Tyylikäs rautapatruuna

Kaikki irti raudasta – Teräshaulipatruunoiden lataaminen itse

Rautapaukkuja parjataan tehottomiksi, mutta kaukolaukaukset ja lussut tehdaslataukset yhdistettynä välinpitämättömyyteen patruunan sopivuudesta omaan haulikkoon ovat luultavasti pahan maineen takana. Ole muita parempi ja tee ja testaa itse patruunasi. Tässä artikkelissa neuvotaan perusteellisesti yhden teräslatausreseptin totetuttaminen, sillä aloitteleva itselataaja hankkii haulikonpatruunoiden latauslaitteet todennäköisesti juuri lyijypaukut korvaavien patruunoiden lataamiseen.

Ilmoitettakoon taas tässä kohtaa, etten vallitsevan käytännön mukaisesti ota vastuuta sinun tekemisistäsi, tämän tekstin tai latausreseptin todenpitävyydestä tai mistään muustakaan. Selkiskö? Hyvä, mennään eteenpäin :)

Käytettävä resepti on Nordhunterin kehittelemä ja sen tiedot ovat sellaiset kuin ne tämän artikkelin julkaisuhetkellä (tammikuu 2017) oli esitetty. Koska reseptit kehittyvät ja niitä voidaan aika-ajoin päivittää, ei sinun kannata ottaa lukuarvoja alta vaan suunnata selaimesi alkuperäisen reseptin suuntaan.

Kuparilla kuorrutettu teräshaulilatinki Nordhunterin tapaan

Tämä sorsan kauhu valmistuu nopeasti ja on hinnaltaan edullinen perustarvike, joita ilkeää valmistaa tarpeeksi suurempaankin sorsastusjuhlaan. Ainesosien annostelusta riippuen lähtönopeudet ovat 425 – 490 m/s ja paineet 700 – 900 bar. Kuparipäällyste suojaa teräshaulia ruosteelta vaikka patruunaa ulkoilutettaisiin useampaan otteeseen syyssäässä ennen tositoimiin pääsemistä.

Ainesosat

Lisäksi tarvitset ruutivaa’an, ruuti- ja hauliannostelijan sekä latausprässin. Itse käytän MEC Jr. 600 Mark V -latauspuristinta, mutta luonnollesti mikä vain sopiva vastaava laite kelpaa. Käytän itse ruudin ja haulien annosteluun universaaliannostelijaa, mutta voit korvata sen sopivilla kiinteillä annostelijoilla.

Vaiheet

1. Laita latauspuristin käyttökuntoon, haulit ja ruudit omille paikoilleen ja ota muutkin ainesosat esiin

2. Varmista, että universaaliannostelija on säädetty oikein käytettävälle reseptille, tarkista annostelu tarvittaessa ruutivaa’alla

3. Aseta tyhjä, valmiiksi nallitetty haulikon hylsy latausprässin kolmanteen asemaan, jossa hoidetaan ruuditus, välitulpan asennus ja haulien annostelu. Klikkaa alla olevaa kuvaa käynnistääksesi animaation.

GIF Nallitettu hylsy asetetaan suoraan kolmanteen asemaan

4. Laske kampi alas ja siirrä universaaliannostelija oikealta vasemmalle, jolloin ruuti tipahtaa hylsyyn. Napauta sormella pudotusputkea varmistaaksesi, ettei putkeen jää lainkaan ruutia.

GIF Hylsyn ruudittaminen

5. Nosta kampi ylos ja laita välitulppa asettimeen. Aseta vältulppa paikalleen painamalla kampi aivan pohjaan asti alas. MEC:issä on mittari josta näkee välitulppaan kohdistuvan paineen. Itse käytän ohjearvoa ”sopivasti kokemuksen mukaan”.

GIF Välitulpan asennus

6. Nosta kampea vähän ylöspäin ja siirrä universaaliannostelija vasemmalta oikealle. Nyt haulit tipahtavat hylsyyn välitulpan sisään. Tämän jälkeen voit napauttaa sormella annostelijan putkea varmistaaksesi, että kaikki haulit todellakin päätyivät kuppiin.

GIF Haulien asettaminen

7. Kampi ylös, tarkista silmämääräisesti että hauleja on patruunassa sopiva määrä, eli tässä tapauksessa välitulpan reunaan asti. Siirrä puolivalmis patruuna esistuukkausasemaan ja vedä kammesta. Viimeiseksi siirrä esistuukattu patruuna lopulliseen stuukkaukseen latausprässin viimeiseen asemaan ja patruuna on vain kammen vetoa vaille valmis.

GIF Lopuksi patruuna stuukataan

Valmiit patruunat pakataan pakkauksiin, josta löytyy tarvittavat merkinnät (haulimäärä ja -materiaali, ruudin määrä, päiväykset yms). Itse suosin Ikean ”minigrip”-pusseja, joissa patruunat on helppo kantaa pelipaikoille vähän kurjemmassakin säässä.

Kun ensimmäinen satsi on saatu prässistä ulos on aika mennä radalle testaamaan miten patruuna käy lataajan omassa kalustossa. Yksi itselatauksen hyvistä puolista on se, että jos patruuna ei käy hyvin ja hauliparvessa on sorsanmentäviä aukkoja, voi kokeilla parantaa käyntiä esimerkiksi muuttamalla ruutimäärää reseptissä annettujen rajojen puitteissa.

Itse tehdyt patruunat rivissä
Itse tehdyt patruunat rivissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.