Bipodi paikallaan

Autotarvikekaupan ampumatuki

Halvalla ei saa hyvää, eikä köyhän kannata ostaa edullista. Molemmat sanonnat ovat yhtä kuluneita kuin pyyt pivossa, mutta silti niissä lienee piilossa totuuden siemen. Kuitenkin, entä jos omistamisen kaihon kohteena olevan tarvekalun kriteerit eivät hivo taivasta – uskaltaisiko tuiki tavallisen bipodin ostaa lähinnä autotarvikkeistaan tunnetusta Biltemasta?

Fakta on, että olen kuolannut kahden jalan asetukea jo pitkään, mutta en ole millään ilveellä osannut perustella itselleni, lompakolleni tai vaimolleni hankinnan kriittisyyttä. Nyt kalu kuitenkin löytyi niin edullisesti, että sain kaksi kolmesta vastarannan kiiskestä vakuutettua.

Biltema on myynyt sekalaista metsästysroinaa jo pidemmän tovin ja puljun metsästyskatalogi on noteerattu blogimediassa aiemminkin mm. Terveiset ravintoketjun huipulta ja Ase&Esittely -blogeissa. Olen aiemmin kiertänyt jahtihyllyjä etäisen uteliaana, mutta viimeisellä reissullani iskin silmäni kallistusominaisuudella varustettuun tukijalkaan. Neljäkymppiä singahti kuin itsestään kassahenkilön lapaseen ja kiikutin uuden peltileluni kotiin ihmeteltäväksi.

Laite kiinnittyy kiväärin nastaan tuttuun tapaan sormiruuvia kiristämällä. Kiristys pitää laittaa melko tiukaksi, jottei jalkasysteemi löysty ja rupea hölskymään. Tämä tuntuu olevan enemmän kiinnitystavan ja muovisen tukkini yhdistelmän kuin bipodyksilön ominaisuus. Asentaminen oli helppoa ja nopeaa.

Ensisilmäyksellä värkki vaikutti olevan yhtä tukeva kuin tyyriimmät veljensä. Laite on jämäkkää tekoa ja ainakaan tähän asti en ole huomannut eroa muihin aseliikkeissä sorkkimiini bipodeihin. Jalat pompsahtavat auki jousivoimalla ja niiden korkeuden voi säätää jalkaan tehtyjen urien avulla. Keinutoiminto pelaa myös niin kuin olettaisikin.

Tukijalka ei petä radallakaan. Käytin bipodia kevään ensimmäisten laukausten kohdistamiseen ja kyllähän ne napsuivat nätisti tauluun. Ammuskelun jälkeen tukijalka pysyi paikallaan, eikä tuntunut löystyneen laukauksista.

Kokonaisuutena bipodilla varustettu kivääri oli pettymys. Verrattuna aiemmin käyttämääni 3HGR ampumatukeen, bipod muistutti olemassaolostaan jatkuvasti ja hankaloitti kaikkea muuta paitsi penkistä tapahtuvaa ampumista. Painavana laitteena sitä ei viitsi pitää kiinni kiväärissä ellei ole 100% varma, että tuelle löytyy käyttöä. Koitin hyvin ja urheilun vuoksi ampumista liikkuvaan hirvitauluun bipod kiinnitettynä, mutta muuttunut painopiste sotki ennestään kehnohkon ampumasuoritukseni lopullisesti.

Tuomio
Hyvää (Bilteman bipodissa) Huonoa (bipodin käytössä yleensä)
Jämäkkä ja laadukkaan oloinen Painava
Kallistus pelaa hyvin Hankaloittaa muuta ampumista
Nopea kiinnittää ja irroittaa

Uskon kokeilun perusteella, että Bilteman bipodi pärjää mille tahansa vastaavalle asetuelle. Toki kysessä on pikatesti, joten bipodin kestävyyttä suuremmilla ampumamäärillä ei päästy kokeilemaan. Bipodin käyttö tuntuu kerätyn kokemuksen perusteella istuvan lähinnä pidemmän matkan rata-ammuntaan tai teerien kyttäysjahtiin. Tulevan syksyn liikkuvassa jahtauksessa uskon jättäväni kapistuksen hyllylle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.