Garmin Alpha 10 – metsästäjille jotka eivät karttoja kaipaa

Vaikka kaikki eivät teknisestä metsästämisestä perustakkaan, koiratutka on tärkeä turvavaruste. Garmin Alpha 10 -käsilaite täydentää valmistajan laitevalikoimaa helppokäyttöisellä ja kartattomalla perustutkalla, joka sopii luomumetsästäjällekin.

Syksyllä 2021 julkaistu Garminin Alpha 10 -käsikapula on selkeä lisäys Garminin koiratutkien käsilaitevalikoimaan: siinä missä edellisen julkaisun Alpha 200 -sarjalaiset omaavat isot ruudut ja kosketusnäytöllä selattavat kartat, pienikokoinen, mustavalkoisella näytöllä varustettu Alpha 10 ei sisällä karttoja lainkaan. Sen tarkoitus on selvästi olla olemassa, mutta pysyä pois tärkeämpien asioiden tieltä.

Testasin Alpha 10 -käsilaitetta yhdessä T5 tutkapannan kanssa loka-joulukuussa. Tässä on pieni yhteenveto omista ajatuksistani ja siitä miten laite istuu omiin käyttötarpeisiini.

Garmin T5 koiratutka saksanseisojan pennulla
Garmin T5 koiratutka saksanseisojan pennulla

Garmin Alpha 10:n ominaisuudet

Karttojen puutteesta huolimatta Alpha 10 ei ole mikään toistaitoinen tekele: se on kevyt, pienikokoinen ja näyttää koiran sijainnin yhtä tarkasti kuin isommat laitteet – toki kartan sijaan suuntanuolella ja etäisyydellä. Laitteella voi myös merkata auton sijainnin, mutta muita paikkatietomerkintöjä ei Alpha 10:llä pysty tekemään.

Laitteen kantamaksi luvataan T5 pannalla 14,5 km. Aiempien kokeiluideni perusteella tämä on teoreettinen enimmäismatka joka ei useinkaan toteudu käytännön metsästystilanteessa.

Alpha-kympin käyttö sujuu totuttelun jälkeen helposti etureunan tattiohjaimella ja laitteen oikeassa reunassa olevalla valikkonapilla. Edellisen lisäksi Alphassa on koulutustoiminnallisuus, jossa yhdellä napin painalluksella saa koiran pannan joko värisemään tai piippaamaan. Koulutuspainikkeen toiminnallisuuden voi vaihtaa asetuksista.

Alpha 10:ssä on myös viestittelymahdollisuus, eli pantojen lisäksi siihen voi yhdistää myös muita Garminin käsikapuloita ja lähettää niihin ennaltamääriteltyjä viestejä tyyliin ”apua” tai ”olen tulossa”. Itse en tätä testannut ja uskon ominaisuuden toimivan parhaiten Amerikassa tai jossain muualla kännykkämastojen ulkopuolella, Suomessa kun lentävät tekstarit ja whatsappiviestit melkein umpikorvessakin.

Laitteessa on sisäinen akku jolle valmistaja lupaa viikon (40 h) käyttöajan. Laitteen Micro USB -mallinen latausportti on piilossa kumiläpän alla. Alpha 10:n mukana tulee latausjohto mutta ei laturia.

Käsikapulan saa itseensä kiinni joko perinteisellä vyökiinnikkeellä tai karbiinihaalla.

Ei täysin ilman karttoja

Ennen käyttöönottoa laite paritetaan pannan ja halutessaan myös matkapuhelimen kanssa. Alpha 10:n voi yhdistää Bluetoothilla kännykkään ja koiran sijaintia seurata Garmin Explorer -ilmaissovelluksella. Explorerin karttapohja on kuitenkin metsästyskäyttöön huonosti toimiva OpenStreetMap -ilmaiskartta, joten maaston tutkimiseen siitä ei ole iloa.

Alpha 10 tukee myös koiran sijainnin näyttämistä muutamalla autonavigaattorilaitteella ja tuetulla Garminin rannekellolla. Jos kello tukee karttoja, voi käyttäjät seurata koiran edesottamuksia kellon pienestä karttanäkymästä. Kellolla seuraaminen soveltuu hyvin koiran sijainnin tarkistamiseen, mutta koska kellon kartat ovat pienet, ei niitä mielellään käytä tarkkojen ylityspaikkojen tutkimiseen.

Alpha 10:n sopiminen omiin tarpeisiini

Itse huomasin, että Alpha tuli käynnistyksen jälkeen sujautettua reppuun ja unohdettua sinne. Tutka oli saatavilla silloin kun sitä tarvittiin, mutta muuten keskityin metsästykseen. Tarvittaessa katsoin koiran sijainnin rannekellostani. Laitteen keveys (160 g) ja helppokäyttöisyys ilahduttavat. Verrattuna nykyiseen, kymmenen vuotta vanhaan Astro 320:een tai aiemmin testaamaani Alpha 200i -laitteeseen, Alpha 10 on suorastaan näkymätön.

Alpha 10 sopii mielestäni parhaiten tutussa maastossa ja tutulla koiralla metsästämiseen – ja siinä se on todella hyvä ja huomaamaton. Toisaalta suunnistamisessa, paikkatietomerkintöjen tekemisessä tai koulutettavan koiran tarkkoja edesottamuksia tutkittaessa toimii paremmin joku kartallinen koiratutka.

Jos harkitset koiratutkaa lähinnä turvavarusteeksi, voi Alpha 10 olla sinun juttusi: suhteellisen edullinen hinta ja ilmainen käyttö tekevät siitä houkuttelevan myös sellaiselle metsästäjälle joka ei tutkista niin perustakkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.