Teeret puussa tien varrella

Talvisen latvalinnustuksen iloa ja oppeja Posiolta

Uroslintujen talvimetsästys sallittiin jo toisen kerran peräkkäin. Metsään oli mentävä koska tuo herkku on ollut harvassa ja meidän suunnaksemme valikoitui Posio. Jutun tarkoitus ei ole selittää tuhannella sanalla miten emme saaneet saalista vaan kasata taas vähän oppeja ensi vuoden latvalinnustusta varten.

Viime vuoden latvalinnustusreissu suuntautui naapurikuntaan Ranualle ja sekin päätyi blogiin. Tänä vuonna operaatio suoritettiin pääosin samoja raameja seuraten

Reissu aloitettiin reippaalla nykäisyllä Etelä-Suomesta Posiolle. Autoilun iloa ja onnea koettiin tauotta kymmenisen tuntia ja perille päästiin illansuussa. Suomussalmen ohi porhaltava reitti on kuitenkin tuttu, sillä sitä on tullut puhalleltua noin pari kertaa syksyyn viimeiset kymmenen vuotta.

Perillä oltiin sunnuntai-iltana ja ensimmäinen jahtipäivä oli maanantai. Posiolla oli noin puolisen metriä lunta ja pakkanen pyöri koko viikon viiden ja kymmenen pakkasasteen välimaastossa. Aurinko ei juurikaan paistanut ja välillä tuprutteli lunta. Latvalinnustuksen kannalta aurinkoinen sää olisi ollut parempi.

Suksi luisti hyvin, nousukarvat pitivät ja uusia paikkoja tuli katsastettua jokaisena metsästyspäivänä. Valitettavasti metsästysalueen sisään menevät tiet olivat pääosin auraamatta. Etuvetoautoilija olisi tuolla ns. pissassa ja nelivedollakin järkevällä vaivalla saavutettavissa olevat paikat olivat harvassa ja ruuhkaisia.

Ennen reissua kävin päivittämässä 6.5×55 kiväärini päällä keikkuvaan Zeiss Victory HT 3–12×56 tähtäimeen ASV+ tornin siltä varalta että huonoa hiipimistaitoa jouduttaisiin kompensoimaan pidemmälle matkalle ampumisella. Korotornin tuuppaaminen putken päälle lumessa möyryämisen varalle oli perusteltua koska oman putkeni ristikossa ei ole mitään merkkejä joiden avulla ampua pidemmälle matkalle ja kun naksutteluun kerta pitää lähteä, on vain ajan kysymys ennen kun metsästyksen kiihkossa hukataan tähtäimen tornien suojat hankeen.

Toisena hankintana ostin reissuja varten käytetyn Leatherman Waven. Siihen on saatavilla erillinen vaihtokärkisarja, joten yhdessä pihtien ja Torx-kärkien kanssa möllikällä voi huoltaa sekä sukset että aseen ilman, että joka reissulle pakkaa mukaan puolet työkalupakista.

Hyvistä yrityksestä ja varusteista huolimatta meidän tammikuun latvalinnustuksen saalismäärä jäi pyöreään nollaan. Aamusti teeriä kyllä näkyi teiden varsilla koivuissa mutta metsän siimeksestä niitä ei yhytetty muutamaa nopeaa tilannetta lukuunottamatta. Kerran pääsimme jopa tähtäilemään mutta hyvää ampuma-asentoa ei löytynyt ja syväköyrystä suksisauvatuella lähetetty laukaus päätyi lähinnä pelästyttämään parven naapurikuntaan.

Latvalinnustusta hiihtämällä
Latvalinnustajan hiihtoselfie tyylistä tinkimättä

Takaisin etelään lähdettiin neljännen metsästyspäivän jälkeen. Sää alkoi olla sen verran masentava, että päätimme palata ajoissa kämpille siivoamaan ja hyppäsimme autoon. Perillä kotona oltiinkin sitten kahden pintaan yöllä.

Mitä voisi tehdä paremmin?

Tästä hommasta oppii jotain uutta joka vuosi. Se on sitten eri asia tuleeko asiat napattua käytäntöön.

