Peurapuku, jousi ja seisojakaveri

Sastan Peura – Metsästyspuku liikkuvaan jahtiin

Sastan Peura on lämpimälle säälle tarkoitettu Optifade-kuosilla kuorrutettu metsästyspuku. Olen testannut sitä alkukevään ja syksyn jahdeissa ja nyt säiden kylmetessä on sopiva aika summata ajatukset peurapuvusta.

Olen aiemmin arvioinut metsästysvaatteideni kelvollisuutta lähinnä taskujen paljouden perusteella, mutta harrastuksen laajennuttua ympärivuotiseksi on kantokyvyn ohelle noussut muitakin laatukriteereitä.

Tavanomaista mehukkaampana ihmisenä pusken hikeä kaikissa pakkasrajan ylittävissä lämpötiloissa ja erityisesti alkusyksyn liikkuva jahti on osoittautunut vaatteiden kannalta haasteellisimmaksi. Avauduin tuskastani Sastan edustajalle, joka vihjasi Sastan Peura puvun olevan mahdollinen ratkaisu ongelmaani – se kun on suunniteltu hiljaiseen ja aktiiviseen jahtiin lämpimässä säässä: WindStopper materiaali hengittää Gorekalvoa paremmin ja verkkovuoren ansiosta puvun kaikki taskut toimivat tarvittaessa tuuletusaukkoina..

Goren Optifade-kuvio ja WindStopper-kalvo

Optifade häivyttää metsästäjän liikkeet taustaan
Optifade häivyttää metsästäjän liikkeet taustaan

Vertailtaessa useamman valmistajan metsästysvaatekertoja keskenään ei voida olla huomaamatta niiden yhdennäköisyyttä. Kyse ei ole shoppailu-uupumuksen aiheuttamasta harhasta, vaan siitä, että Sastan ohella moni valmistaja on lisensoinut Goren kankaat kuoseineen. Eri valmistajien vaatteita voidaankin lähinnä vertailla suunnitteluratkaisujen osalta, sillä kuviot ja kankaan vedenpitävyys (tai -pitämättömyys) ovat peruja Goren tehtailta.

Siinä missä peruscamo on suunniteltu lähinnä kanssaihmisten metsästykseen, Goren Optifade Concealment on ensimmäinen eläinten näkökykyyn perustuva, tieteellisesti kehitetty suojautumismenetelmä. Kuoseja löytyy niin vesilintuhommiin (Waterfowl), avoimeen maastoon (Open Country) ja metsäjahteihin, sekä puupassitukseen (Elevated II). Peuran kuosi on vuonna 2009 julkistettu Big Game/Forest, joka on Elevated II:n edeltäjä ja soveltuu mainiosti kotimaiseen samoilujahtiin metsäympäristössä.

Hirvieläimet ovat harjaantuneet poimimaan poikkeuksia metsän pystysuuntaisten kuvioiden (puiden), oksien ja lehtien joukosta. Peruscamo paljastuu suurten kuvioidensa ansiosta eläimelle viimeistään metsästäjän liikahtaessa. Forest-kuvio koostuu makro- ja mikrokuvioista, jotka häivyttävät jahtihenkilön faunan sekaan jopa eläimen ollessa niinkin lähellä kuin parissakymmenessä metrissä.

Windstopper-kalvo on Gore-Tex:iä hengittävämpi ja estää tuulta ryöstämästä puvun alla olevaa lämmintä ilmakerrosta mukanaan. Peurapuvun materiaali on  Windstopper Technical Fleece, joka valmistetaan laminoimalla ohut ePTFE (expanded polytetrafluorethylene) -kalvo pehmeään fleece materiaaliin. Kolmikerrosrakenne tekee kankaasta 2,5 kertaa vastaavaa kalvotonta kangasta lämpimämmän.

Erona Gore-Tex -kalvoon on parempi hengittävyys: Windstopperin mikrohuokoset ovat 900 kertaa vesihöyrymolekyylejä suuremmat ja niitä on neliötuumalla 1,4 miljardia. Gore-Texin huokoskoko on pienempi, 700 kertaa vesihöyrymolekyylin kokoinen, mutta huokosia on neliötuumalla 9 miljardia. Windstopper ei ole vedenpitävä, mutta hylkii vettä ja lunta.

