Persilja kruunaa jänispadan

Nyhtöjänispata à la Metsälle

Fileiden kadottua oli pakastimeen jäänyt pari metsäjäniksen koipipalaa, joista päätin väkertää joulun välipäivinä herkkuaterian. Nopea nettiselaus paljasti lähes kaikkien Googlen etusivun linkkien osoittavan yhteen ja samaan reseptiin. Koska kyseinen ohje oli kohtalaisen tylsän tuntuinen perusape jonka makumaailma, niinkuin turhankin monen riistareseptin, nojasi katajanmarjoihin, päätin jatkaa kaivelua ja löysinkin pienen vaivan jälkeen melkoisen helmen.

Hain nimenomaan sellaista reseptiä, jossa jäniksen koivet haudutetaan kokonaisina uunissa ja pilkotaan jälkikäteen. Olin nähnyt pitkäkorvaa kokattavan vähän vastaavan kaavan mukaan Korpimakasiinin videossa ja kaipasin saman henkistä mökkikeittiööni sopivaa jänispataa.

Löytämäni jänisresepti itsessään on soijakastiketta lukuunottamatta sangen perinteisen mallinen, toisaalta soijankin varmaan voisi korvata suolalla (ja ehkä lihaliemitiivisteellä) maun kärsimättä. Sovelsin luovasti alkuperäistä reseptiä ja siitä syntyi alla esitelty kulinaristinen taideteos.

Nyhtöjänispata à la Metsälle

Nimensä mukaisesti jäniksen annetaan muhia uunissa siihen asti, että lihat irtoavat luista lähes itsekseen. Lopputuloksena on erittäin maukasta, jänikseltä maistuvaa nyhtölihaa kermakastikkeessa. Tämä on yksi parhaista syömistäni riistapataruuista.

Tältä näyttää kunnon nyhtöjänispata
Tältä näyttää kunnon nyhtöjänispata

Tarveaineet neljän hengen annokseen

  • yhden metsäjäniksen tai rusakon taka- ja etukoivet
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • vettä
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • loraus soijakastiketta
  • 2dl kuohukermaa
  • vehnäjauhoja tai muuta suurustetta
  • persiljaa jos siltä tuntuu

Tee näin

1. Puhdista jäniksen koivet vereytymistä ja muusta ylimääräisestä

2. Ruskista koivet pari kerrallaan valurautapadassa. Jos pata on isompaa mallia niin pistä kaikki kerralla, säästyt säätämiseltä sillä paistamisen päätyttyä ne kaikki ängetään sinne kuitenkin.

Pienessä padassa voi paistaa pari koipea kerrallaan
Pienessä padassa voi paistaa pari koipea kerrallaan

3. Kaada jäniksen koipien sekaan pari desiä tai sopivalta tuntuva määrä vettä. Rapsuttele vähän makuja irti padan pohjalta

Muistaakseni vettä oli vähän enemmän mitä kuvassa näkyy
Muistaakseni vettä oli vähän enemmän mitä kuvassa näkyy

4. Pistä kansi padan päälle, säädä uuniin 160°C ja työnnä pata sinne. Uunin lämpemistä on turha odotella sillä annat jänispadan kuitenkin muhia siellä vähintään seuraavat 4 tuntia.

5. Kurkistele välillä kannen alle ja tarkista, ettei kaikki vesi ole haihtunut. Lisää tarvittaessa. Tarkoituksena on kerätä pataan kastiketta varten desin verran lihalientä, ei tehdä jäniskeittoa. Jos joku veden pinnan päällä olevista koivista näyttää kuivalta, kääntele tarvittaessa.

Tästä luut poimii jo aika helposti
Tästä luut poimii jo aika helposti

6. Kun lihat tuntuvat irtoavan luista ajatuksen voimalla, ota pata uunista ja kerää luut pois. Helpoiten tämä onnistuu nostamalla koivet pois padasta ja antaa niiden jäähtyä ensin. Lisää nyt luuttomat lihat takaisin pataan ja laita se liedelle

7. Sekoita sopiva määrä saatavilla olevaa suurustetta niiden sekaan (vaikka 1-2 ruokalusikallista vehnäjauhoa). Kaada seuraavaksi pataan soija, mustapippuri ja kuohukerma. Anna sakeutua ja suolaa oman maun mukaan.

Älä säästele soijassa
Älä säästele soijassa

8. Töräytä valmiin padan päälle tuoretta persiljaa ja tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa

Jostain syystä persiljaa oli pellossa vielä joulukuun lopussa
Jostain syystä persiljaa oli pellossa vielä joulukuun lopussa

 

 

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.