Geronimo vyötäröreppu

Geronimo – metsästäjän vyölaukku

Luonnossa tarpominen on hienoimmillaan ilman ylimääräisiä taakkoja, mutta syksyinen sää ja tankkaustarve asettavat omat rajoitteensa retkeilijälle: vaihtovaatetta tarvitaan tauoille ja termospullo, sekä muutama voileipä auttavat jaksamaan muutaman tunnin pidempään. Turvallisuuden kannalta ensiapulaukku ja kompassi ovat lähes välttämättömyyksiä. Tavaramäärä ei oikein mahdu taskuihin, toisaalta reppu tulee helposti täytettyä ylimääräisellä. Erätukun ehdotus ongelman ratkaisuksi on Geronimo-vyötäröreppu.

Nimestään huolimatta kyseessä on vyölaukku, tosin kookkaammanpuoleinen sellainen. Siinä missä tavallisen vyölaukun löytää Kanariansaarten katukuvasta keikkumasta hawaipaidalla verhotun kaljamahan päältä on Geronimo tarkoitettu tositoimiin ja asettuu selkäpuolelle.

Vyötäröreppu keikkuu selkäpuolella
Vyötäröreppu keikkuu selkäpuolella

Ulkoasultaan Geronimo vyölaukku ei edusta metsästysvarusteiden camolla kuorrutettua taktista puolta vaan on rehellisen kuusenvihreä ja koristeltu suurella JahtiJakt-tekstillä. Arkisen kuoren alta paljastuu todellinen tehopakkaus: vyölaukku nielee kakomatta us-ko-mat-to-man määrän tavaraa ja säilyttää kannettavuutensa painosta huolimatta.

Perustaskujen lisäksi lantiorepusta löytyy repun alaosasta vedettävä istuma-alusta ja repun päältä aukeava isompi verkkotasku. Verkkotasku vetäisee varovasti arvioiden keskikokoisen metson verran saalista, mutta lintuköyhästä syksystä tai osaamattomuudesta johtuen olen itse saanut pelastettua taskuntäytteeksi lähinnä muutaman satunnaisen kanttarellin.

Mitä laukkuun mahtuu

Tavaraa voi sulloa päätaskun lisäksi laukun etualalla oleviin sivutaskuihin ja sivulla oleviin avoimiin verkkotaskuihin. Päätaskun sisällä on erillinen, vetoketjulla varustettu läppätasku pikkusälää varten.

Sisätaskuun voi sijoittaa tärkeän pikkutavaran
Sisätaskuun voi sijoittaa tärkeän pikkutavaran, kuten ensiapupakkauksen, lompakon ja avaimet

Vyölaukun remmissä on myös kaksi kappaletta irrotettavia patruunavöitä ja pieni rasia. Patruunavyöt ovat vetkulat ja olen onnistunut syksyn aikana kylvämään niistä muutaman haulikonpatruunan matkoilleni. Järkevämpi vaihtaisi ne samantien tukevampaan malliin tai ottaisi kokonaan pois.

Missä Esimerkkivarustus
Päätasku
 • Rasia haulikonpatruunoita (25kpl)
 • Termospullo (1l)
 • Vesipullo (1l)
 • Eväsleivät kahdelle
 • Ohut fleecepaita
 • Koiran hihna
 • Etäisyysmittari
 • Koiratutka (Garmin Astro 320)
 • Puukko
Vetoketjullinen läppätasku
(päätaskun sisällä)
 • Ensiapupakkaus
 • Kompassi
 • Metsästysluvat kotelossa
 • Pari kiväärin patruunaa latvalinnun varalle
 • Lompakko
 • Autonavain
Etutaskut
 • Puhelimen vara-akku
 • Koiratutkan varaparistot
 • Minigrip-pussillinen perustarpeita: WC-paperi, tulitikut, teepusseja
Sivun verkkotaskut
 • Pipo ja hanskat

 

Tällä varustuksella pakattuna laukku on suurin piirtein äärirajoillaan, mutta roinaa ei vielä tarvitse puristella kasaan tai vetoketjuja venytellä.

Ominaisuuksia

Vyölaukun kantolaite tuntuu hyvältä ja toimii. Solki on jämäkkä ja lantiovyön kiristysremmit helppokäyttöiset. Laukku pysyy hyvin selässä, joten lantiövyötä ei tarvitse kiristää äärimmilleen.

Koska vyötäröreppu ei peitä metsästäjän selkää kokonaan, pääsee ilma vaihtumaan vaatteiden alla paremmin. Lisääntyneestä hengittävyydestä on iso etu lämpimän sään jahdeissa.

Myös kiväärin kantaminen selässä onnistuu lantiolaukun kanssa. Kivääri asettuu poikittain selkään sen perän nojatessa vyölaukun kylkeen. Laukun ollessa suoraan ristiselän kohdalla on kiväärin asento hieman vaakasuuntaisempi mitä se olisi ilman laukkua ja erityisesti tiheissä risukoissa taaperrettaessa toivoisi kiväärin olevan vähemmän tiellä. Asian voi korjata helposti asettamalla vyötärörepun hieman selkärangan toiselle puolelle ennen ryteikköön ryntäämistä.

Sivutasku on oiva paikka paristoille
Sivutasku on oiva paikka paristoille

Kankaan kestävyyden ensituntuma ei vakuuttanut, mutta toisaalta se ja vetoketjut ovat kestäneet kolme kuukautta aktiivista käyttöä valittamatta, joten kovin pitkää miinusta tästä ei voi kokeilun perusteella antaa.

Itselleni on muodostunut ikävä tapa unohtaa laukun edessä olevat pikkutaskut välillä auki. Koska taskun vetoketju ulottuu aivan sen pohjalle asti, tyhjentyy auki unohtunut tasku vallan vikkelään. Asian saisi korjattua tekemällä taskusta hieman pussimaisemman. Kotikonstein asia ratkaisee estämällä vetoketjun aukeaminen loppuun asti tai muistamalla yksinkertaisesti laittaa vetoketjun kiinni ;)

Pienillä muutoksilla saisi valmiiksi hyvästä laukusta tehtyä entistä houkuttelevamman. Värivaihtoehtoja lisäämällä Geronimo-vyötärörepulle löytyisi varmasti laajempi käyttäjäkunta muotitietoisimmista metsästäjistä.

Itse olen jo tehnyt vaihdon repusta lantiolaukkuun syksyn jahdeissa. Kannettaessa talvireissun vaatimia villavia vaihtovaatteita tai useamman retkeilijän varusteita laukun tilavuus voi loppua kesken, mutta toisaalta laukun edut tulevat parhaiten esiin liikkuvassa lintujahdissa syksyisessä säässä.

Valmiiksi hyvää Parannettavaa
Tilavuus, kaikki päiväreissun tarvikkeet mahtuvat matkaan Patruunakotelot veltot
Mukava kantaa Kangas ja vetoketjut voisivat olla jämäkämmät
Hyvät soljet ja kiristysremmit
Jahtijakt
Jahtijakt

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.