Garmin Alpha 200i – uusi koiratutka

Alpha 200i on Garminin vastikään julkaisema koiratutkan käsilaite. Perustoimintojen ohella se osaa jos jonkinlaista temppua ja on parhaimmillaan ns. kovassa käytössä tiettömillä taipaleilla. Testasin laitetta viikon kanalinnustusreissulla Lapissa.

Testaukseen päätyi Garmin Alpha 200i käsikapulan ja T5 pannan yhdistelmä. Tähän asti olen käyttänyt Astron 320 -kapulaa ja DC40 -pantaa, joilla alkaa olla ikää jo se kymmenisen vuotta ja vertailu uunituoreisiin veljiinsä on vähintäänkin epäreilua.

Vaikka sekä pantojen että käsilaitteiden tekniikka on mennyt vuosikymmenen eteenpäin on koiratutkan perussuoritus pysynyt samana: yhtä tai useampaa koiraa voi seurata kartalta tai kompassinuolen avulla. Molemmat näkymät ovat karkeasti samanlaisia kuin Astrossakin. Lisäominaisuuksia on kuitenkin tullut rutkasti lisää.

Alpha 200i yleiskuva

Alpha 200i koiratutkan kapula on suurehkon kännykän kokoinen laite, josta sojottaa tuttuun tapaan kaksi antennia: yksi GPS-vastaanottoon ja inReach-kommunikaatiota varten ja toinen käsikapulan ja tutkapannan välistä VHF-liikennettä varten. Laitteessa on kohtuullisen kokoinen kosketusnäyttö ja lisäksi kourallinen nappeja pääasiassa koulutuksen pikatoimintoja varten.

Koiraseuranta tapahtuu kännyköistäkin tutun kapasitiivisen kosketusnäytön avulla. Tämä voi jakaa mielipiteitä, koska vehkeen operointi ei luonnollisestikaan toimi paksut hansikkat kädessä. Kosketusnäyttöjen käyttäminen sateessa on myös välillä haasteellista – Alpha 200i:n osalta käyttökokemus selviää käytännön testin aikana.

Laitteen fyysisistä nappuloista yksi on varattu virtakytkimelle, toinen inReach-hälyytystoiminnolle ja loput kuusi koiran koulutukseen.

Laite käynnistyy päänäkymään, josta voi mm. käynnistää uuden metsästyksen, selata koiralistaa, lisätä tai poistaa reittipisteitä, lähettää inReach-viestejä, navigoida ym. Kosketusnäytön käyttöliittymä on selkeä ja intuitiivinen. Tekstinsyöttö (koirien nimet tai osoitteet navigointitilassa yms) syötetään kosketusnäytölle ilmestyvällä näppäimistöllä. Isosormiselle pieniin kirjaimiin osuminen voi olla haastavaa. Kannattaa testata.

Laitteessa on vaihdettava akku, jolla käsikapula puksuttaa paketin mukaan 20 tuntia koiraseurantaa. Mikäli inReach satelliittitoiminnot kytkee päälle, riittää akku 15 tunnin suoritukseen.

Käytännössä laite kannattaa laittaa metsästyksessä virransäästötilaan ja sammuttaa kaikki ylimääräinen kuten Bluetooth ja WiFi-yhteydet. Näin käytettynä laite söi akusta noin 4,5% tunnissa eli jos kulutus on tasaista, päästään varmasti tuohon 20 tunnin lupaukseen. InReachin osalta en mitenkään erikseen sammuttanut sateliittiyhteyksiä, joten veikkaan tuon 15h arvion tarkoittavan sitä että sateliittiyhteyksiä käytettäisiin jatkuvasti.

Laitteen lataaminen onnistuu MicroUSB johdon avulla. Alpha 200i+T5 yhdistelmäpaketin mukana tulee kahdella USB-portilla varustettu laturi ja latausjohdot pannalle ja käsikapulalle.

Kantamaksi Alpha 200i + T5 yhdistelmälle luvataan 14,5 km, mutta kuten jokainen VHF-kapulaa aiemmin käyttänyt tietää, on maastolla, puustolla ja lumitilanteella todella paljon merkitystä käytännön tehokkaaseen kantamaan.

