ilmestynyt Garminiin asennettavat, IMG-muotoiset aluerajat. Ikävä kyllä en saanut niitä toimimaan Epixin kanssa.

Kartat asennetaan suoraan /Garmin -hakemistoon (eikä /Garmin/CustomMaps) ja kello löytää ne kyllä levyltään, mutta Epix käynnistää uskollisesti itsensä uudestaan jos niitä koittaa selata näkyviin karttatilassa. Koiratutka-Astron kanssa Metsähallituksen kartat kuulemma toimivat ja ne näkyvät tietokoneella BaseCampissakin, mutta Epixin osalta homma tuntui kaatuvan yhteensopivuusongelmiin.

Keihäsjärven kartta BaseCamp-ohjelmassa
Keihäsjärven kartta BaseCamp-ohjelmassa, Epix-kellossa sitä ei saatu näkymään

Yhteenveto

Omien karttojen käyttömahdollisuus on yksi Epixin parhaista puolista ja laitteen ehdoton myyntivaltti. Toki räätälöinti vaatii hieman vaivannäköä, mutta samalla voi karttaan päivittää mahdolliset puutteet kuten itse rakennetut sillat, laavut, metsästysmajat tai nuotiopaikat, joita ei välttämättä löydy yleiskartasta. Hirvimiehet voivat merkata eläimien tunnetut ylityspaikat tai muut metsästysoperaation kannalta mielekkäät pisteet. Mikäli pärjää vähemmällä, kannattaa kokeilla reittimuotoista rajatallennusta sen helppouden ja resurssipihiyden takia.

Metsähallituksen valmiiden karttojen soisin toimivan Epixissäkin, mutta niiden osalta jäi luu käteen. Vian veikkaan olevan metsähallituksen karttamaakarin puolella ja toivon, että jossain välissä nekin alkavat pelaamaan rannetietokoneessa.

4 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.