 • Lähde reissuun mahdollisimman aikaisin aamulla ja käy perille päästyäsi tutkimassa ensimmäisen metsästyspäivän maastojen tieverkoston auraustilanne. Ensimmäistä metsästyspäivää on ikävä käyttää ajeluun. Seuraavien päivien maastot voi tarkistaa aina edellisen päivän jahdin päätyttyä.
 • Haulikon kantaminen kiväärin ohella on oikeasti aika ikävää. Lisäksi jos pomppulintuja yleensäkkin sattuisi lähtemään, on kaulalla roikkuva haulikko osattava repäistä käyttöön hyvinkin nopeasti. Jos tuntuu että nopea toiminta menee hosumiseksi voi haulikon yhtä hyvin jättää kotiin.
 • Ase ja patruunat kannattaa käydä tarkkuuttamassa vähintään viikkoa ennen reissua. Jos homman tekee edellisenä päivänä ei jää mahdollisuutta varautua yllätyksiin.
 • Hiihtäessä pärjää yllättävänkin kevyellä varustuksella -10 asteen pakkasessakin jos ei tuule hirveästi. Merinopaita, ohut fleece ja siihen päälle ohutta lumicamoa riittää vallan hyvin. Päässä riittää ohut putkihuivi ja kädessä kaupan halvimmat ohuet neulehansikkaat. Lämmintä (esim kevytuntuvatakki ja pipo) kuitenkin kannattaa olla repussa mukana sillä noissa releissä tulee pysähtyessä kylmä.
 • Nousukarvat helpottavat epätasaisessa maastossa hiihtelyä. Jos sellaiset ottaa mukaan, pitää ottaa myös nousukarvaliima kämpille huoltoa varten.
 • Termospulloa ei oikeasti jaksa kantaa mukana metsässä. Harvemmin tuli pysähdettyä kaivelemaan edes juomavettä repusta. Juomarakko voisi olla tähän parempi jos se ei jäädy kiinni.

Varustelista talvimetsästykseen

Tällä reissulla mentiin enemmän tai vähemmän allaolevalla pakkauslistalla. Osa allaolevista on välttämättömiä, osa vain varalla ja osa sitten mukavuustekijöitä tai kämpällä tarvittavaa tavaraa. Metsään mukaan otettujen tavaroiden määrä tippui päivä päivältä kun tekemistä optimoitiin.

 • Asepussit
 • Patruunat
 • Kivääri + Zeiss putki
 • Aseen puhdistussetti ja öljy
 • Kiikarit
 • Etäisyysmittari
 • Haulikko
 • Haulikonpatruunat
 • Asehihna
 • Leatherman huoltoon
 • Paristoja+laturi
 • Repun ”säläpussi” (wc paperi yms.)
 • Kompassi
 • Otsalamppu
 • Asereppu
 • Aseluvat, metsästyskortti
 • Termospullo
 • Vesipullo tai juomarakko
 • Puukko
 • Vara-akku ja johto
 • Ensiapulaukku
 • Kuulosuojaimet (tai tulpat)
 • Koiratutka / Garminin navi
 • Kumisaappaat hiihtorantilla
 • Maiharit / varakengät jalkaan matkalle
 • Tekninen aluskerrasto
 • Fleece aluskerrasto
 • Paksumpi fleecepaita tai villapusero
 • Metsästyshousut
 • Takki / Windstopper kalvolla
 • Lumipuku
 • Pakkautuva untuvatakki reppuun
 • Putkihuivi namasuojaksi tai ohueksi hiihtopipoksi
 • Pipo
 • Hiihtokäsineet
 • Alusvaatteet ja sukat, t-paidat, verkkarit tai olohousut
 • Kylmälaukut ja -kalleja
 • Lakanat
 • Pyyhe
 • Petivaatteet
 • Läppäri viihteeksi
 • Lääkkeet
 • Hammasharja
 • Sukset
 • Sauvat
 • Nousukarvat
 • Liima nousukarvoille
 • Jakorasia
 • Laturit sähkölaitteille

2 comments

 1. Ei tuolla tavaramärällä jaksa kukaan hiihtää! On niitä muitakin asekiikareita, kuin Zeis! Aseena on Jo-Ki 6ppc.
  Ei siellä tammikuussa muutamaa tuntia varten tarvitse olla valtavasti tavaraa. Itsellä on lumipuku ja tarvittavat päähineet ja kunnon kintaat. Myös vaatetuksen oppii, kun on käynyt hiihtelemässä. Tietenkin sopivat kengät itse kullekin. Repussa on termari 0,5l ja eväät, puukko ja tietenkin kivääri. Autolle kun tulen, niin siellä on toinen 0,5l termari lämmintä juomaa. Olen omalta kohdaltani huomannut, että 075l termari on liian iso ja siksi 0,5l on parempi vaihtoehto ja myös kevyempi. Päivä on niin lyhyt, joten en tee tulia, vaan käytän ne vähäiset tunnit hiihtelyyn.

 2. Joo ei noita kaikkia tavaroita sinne metsään ole tarkoitus ottaa vaan osa on huoltoa varten :) Yleensä kevyt vaatetus ja reppuun joku lämmin taukoa varten, termari & juomapullo sekä sitten parit patruunat, etäisyysmittari, koiratutka ja jotain pelastautumisvälineitä jos käy ohraisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.