Team Eräverkko English Sporting -kisoissa

Haulikkolajit tutuksi

Pienriistan metsästys on useimmiten vaeltamista tai odottelua, joka kulminoituu haulikon laukaukseen. Pummista tulee paha mieli ja reppu pysyy tyhjänä. Siksi hyvä metsästäjä on myös hyvä ampuja ja hyväksi tulee vain harjoittelemalla haulikkoammuntaa.

Suurin osa metsästäjistä aloittaa metsästysuransa pienriistan metsästyksellä ja hankkii ensiaseekseen haulikon. Intissä mahdollisesti paukuteltu rynnäkkökivääri antaa haulikkoammunnalle vain vähän lähtökohtia, sillä aseena ryynipyssy on erilainen jo siitäkin syystä että haulilasti lasketaan nopealiikkeisen kohteen eteen.

Haulikolla ampumista harjoitellaan, yllätysyllätys, haulikkoradalla jossa ammutaan yhdessä muiden kanssa. Radoilla pelataan tyypillisesti jompaa kumpaa suosituimmista savikiekkolajeista: skeettiä tai trappia. Jollain suurimmilla radoilla voi olla molemmat lajit käynnissä yhtäaikaisesti siinä missä pienemmillä ammutaan vain vuorosta riippuen jompaakumpaa. 

Koska kierroksella on myös muita ampujia, on ammunnassa aina yleisöä ja pieni ryhmäpaine päällä. Siksi radalle astumisessa voi olla pieni kynnys aloittelijalle. Pelko on kuitenkin turhaa, sillä rataväki on oman kokemukseni mukaan kannustavaa ja osaa neuvoa aloittelevaa ampujaa.

Ammuntaa metsäradalla
Ammuntaa metsäradalla

Radan säännöt ja etiketti

Ennen radalle menemistä kannattaa tutustua radan sääntöihin etukäteen sikäli kun ne löytyvät internetistä. Radoilla saattaa olla erilaisia sääntöjä mm. käytettävien panosten (haulikoot, lataukset ja haulimateriaali) suhteen.

Radalla voidaan vaatia voimassaoleva vakuutus. Käytännössä sellaiseksi riittännee maksettuun metsästäjäkorttiin sisältyvä vakuutus joka kattaa myös ampumataidon ylläpitoon liittyvän harjoittelun.

Myös valvottujen vuorojen ajankohdat ja poikkeukset niihin on terveellistä tarkistaa ennen autoon hyppäämistä. Jollain radoilla käy vain käteinen ja toisilla voi maksaa liikuntaseteleillä tai pankkikortilla.

Kierroksen käypä hinta on vitosen pintaan. Usein radoilla on käytössä kaksoishinnoittelu, jossa radan jäsenet maksavat kierroksista jonkin verran vieraita vähemmän. Kiekkopaukkuja kannattaa varata mukaan riittävästi.

Perussäännöt lienevät suurinpiirtein samat kaikkialla: asehihnaa ei saa käyttää ja ase ladataan vasta ampumapaikalla. Lippaallisiin aseisiin saa laittaa vain välittömästi ammuttavat panokset.

Turvallisuus ennen kaikkea. Ase pidetään taitettuna kun sillä ei ammuta. Puolareissa ja pumpuissa pidetään lukko auki.

Lisähuomiona mainittakoon että pumppuhaulikoilla tai camokuvioiduilla pyssyillä ei jostain syystä saa osallistua ampumaurheiluliiton virallisiin kilpailuihin. Perusrataharjoitteluun tämä ei tietenkään vaikuta.

Skeetradan lajit

Kuten aiemmin mainitsin, yleisimmin radat joko trap- tai skeetratoja riippuen siitä miten heittimet on asemoitu. Toki käytännössä harjoitellessa kiekot voi esimerkiksi skeetradalla lähettää missä järjestyksessä ja miten haluaa ja esimerkiksi ampua vain toisesta tornista pakenevia kiekkoja.

Skeetradalla on kaksi heitintornia: korkeampi A-torni on ampumasuunnassa vasemmalla ja matalampi B-torni on oikealla. Heittimiä ohjataan kaukosäätimellä, josta voi laukaista joko vain toisen heittimen tai molemmat yhtäaikaisesti.

Skeetradan rakenne
Skeetradan rakenne

Ampumapaikkoja on kahdeksan ja ne on aseteltu puoliympyrän muotoon tornien väliin. Kiekot lentävät noin 90 kilometrin tuntinopeutta.

Skeetradalla ammutaan, no, skeettiä, mutta myös metsästyshaulikko-nimistä ampumalajia. Se on skeettiä aloittelijaystävällisempää, sillä siinä ei ammuta tuplakiekkoja.

Skeet

Skeetin aloitusasennossa pidetään haulikon perä lantion kohdalla ja ase nosteaan vasta kiekon lähdettyä. Kierroksessa ammutaan 25 kiekkoa radan eri paikoilta seuraavan kaavan mukaisesti. Kiekot lähetetään ampujan pyynnöstä (”hep” tai vastaava kiljaisu).

