Beagle puppy sitting on grass

Koiran käyttöohjeet Karin koirakoulusta

Hyvin käyttäytyvä koira on ilo sielulle, silmille ja erityisesti naapureiden korville. Kun meille hankittiin ensimmäistä pentua etsin pitkään erilaisia koiran koulutuksesta kertovia kirjoja ja kävimme pentukoulussakin. Eläteistäni olisi kuitenkin luultavasti tullut kokolailla tottelevaisempia, jos minulla olisi silloin ollut kirjahyllyssä Kari Pitkäsen kirjoittama Karin koirakoulu.

Metsästyskoiran kouluttamiseen on montaa eri koulukuntaa. Kun koiraa eivät herkut pahemmin kiinnosta, täytyy motivaatio löytää muualta. Pahimmat opukset lähtevät liikenteeseen suoranaisen väkivallan käytöstä pakkokeinona ja eräässä koulutusoppaassa jopa neuvottiin miten tehdään ns. hapetin lipputangon narusta. Sanomattakin lienee selvää, ettei näitä neuvoja meillä noudatettu. Eikä noudata Karikaan.

Jos koiranpitämisen edellytyksenä olisi jonain päivänä ajokorttiin verrattava lippulappunen olisi Karin koirakoulu oiva oppikirja koira-ajokortin insinööriajon suorittamiseen. Parisataasivuinen omakustanne kattaa koiran kouluttamisen eri vaiheet pennun opettamisesta arkitottelevaisuuteen ja tyypillisimpien ongelmakäytösten korjaukseen.

Kirjan kirjoittaja, Kari Pitkänen on kouluttanut koiria parikymmentä vuotta. Oman koulutuksensa hän on hankkinut Ruotsin Palveluskoiraliiton koulutusohjelmassa. Karin opetusmenetelmät perustuvat Sven Järverudin oppeihin ja perusajatuksena koulutus nojaa koiran luontaiseen käyttäytymiseen.

Karin koirakoulun alkuosassa avataan koiran ajatusmaailmaa ja niitä yleisiä periaatteita, joilla koiran kanssa tulee kommunikoida. Omistajaa opastetaan koiransa sielunelämään. Kirjan alussa kerrotaan myös koiran valitsemisesta ja sen kasvun vaiheista.

Kirjassa käydään läpi iso joukko koiralle opetettavia käskyjä. Käskyt opetetaan koiralle vaiheittain, seikkaperäisesti selitettyjen harjoitusten avulla. Kirjassa ei tyydytä vain peruskäskyihin ”istu” ja ”paikka”, vaan esimerkiksi ohjatulle nenän käyttämiselle on pyhitetty oma osionsa.

Mielestäni kirjan suurimmat arvot ovat sen suoraviivaisuus ja kattavuus. Harjoitukset ja syyt, miksi ne tehdään ja mitä tavoitellaan selitetään hyvin ja selkeästi. Vaikka yksittäisten käskyjen opettamiseen koiralle löytyykin netistä hyviä vinkkejä, Karin koirakoulu kokoaa lähes kaiken koiran kaipaaman opetuksen yksiin kansiin.

Kirjan hinta on 20€ ja sitä saa ostaa suoraan Kari Pitkäseltä, yhteystiedot löytyvät Pitkäsen koirakoulun sivuilta.

Kuvalähde: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

 

2 comments

  1. Kiitokset vinkistä! Saksanseisojasta haaveillessa etsiskelen tässä tietoa moisesta rodusta ja kaikkea materiaalia, josta meille olisi hyötyä tässä harkinta-aikana. Tämä kirja laitetaan ”korvan taakse”!

    1. Meillä on karkeakarvainen saksanseisoja kotona. Hieno otus ja älykäs, vaikka omalla koiralla on valitettavasti vähän heikommat jahtilahjat. Niitä meille tulee varmasti jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.