Video: riistalinnun paloittelu

Video: Riistalinnun käsittely osa 2 – Paloittelu

Lintusaaliin käsittelyvideoiden edellisessä osassa suolistettiin kanadanhanhi. Nyt ollaan siirrytty keittiöön muuttamaan lintua ruuaksi. Tein linnun pilkkomisesta videon, jolla irrotan kanadanhanhesta rintafileen, koiven ja siiven. Suoritus ei tietenkään ole täydellinen, mutta siitä näkee oman tulkintani paloitteluoperaatiosta.

Itse aloitan paloittelun irroittamalla rintafileet. Veitsityöskentely aloitetaan tekemällä ensimmäinen viilto rintalastan harjan viereen. Lihas on jämäkästi kiinni vain harjassa, muiden osien ollessa irroitettavissa kohtalaisen pienellä vaivalla. Itse nysväsin lihasta irti tarpeettomalla hartaudella. Kun file on lähes irti, sen alaosasta erottaa helposti oikean leikkauskohdan. Hommassa ei kannata hötkyillä vaan antaa lihasten paljastua veitsen avulla rauhassa ja seurata niiden reunoja.

Koipi irtoaa mielestäni parhaiten taittamalla lonkka auki. Kun reisiluu on irronnut rangasta irtoaa koipi mukavasti yhdellä viillolla. Koipea ja siipeä irroitettaessa on tärkeää saada mukaan mahdollisimman paljon lihaa. Oikein tehtynä ranka jää lähes lihattomaksi ja sen loppusijoituspaikka on joko kastikekattila tai supiloukku.

Viimeikseksi irroitetaan siipi. Irroitusviilto kannattaa aloittaa mahdollisimman kaukaa, jotta siipeen saadaan mukaan kaikki mahdollinen lihas. Siivessä on nivel, jonka kohdalta veitsi viedään läpi. Älä siis koita sahata luuta vaan viillä nivelen jänne poikki ja siipi irtoaa helposti.

 

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.