Garmin Alpha 200i:n koiratutkanäkymä käytössä Lapin tuntureilla
Koiran seurantaa kartoilla Lapissa

Verrattuna vanhaan tutkaani, Alpha 200i on suorastaan mahtavasti verkostoitunut: laite osaa kytkeytyä langattomaan Wlan-verkkoon, Bluetoothilla puhelimeen ja vielä Garminin omiin rannekelloihin ANT+ protokollalla.

Mitä lisääntyneestä aateekoosta sitten saa irti? Värkki osaa päivittää oman softansa ilman kaapeleiden kanssa häseltämistä, lisäksi laitteeseen lisätyt merkinnät kuten varmat metsopaikat, jänisajot ja maahan kätketyt aarteet siirtyvät itsestään talteen Internettiin josta niitä voi selata netin kautta tai muilla Garminin laitteilla. Yksi varmasti kaikille hyödyllinen nettiominaisuus on satelliittikuvien lataaminen verkosta.

Garmin inReach sateliittipuhelin

Yllättävää kyllä, se mikä Alpha 200i:ssä on aidosti uutta koiratutkamarkkinoilla ei liity mitenkään koirien seuraamiseen vaan turvallisuuteen. Laite sisältää kaksisuuntaisen inReach satelliittilähettimen, joka äärimmilleen tiivistettynä on kaikkialla toimivan Iridum-satelliittiverkon kautta tekstiviestejä lähettävä kännykkä.

Kolhitpa nilkkasi sitten lapin tuntureilla tai hyppäät suonsilmäkkeeseen itärajalla, inReachin avulla voit lähettää avunpyynnön kansainväliseen hätäkeskukseen yhdellä napinpainalluksella. Järjestelmä mahdollistaa myös ihan perusviestittelyn ja paikkatietojen lähetyksen haluttuun puhelinnumeroon.

Garmin Alpha 200i:n sos-hälyytysnappi on läpän alla laitteen sivussa
SOS-nappi löytyy läpän alta

InReach ominaisuuksien käyttämistä varten pitää laitteessa aktivoida kuukausimaksullinen tili. Koska perusjantteri käyttää inReachia oletettavasti harvakseltaan, voi tilin laittaa katkolle ja avata vain satunnaisesti jahtikautta varten. Ihan ilmaista lysti ei ole, sillä palvelun aktivointi maksaa kolmisen kymppiä ja kuukausimaksu on parinkympin tienoilla. Jos paketin ottaa vuodeksi kerrallaan, tippuvat myös hinnatkin suhteellisesti.

InReach on irrallinen koiratutkatoiminnoista, joten sen voi jättää huomiotta ja aktivoimatta siihen asti kunnes sitä tarvitaan.

Alpha 200i:n satelliittiantenni lähikuvassa
Näkyykö logo? Tällä antennilla lähetetään tekstiviestejä avaruuteen :)

Koulutustoiminnot

Käsikapulasta voi lähettää koiran koulutuskomentoja T5 pannalle. Näillä komennoilla saa pannan piippaamaan, tärisemään ja vilkuttamaan valoja (ei siis mitään sähköjuttuja, ne ovat Suomessa kiellettyjä).

Toiminnot määritetään koirakohtaisesti asetuksista. Koska komentoja voi määrittää enemmän mitä ruudulle mahtuu kerrallaan voi laitteen sivulla olevilla napeilla selata kouluskomentojen ”sivuja” kunnes haluttu sivu on näkyvissä. Etupanelista löytyvillä kolmella napilla voi kustakin aktivoida yhden sivulla olevan toiminnon. Koulutuskomentojen lisäksi pikanäppäimiin voi ohjelmoida muitakin toimintoja kuten paikkamerkin lisäämisen kartalle.