PaikkaYksittäiskiekotKaksoiskiekot
1AA + B
2AA + B
3AA + B
4A, B
5BB + A
6BB + A
7B + A
4A + B, B + A
8A, B

Ammunta aloitetaan A-tornin juurella sijaitsevasta 1. ampumapaikasta. Ensin ammutaan siis A-tornista lähtevä yksittäiskiekko, ladataan ase uudestaan ja ammutaan tuplakiekot niin, että ensin hajoitetaan korkeasta A-tornista lähtevä kiekko. Nelospaikalta ammutaan ensin yksittäiset ja takaisin tultaessa kaksi tuplaa. Keskellä olevalta kasipaikalta vain yksittäiset.

Metsästyshaulikko

Metäsästyshaulikko on Metsästäjäliiton metsästysammuntalaji, josta järjestetään myös mm. EM-tason kilpailuja. Lajin sääntöjä ei niin vain löydä verkosta vaan SML myy niitä Eräkontissa.

Aloitusasento on sama kuin skeetissä. Paikoilta 3-6 ammutaan kahdesti peräkkäin välillä ladaten. Puolarimiehetkin lataavat vain pari paukkua kerrallaan.

PaikkaYksittäiskiekot
1B, A
2B, A
3B, A, B, A
4B, A, B, A
5B, A, B, A
6B, A
7B, A
8B, A, B, A, A

Viimeiseksi ammuttavalla kasipaikalla joutuu jo vähän hosumaan koska reagointiaikaa on todella vähän. Kiekkojen välissä pitää vaihtaa ampumapaikkaa kiven päällä, jotta katse on kutakin kiekkoa varten oikeaan suuntaan.

Metsästyhaulikkoa Skeetradalla

Trapradan lajit

Trapradalla on viisi rinnakkaista ampumapaikkaa yhden tai useamman kiekonheittimen takana. Kiekot lähtevät ampujan pyynnöstä ampujasta poispäin vaihteleviin suuntiin. Useilla radoilla ampumapaikkoilla on kiekonheittimen käynnistävät mikrofonit.

Trap-lajeja on useita erilaisia: Olympiatrap (jossa käytetään 15 heitintä tietyllä skemalla), kaksoistrap (jossa ammutaan tuplia), automaattitrap (kuin olympiatrap, mutta yhdellä heittimellä) ja metsästystrap. 

Trapissa (pl. metsästystrap) ase pidetään valmiusasennnossa valmiiksi olkapäälle nostettuna.

Kansallinen trap

Kansallinen trap, joka tunnetaan myös nimellä 1-trap, on Suomen yleisin trap laji. Siinä käytetään yhtä heitintä joka nakkaa kiekon satunnaiseen suuntaan 60° sektoriin ampujan eteen vakiokorkeudella. Kiekon nopeus on noin sata kilometriä tunnissa. Jokaista kiekkoa varten ampujalla on käytettävissään yksi patruuna.

Kierroksella ammutaan 25 kiekkoa. Jokainen ampuja ottaa oman paikkansa viidestä ampumapaikasta ja vuorollaan lataa aseen, kutsuu ja ampuu kiekon. Kun kaikki ovat ampuneet siirrytään yksi paikka eteenpäin. Näin menetellään kunnes kaikki paikat on käyty läpi.

Metsästystrap

Kierroksessa ammutaan yhteensä 25 kiekkoa. Jokainen ampuja lataa vuorollansa aseensa yhdellä patruunalla, kutsuu ja ampuu kiekon. Ampumapaikkaa vaihdetaan olympiatrapista poiketen viiden kiekon välein. 

Heittimet ovat 10m päässä ampujien edessä ja heittosektorin leveys 75°. 

Metsästystrappia kutsutaan myös kainalotrapiksi, johtuen ehkä lajin valmiusasennosta joka on yhtenevä skeetin kanssa, eli aseen perä lasketaan lantiolle.

Sporting-lajit

Sporting-lajit ovat itsellenikin uusi tuttavuus, mutta lajina ainakin kokeilemani English Sporting oli skeettiä ja trappia hauskempi sen vaihtelevuuden ja metsästyksellisyyden takia. 

Sportingissa kiekkoja voidaan nakella lähes millä tavalla vain. Kiekko voi lentää maata pitkin ampujan edestä matkien karkaavaa jänistä tai liitää korkealla ampujan yläpuolella.

Sporting-ammunnassa ampuma-asemia on tyypillisesti 12-36 leviteltynä vajaan neliökilometrin kokoiselle alueelle. Jossain mainittiin lajin muistuttavan golfia haulikoilla.

Alalajeja ovat Sporting, Compak Sporting (jossa ampuma-asemat ovat lähellä toisiaan) ja English Sporting (ammutaan kahta erilaista kiekkoa 2-5 paria per ampuma-asema, patruuna per kiekko) 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.