Kalix radalla ja onnellinen ampuja

Kalix Teknik -poskipakka – Naama kiinni tukkiin tukevasti

Vaikka kiväärin istuvuudella ei ole samanlaista vaikutusta osumapisteeseen kuin haulikon kanssa, oikein istuva tukki nopeuttaa ja helpottaa tähtäystä. Valitettavasti vakiotukkien muotoilu harvemmin istuu omille poskiläskeille ja virittelijä päätyy välillä jeesusteipin ja retkipatjan kaltaisiin ratkaisuihin. Ruotsalaiset, tuo jalo veljeskansamme ovat rientäneet hätiin ja keksineet jälkiasennettavan, pikasäädettävän poskipakan. Merkki ei ole Ikea vaan Kalix Teknik.

Mihin poskipakkaa tarvitaan?

Naaman asettaminen tukkia vasten helpottaa ampumista muutamallakin tavalla: asento on tukevampi, niskaa ei tarvitse kannatella ja silmä asettuu helpommin oikeaan kohtaan suhteessa käytössä olevaan tähtäinjärjestelmään.

Tehtaalta saapuessaan aseiden tukit on joko muotoiltu aseen avotähtäinten käyttöä ajatellen, tai avotähtäinten puuttuessa on aseeseen kiinnitetty joku perusmallin tukki. Usein omistaja hankkii aseeseen ensitöikseen kiikaritähtäimen, jolloin tukin harja on liian matala oikeaoppisen ampuma-asennon ottamiseen korkeammalle asentuvan kiikaritähtäimen kanssa. Edessä on joko tukin virittely tai uuden hankkiminen.

Vakiotukin puutteiden korjaaminen Kalix Teknik CR1:llä

Kalix Teknik CR1 on muovitukkiin jälkiasennettava, säädettävä poskipakka joka ratkaisee edellämainitun ongelman tyylikkäästi. Se asennetaan vakiotukin sisään ja lopputulos näyttää siltä, kun se olisi ollut siinä tehtaalta asti. Asennus voidaan suorittaa itse.

Yksi poskipakan hienouksista on sopivuus laajaan kirjoon vakiotukkeja. Tuettuja tukkimalleja on noin sata ja joukossa ovat yleisimmät merkit kuten Sako, Tikka, Howa ja Remington. Perusjärjestelmä on aina sama, mutta paketin mukana tulevat pienet, merkkikohtaiset sovitinpalat, joilla Kalix-poskipakka istutetaan tukkiin.

Asennusta varten tukkiin porataan neljä reikää. Kolme niistä tulee tukin harjalle poskipalan kiskoja ja kiinnitystä varten ja viimeinen sivuun kiristysnupille. Asennetun poskipakan korkeutta säädetään löysäämällä kiristysnuppia ja asettamalla poskipakka oikealle korkeudelle.

Kalix poskipakka on helppo asentaa itse
Kalix Teknik CR1 poskipakka on helppo asentaa itse

Kalix-poskipakan asennus

Poskipakan asentaminen ei vaadi suurta työkaluvarastoa. Minimikokoonpano operaatiota varten on seuraava

  • Ruuvipenkki tai vastaava kiinnittämään tukki poraamisen ajaksi
  • Pora ja poranterät: 4mm, 6mm, 10mm ja 12mm
  • Sakset
  • Kuusiokoloavain, 3mm
  • Kärkipihdit

Asentamiseen kannattaa varata aikaa puolisen tuntia. Suurin sähläämisen vaara lienee poran käyttämisessä, reikiä tulee tukkiin kolmea eri kokoa ja niiden pitää olla ainakin suurin piirtein oikeilla paikoilla, jotta pakkakoneisto asentuu tukkiin oikein.

Alla olevasta videosta näet allekirjoittaneen mallisuorituksen.

Tukin esikäsittely ja kiinnitys

Irroitetaan raudat ja perälevy tukista ja kiinnitetään se ruuvipenkkiin. Penkin ja tukin väliin kannattaa laittaa joko joku kapula, retkipatjanpala tms tasaamaan penkin puristusta tukkiin ja estämään asennusjälkien syntymistä.

 

Poraustarran kiinnittäminen

Kaivetaan paketista esiin ohjeet ja porauspaikat osoittava, mallikohtainen tarra. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa tarrasta, että malli vastaa käsittelyn alla olevaa tukkia. Leikataan tarrasta ylimääräiset reunat irti.

Tarra asetetaan tukin päälle. Muovisen tukin harjalla on usein valumuotin jälki, jonka avulla tarran keskikohta on helppo kohdistaa oikealle paikalle. Tarran takareuna kohdistetaan tukin perän päätyyn (perälevy on tässä vaiheessa tietenkin irroitettu).

