IBEP kangasmerkki

IBEP – Metsästyskurssi jousimetsästäjille

International Bowhunter Education Program, eli IBEP on kansainvälinen jousimetsästäjien koulutusohjelma, jonka läpäiseminen on useassa maassa edellytys jousella metsästämiseen. Parin päivän mittaisella kurssilla käydään läpi metsästyksen ja riistanhoidon perusteita, oikeita osumapisteitä ja turvallisuusseikkoja. Suurimmalta osalta kurssin sisältö hyödyttäisi myös aloittelevaa ruutiaseella metsästävääkin.

Alkujaan amerikkalainen IBEP-järjestelmä on matkannut modernin jousimetsästyksen mukana Eurooppaan. Monessa jousimetsästyksen sallivassa maassa kurssin läpäisy on jahtiin lähtemisen edellytys. Lisäksi saatetaan vaatia erillisen ampumakokeen läpäisyä. Lähin paikka, missä IBEP-tutkinto ja ampumakoe vaaditaan on Ahvenanmaa ja moni jousimetsästäjä suorittaakin kurssin juuri saaristojahtia varten. Kurssi täydentää suomalaista metsästäjätutkintoa, lain vaatima metsästäjäkortti pitää olla hankittuna etukäteen ja se on IBEP-kurssille pääsemisen edellytys.

Kursseja järjestetään Suomessa muutaman kerran vuodessa. Arvion mukaan yli puolet Suomen Jousimetsästäjäinliiton jäsenistä on suorittanut IBEP-tutkinnon.

International Bowhunter Education Program on ainoa kansainvälinen metsästäjien koulutusohjelma. Kurssin vähimmäissisältö on jokaisessa maassa sama, mutta toki maakohtaiset olosuhteet ja saaliseläimet otetaan huomioon IBEP-kurssin toteutuksessa. Kurssi on kaksipäiväinen ja päättyy kirjalliseen kokeeseen, jonka läpäiseet palkitaan IBEP-kortilla ja asiaankuuluvalla hihamerkillä.

Amerikkalaiset juuret näkyvät monelta osin kurssimateriaalissa. Eniten luonnollisesti esiteltävässä eläimistössä. Kurssikirjasta on vapaaehtoisvoimin tehty suomennos, jota käytetään kurssilla yhdessä alkuperäisen, englanninkielisen painoksen kanssa.

GIF Jousen jännittäminen ahtaalla passitasolla vaatii tasapainoa ja harjoittelua

IBEP-kurssin sisältö

Sisällöltään kurssi on monipuolinen. Se ei ole ainoastaan metsästys- tai jousiaseisiin liittyvä kurssi, vaan kattaa jousella metsästyksen kokonaisuutena luonnonhoidosta varusteiden valintaan unohtamatta turvallisuusseikkoja.

Kurssi alkaa johdannolla jousimetsästykseen, jossa kerrotaan jousella metsästämisen historiasta ja sen erityispiirteistä. Vastuulliseen metsästykseen sisältyvää luonnonhoitoa käsitellään myös kattavasti: riista on uusiutuva luonnovara ja metsästäjä korjaa vain niin paljon vuoden sadosta että jäljelle jäävä kanta on elinvoimainen sekä varmistaa eläinten perustarpeiden täyttymisen mahdollisuuksiensa rajoissa mm. ruokinnoilla ja metsänhoidolla.

Materiaalissa esiteltävät riistaeläimet olivat jenkkipainotteisia ja sikäli itselleni suurimmalta osalta ennestään tuntemattomia. Kotimaisia lajeja käytiin läpi kouluttajan omasta materiaalipankeista. Turvallisen ja tappavan riistalaukauksen tekemisellä on oikeutetusti suuri rooli kurssilla.