Tumppi poseeraa saaliin ja pannan kanssa Lapissa

Kartat

Alpha 200i:n mukana tulevat kartat ovat askeettiset. Niistä kyllä näkee missä koira viipottaa, mutta maaston yksityiskohtia kartalla ei ole. Totuttuun tapaan laitteeseen on kuitenkin saatavilla sekä maksullisia, että ilmaisia karttavaihtoehtoja. Uutena ominaisuutena Alpha 200i -laitteeseen saa ladattua tarpeen mukaan yksittäisiä BirdsEye satelliittikuvia kunhan laitteen on ensin parittanut kännykän kanssa.

Maanmittauslaitoksen kartat asennettua laitteeseen totuttuun tapaan lataamalla ne verkosta ja tuuppaamalla laitteen /Garmin/ kansioon kun laite on kytketty MicroUSB johdolla tietokoneeseen. Jos moinen hakkerointi nostaa niskakarvat pystyyn voi laitteeseen asentaa helposti Garmin omat kartat kaupasta haetun muistikortin avulla.

Asensin testiä varten Alpha 200i:hin sekä Garminin TOPO Finland v5 PRO että MML:n ilmaiset kartat ja vertasin niitä keskenään sekä laitteeseen lataamiini BirdsEye kuviin. Pikaisella tarkistuksella Maanmittauslaitoksen ja Garminin karttojen välillä ei sisällöllisesti ole suurtakaan eroa, mutta Garminin kartat ovat silmään pehmeämmän näköiset. Garminin omien karttojen värimaailma on erityisesti sovitettu saman yrityksen laitteille. TOPO Finland v5 PRO kartoissa on myös lisäominaisuuksia ja -tietoja MML:n maastokarttoihin verrattuna mm. reitityksen ja kohdepisteitä.

Laitteen mukana tulee mahdollisuus ladata haluamalleen alueelle sateliittivalokuvia eli BirdsEye-karttoja. Lataus tehdään valikoiden kautta ja se vaatii että Alpha 200i on kytketty joko langattomaan verkkoon tai maasto-olosuhteissa kännykkään. Aiemmin tämä on ollut maksullinen ominaisuus, mutta nyt se sisältyy laitteen hintaan.

Karttojen selailu ja zoomailu tapahtuu kosketusnäytön avulla ja kartan vierittely ja zoomailu on intuitiivista. Karttaa vieritettäessä näkyy pientä mutta hieman ärsyttävää viivettä kun laite lataa uusia karttaruutuja.

Kelle Alpha 200i on omiaan?

Jos tällä hetkellä koiratutkan hankinta on ajankohtaista, kannattaa uutta Alphaa harkita mikäli suonissa virtaa seikkailijan verta, on esimerkiksi aktiivinen vaeltaja tai lapinkävijä. InReachista on hyötyä silloin kun kulkee paikoissa joissa tavallinen GSM verkko ei toimi tai jos aikoo hankkiutua tilanteeseen jossa apua pitää saada hälytettyä yhdellä napin painalluksella sen kummemmin selittelemättä.

VHF-pohjaisen tutkan käytöstä ei koidu mitään kuukausimaksuja, toisaalta jos rakkaalla sessellä on taipumus juosta kymmenen kilometrin päähän voi laitteen kantama tulla vastaan. Perinteisesti VHF-tutkat ovat olleet seisojien ja pienempää lenkkiä tekevien ajokoirien kaulassa. Lapissa ja rajaseuduilla GSM-verkot ovat vaihtelevan laatuisia ja niillä seuduilla Garmineilla onkin etulyöntiasema.

Vaikka satelliittipuhelimelle ei olisikaan tarvetta, on Alpha 200i kuitenkin Garminin sarjan uusin ja kaunein koirakapula suurella näytöllä ja selkeällä käyttöliittymällä. Se toimii vaelluksella GPS-laitteena, seuraa paria kymmentä koiraa ja toimii yhteen Garminin paikkatietoekosysteemin kanssa.

Laite on hivenen tyyriimmästä päästä, OVH on euron vaille tuhatlappunen. InReachin lisääminen laitteeseen näyttää tekevän uudesta Alphasta pari-kolme sataa euroa aikaisempia versioita kalliimman (edellisen Alpha 50 mallin hinta T5 pannan kanssa oli n. 800 € sen julkaisuhetkellä).

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.