Tarra asetetaan tarkasti tukin harjalle
Tarra asetetaan tarkasti tukin harjalle

Reikien poraaminen

Aloitetaan 4mm terällä. Tukin harjalle tulee kolme reikää ja sille tukin sivulle, joka on poispäin ampujasta yksi. Tarrassa on porausmerkki myös vastapuolella vasenkätiselle ampujalle, mutta tukki rei’itetään vain yhdeltä puolelta.

Tämä vaihe ja reikien koot kannattaa kerrata asennusvaiheessa poraustarrasta eikä luottaa sokeasti käyttämiini teräkokoihin.

Kun kaikki neljä reikää on porattu, vaihdetaan seuraavaan terään, joka on 6mm. Sillä laajennetaan kaikki reiät ja vaihdetaan tilalle 10mm poranterä. Harjalla oleva keskimmäinen reikä jää kuusimilliseksi, mutta muut kolme laajennetaan 10mm kokoon. Harjalla olevat laitimmaiset reiät laajennetaan vielä kaksitoistamilliseksi. Ohjeissa neuvotaan kasvattamaan poranterän kokoa aina 2mm kerrallaan, mutta itse hyppäsin kuutosesta suoraan kymppiiin ilman ongelmia.

Tukki on nyt rei'itetty
Tukki on nyt rei’itetty

Kalixin rungon asentaminen

Irroitetaan poskipakan alumiinirungosta pakkaosa ja kiristysnuppi.

Rungon sivulla oleva kiristysnupin reikä on toiselta puolelta kierteistetty ja toiselta puolelta kierteistämätön. Runko asentuu tukkiin niin, että kiristysnupin reiän kierteetön puoli tulee poispäin ampujasta.

Asennetaan poskipakan mukana tulleet, mallikohtaiset sovituspalat alumiinirunkoon. Sovituspalat asennetaan niihin printattu ohjetekstit (”mallinimi F” etupalalle ja ”mallinimi R” taaimmaiselle palalle) osoittavat eteenpäin.

Kalixin runko ja sovituspalat valmiina asennettavaksi
Kalixin runko ja sovituspalat valmiina asennettavaksi

Asetetaan runko tukin sisälle niin, että kaikki reiät kohdistuvat oikein. Kiinnitetään runko tukin harjalle poraamastasi keskimmäisestä reiästä pakan mukana tuleella kuusiokoloruuvilla. Ruuvia ei saa kiristää niin pitkälle, että se estää kiristysnupin paikalleen asettamisen.

Toivotaan, että kaikki reiät ovat oikein kohdistettu ja aletaan kokoamaan.

Viimeistely

Jos porauksessa on sählätty, tulee se viimeistään tässä vaiheessa ilmi. Laitetaan pakkaosa tukin harjalle porattuihin reikiin ja kiinnitetään kiristysnuppi. Jos molemmat menivät sulavasti paikalleen, voit huokaista helpotuksesta.

Näin se onnistuu
Näin se onnistuu

Kun kaikki toimii, otetaan kärkipihdit ja asennetaan niiden avulla poskipakan irtoamisen estävä sokka paikalleen. Nyt voidaan kiinnittää perälevy ja raudat paikalleen ja lähteä ampumaradalle.

Omat kokemukset

Pakan asentaminen oli suorastaan typerän helppoa. Tukin poraaminen toki hermostutti vähän, mutta poraustarra oli selkeä ja minimoi kämmäilyn vaaran. Aikaa asennukseen kului noin vartti, jos ei laske kuvaamiseen käyttämääni aikaa.

Kalix Teknik CR1 tekee sen mitä lupaa. Poskipakka vei Hogue-tukkini aivan uudelle tasolle ja ampumamukavuus on omaa luokkaansa. Ensikokemusten perusteella laite vaikuttaa tukevalta ja siinä ei vaikuta olevan mitään helposti rikkoutuvia osia.

Asennuksen jälkeinen ratakäynti vahvisti ensiodotukset. Yllättäen poskipakkaa ei tarvinnut nostaa kovinkaan korkealle, vain sentin koroke riitti tukemaan silmän tanakasti okulaarin taakse. Jos kiikari kuitenkin sattuisi olemaan korkeammalla, ei Kalixin säätövara lopu hevillä kesken. Toisaalta Kalix poskipakan saa laskettua tarvittaessa lähes samaan linjaan tukin kanssa. Ampuminen poskipakan kanssa oli tukevampaa ja ensihapuilun jälkeen ampuma-asento löytyi luontevasti.

Kalix Teknikin maahantuojan, Nordhunterin ohjehinta poskipakalle on 169€. Sillä hinnalla säästää uuden tukin hankkimisen vaivan ja lopputulos on yhtä tyylikäs kuin jos poskipakka olisi nököttänyt tukin harjalla aina tehtaalta saakka.

Poskipakka imaisee naaman kiinni tukkiin
Poskipakka imaisee naaman kiinni tukkiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.