Peura-metsästyspuvun ominaisuudet

Sastan Peura koostuu takista ja housuista, jotka voidaan hankkia yhdessä tai erikseen. Takki on hupullinen ja siinä on neljä vetoketjullista taskua: kaksi pystysuuntaista rinnuksilla ja kaksi perustaskua sivuilla. Hupun etureunassa on rautalankavahvike, jolla saadaan se pysymään ryhdikkäänä ja poissa silmiltä.

Malli on tyköistuva ja siten istuu mainiosti hiippailuhommiin, jossa turha kangas on vain tiellä. Hihat ovat itselleni hieman turhan pitkät, mutta hihan- ja lahkeensuut voidaan kiristää velcronauhalla joten ne eivät lärpätä valtoimenaan.

Housuissa on hieman korotettu selkäosa suojaamassa alaselkää ja neljä taskua, joista reiden korkeudelle sijoitetuissa, pystysuuntaisissa taskuissa on vetoketjut.

Taskujen sisäpuoli on verkkokangasta ja kuumalla säällä niitä voikin käyttää tuuletusaukkoina. Tämä toki rajoittaa käytössä olevaa säilytystilaa, mutta Peuraa ei selkeästi ole tarkoitettu tavaran rahtaamiseen. Taskuihin sujahtaa mukavasti pyypilli ja pari varapatruunaa, suurempi varustekuorma vaatii repun tai vyölaukun.

Peurapuvun kaikki taskut toimivat tarvittaessa tuuletusaukkoina
Peurapuvun kaikki taskut toimivat tarvittaessa tuuletusaukkoina

Olen ottanut Peurasta kaiken irti kuluvan vuoden kevään, kesän ja syksyn jahdeissa ja ulkoilutouhuissa. Puku täyttää hyvin sekä markkinamiesten lupaukset, että omat odotukseni: vaate ei aiheuta välitöntä lämpöraivokohtausta edes elohopean noustessa viidentoista asteen yli kunhan tuuletusaukkoja raottelee ahkerasti.

Parhaimmillaan vaate on nollan ja kymmenen asteen välillä tapahtuvassa aktiivisessa jahdissa, jossa kerätään kilometrejä metsässä rämpimällä. Tällöin riittää, että puvun alle sujauttaa ohuen kerraston ja kantaa repussa taukoa varten ohuen fleecepaidan. Lämpimämmällä säällä vaate toimii myös passipukuna.

Vaatteen pitkäikäisyyden kannalta on tärkeää tiedostaa, että keinokuitumateriaali on syytä pitää mahdollisimman kaukana nuotion kipinöistä jotka porautuvat herkästi fleecekankaaseen. Nuotiossa kierimiseen sopii peruspuuvilla huomattavasti paremmin.

Muiden kokemuksia Peurasta voit lukea Salamelan tai Arkielämän Testaajan blogeista.

Suomalaista suunnittelua

Sasta on vuonna 1935 vuonna perustettu kotimainen yritys. Nykyisellään vaatteet valmistetaan Baltiassa, mutta suunnittelu ja korjauspalvelu toteutetaan yrityksen kotipaikkakunnalla Nurmeksessa. Sastan ensimmäiset vaatteet olivat hyväksi todettuja sarkapukuja. Niitä löytyy mallistosta vielä tänäkin päivänä, mutta sarka-asujen rinnalle on ilmaantunut laaja kirjo teknisiä ulkoiluvaatteita, joihin Peurakin lukeutuu.

Sastasta löytyy laaja historiikki taannoisessa Metsästys & Kalastus -lehdessä (12-13/2014) ja viime aikoina yrityksestä ovat kirjoittaneet mm. Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Korjausompelu on houkutteleva lisäpalvelu, jolla vaatteen saa räätälöityä omiin ruumiinmuotoihinsa. Paksumman vaatekerran sovittaminen Peuran alle vaatii, ainakin itselläni, kokoa väljemmän puvun hankkimista, jolloin hihat jäävät hieman pitkiksi. Korjaustyö tehdään tuntuperustaisesti. Vetoketjujen vaihdon hinta on kiinteä 35€. Hinnakkaan puvun ostajaa lohduttaa varmasti tieto, että ei jää oman onnensa nojaan vaatteen väistämättä kuluessa ahkerassa käytössä. Itse en ole korjauspalvelua käyttänyt, mutta netistä kaivetut kokemukset ovat olleet poikkeuksetta hyviä.

Sastan vaatteet on suunniteltu Suomessa
Sastan vaatteet on suunniteltu Suomessa

5 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.