UTG Recon 360 bipodi tositoimissa

Bipodi pallonivelellä – testissä UTG Heavy Duty Recon 360

Kiinnostaako nopeasti kiinnittyvä bipodi joka tarjoaa kohteen rajattoman seuraamisen sivusuunnassa ja kallistukset kaikille akseleille? Se on paljon luvattu, mutta selkeäkäyttöinen UTG Heavy Duty Recon 360 bipodi vaikuttaa testauksen perusteella kelpo lisältä metsästäjän varustepakkiin.

Bipodi päätyy kivääriini kiinni melkoisen satunnaisesti – yleensä silloin kun varta vasten lähden suolle kyttäämään lintuja tai lähden ampumaan ”ghettoradalle”, jossa ei ole talon puolesta ampumatukia. Kyttäilyyn sellainen on omiaan, muuten lähinnä tiellä. Silloin kun sitä kaipaan haluan että bipodin käyttö on suoraviivaista ja että sen saa paikalleen nopeasti.

Oma kokemukseni on rajoittunut aikoinaan autotarvikekaupasta mukaan lähteneeseen Harris-klooniin joka on melkoinen paketti kaikkine jousineen ja säätöruuveineen. Sain nyt syksyllä Nordhunterilta testattavaksi UTG Heavy Duty Recon 360 bipodin, jossa laitteessa roikkuvien jousien ja muiden härpäkkeiden määrä on minimoitu, mutta ominaisuudet ovat kohdallaan.

Amerikkalaisen Leapersin valmistaman UTG Heavy Duty Recon 360 -ampumatuen kuningasidea on säädettävänjäykkyyksisen pallonivelen ymppääminen tukevaan bipodiin. Sen mahdollistaa kohteen seuraamisen koko ampuma-asennon suoman liikeradan puitteissa.

Recon 360 bipodin idea piilee pallonivelessä

Pallonivelen ansioista asetta voi myös kallistaa tuen päällä sekä sivuttain, että edes takaisin. Aivan ääriasennoissa toimii vain toinen kallistus. Eli, jos ase on ääriasennossaan etukenossa, ei pallonivel taivu enää sivusuunnassa ja toisinpäin. Tämä on ratkaisun mukanaan tuoma rajoite jonka on kuitenkin vaikea kuvitella olevan normaalikäytössä ongelma.

Nivelen jäykkyyttä säädetään sen molemmilla puolilla olevilla talttapääruuveilla. Oikean tuntuman saadakseen kannattaa jäykkyyden säätö tehdä aseen ollessa kiinni jalassa, sillä kivääri tuo kääntelyyn vipuvartta.

Ampumatuen oivallukset eivät jää palloniveleen. Jalkojen kulman voi valita vapaasti viidestä vaihtoehdosta. Kuljetusasennossa jalat voivat olla joko täysin eteen tai taakse taitettuna, ampuma-asennossa joko vinossa eteen- tai taaksepäin tai perusasennossa pystyssä. Jalkojen käyttäminen vinossa asennossa mahdollistaa ampumisen matalammalta kuin mitä jalkojen pituus antaisi muuten myöten.

Jalkojen asettaminen kulmaan mahdollistaa matalammalta ampumisen
Jalkojen asettaminen kulmaan mahdollistaa matalammalta ampumisen

Jalkojen taittaminen tapahtuu painamalla jalan juuressa olevaa Posi-lock nappia ja asettamalla jalka haluttuun kulmaan. Tarvittaessa molemmat jalat voi asettaa eri asentoon.

Ampumatuen jalkojen kulman voi valita viidestä vaihtoehdosta
Ampumatuen jalkojen kulman voi valita viidestä vaihtoehdosta

Lyhyimmillään testatun TL-BP03 mallin jalkojen pituus on säädettävä välillä 21 – 32 cm. Jalkojen kulma on 50° ja tukin alareuna asettuu edellä mainituilla jalan pituuksilla 21 – 30 cm välille.

Jaloissa on hahlot pikalukitusta varten. Ampumakorkeus haetaan vetämällä jalkaa ulos kunnes se lukittuu sopivalla korkeudella olevaan hahloon. Sen jälkeen pituus voidaan lukita kääntämällä jalassa olevaa nuppia puoli kierrosta. Nupilla jalka voidaan myös tarvittaessa lukita portaattomasti hahlojen väliin. Jalat ovat jämäkät ja päättyvät kaartiomaisiin alustaan pureutuviin kumitassuihin.

Recon 360 jalan säätövivut ja kumitassu
Recon 360 jalan säätövivut ja kumitassu

Heavy Duty Recon 360 kiinnittyy aseeseen normaalilla kiskokiinnityksellä joko tukin pohjassa olevaan kiskoon tai ampumatuen mukana olevaan, hihnalenkkiin asennettavaan kiinnikkeeseen. Bipodin kiinnitys ja irrottaminen tapahtuu kädenkäänteessä asettamalla se paikalleen ja kiristämällä kiskokiinnityksen ruuvi. Rekyylitappi on terästä, joten sen luulisi kestävän hyvin isonkin kaliiperin rankaisua.

Aseeseen tulevan kiinnikkeen asentaminen on helppoa ja sen voi rauhassa jättää aseeseen silloinkin kun bipodille ei ole tarvetta. Vapaana ollessaan kiinnikkeen kiskonpätkää voi käyttää vaikka kameran tai taskulampun (tietenkin vain SRVA-touhuissa) kiinnittämiseen.

Valmistajan kuvissa kiinnike asennetaan niin, että kisko tulee hihnalenkin eteen. Se lienee käytön kannalta järkevintä, mutta kiinnikkeen voi halutessaan asentaa myös toisin päin jos syystä tai toisesta tahtoo bipodin asettuvan lähemmäs ampujaa. Kiinnike on nopea kääntää löysäämällä sen tukkiin puristava mutteri ja kiepsauttamalla kapistus ympäri.

Design on ilahduttavan, lähes skandinaavisen, simppeli. Bipodissa ei ole mitään helisevää tai helposti irtoavaa ja säädöt ovat jämptit. UTG Heavy Duty Recon 360 istuu yhtälailla supertaktiseen kaikilta kanteiltaan kiskotettuun toiminta-aseeseen kuin mihin tahansa metsästyskivääriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.