Jos jousimetsästyksen varusteet eivät kurssille tultaessa ole ennestään tuttuja, korjaa IBEP tämänkin seikan. Erilaiset jousi- ja nuolityypit, niihin liittyvät termit sekä muut lajissa tarvittavat oheistarvikkeet käydään läpi. Käymälläni kurssilla kouluttajalla oli mukanaan valikoima jousiaseita ja -tarvikkeita uteliaiden hypisteltäväksi. Lisäksi kaikilla kurssilaisilla oli omat metsästysjousensa mukanaan, joten uudelle tulokkaalle olisi kurssilla riittänyt runsaasti ihmeteltävää. Kurssin field-training osuudessa testattiin ampumista, valjaita ja passiin kiipeämistä käytännössä.

Käytännön metsästystavat käytiin läpi huomioiden niiden erityispiirteet. Puupassiin kiivetään aina turvavaljaissa (Fall Arrest System – FAS) ja jos korkeat paikat kuumottavat voi metsästäjä toteuttaa jahtinsa maan tasalla joko samoillen, hiipien ja kiikaroiden tai piilokojusta käsin. Valjaiden käytön lisäksi kurssimateriaalissa käytiin läpi muut vaarat kuten haavan saaminen, eksyminen ja luonnonelementtien aiheuttamiin riskeihin varautuminen.

Kurssi ei suinkaan ole täysin teoreettinen, vaan siihen kuuluu pakollinen Fied Day -osuus. Kotimaisilla kursseilla se järjestetään teoriaosuuden yhteydessä, mutta esimerkiksi Amerikassa teorian voi suorittaa etäopintoina.

Käytännön kokemukset kurssilta

Jousimetsästyksen uranuurtaja, Juha Kylmä
Jousimetsästyksen uranuurtaja, Juha Kylmä

Osallistuin tammikuussa yhdessä kolmenkymmenen muun jousimetsästäjän kanssa Asikkalassa järjestetylle kaksipäiväiselle IBEP-kurssille. Kurssin kouluttajana toimi jousimetsästyksen uranuurtaja Juha Kylmä, jonka kirja ”Jousimetsästys – johdatus nykyaikaisen jousimetsästyksen perusteisiin” kuuluu jokaisen jäkkäränjännittäjän peruslukemistoon. Hän on ollut aikoinaan tuomassa nykyaikaista jousimetsästystä takaisin Suomeen ja ollut mukana kansainvälisessä jousimetsästysliitossa mahdollistamassa jousella metsästämisen laajentumista euroopassa. Kylmä on kansainvälisen riistanhoitajien ritarikunnan St. Hubertuksen jäsen.

Siinä missä materiaali antoi kurssille rungon, toi Juha Kylmän kokemus sielun sisältöön. Puhtaan materiaalin pläräämisen sijaan asiat voitiin käsitellä kokemuksen kautta ja jahtitarinat vangitsivat kuulijansa mielenkiinnon. Oheismateriaali oli huolella ja vaivalla valittua. Virallisen agendan ulkopuolisen materiaalin osalta paras anti oli osumapisteen valinnassa. Sitä havainnollistettiin kuvilla läpileikatuista aidoista riistaeläimistä ja piirretyillä havainnekuvilla.

Lupa metsästää ja hartiamerkki

Kokeen läpäisseet palkittiin IBEP-kangasmerkillä ja todistuksella kurssin suorittamisesta. IBEP-kotti ei vanhene, joten ainokaisestaan kannattaa pitää huolta ja laminoida se kestämään aikaa.

IBEP-kortti
Tämä lappu oikeuttaa jousijahteihin ympäri maailmaa

Arvokkain anti oli kuitenkin kurssilla jaettu tieto. Kurssia voi lämpimästi suositella jousimetsästystä ennestään tunteville tai siitä kiinostuneille metsästäjille. Kursseja järjestetään harvakseltaan ja ne täyttyvät erittäin nopeasti, joten koulutusta mielivän kannattaa tarkkailla aktiivisesti jousimetsästys.fi -sivuston tapahtumat-osiota.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.