Epix istuu metsämiehen ranteeseen hyvin

Ensisilmäilyssä Garmin Epix

Karttaratkaisuista ja sykemittareista tunnettu Garmin julkisti vuoden vaihteen tienoilla kolme uutta rannetietokonetta, joista luonnossa liikkujan kannalta mielenkiintoisin on Epix, joka yhdistää yrityksen molemmat osaamisalueet yhdeksi, kätevästi mukana kulkevaksi paketiksi.

Sain Garminilta laitteen testikäyttöön ja ensikosketuksen perusteella Epix onkin ulkonaliikkujan toiveuni: laite yhdistää monipuoliset liikuntaominaisuudet kosketusnäytöllä selattaviin karttoihin ja navigointiominaisuuksiin. Tulevan kesän ja syksyn aikana kellosta otetaan kaikki irti ja palataan syksyllä asiaan laajemman käyttötestin kanssa, mutta tässä alkuun vähän ensivaikutelmia noin viikon kokeilun jäljiltä.

Kello kuin maastoauto

Garmin Epix on monta asiaa, mutta siro se ei ole. Epix on kellomaailman vastine maastoautolle, eikä nyt puhuta citymaastureista, vaan vehkeistä jotka on tarkoitettu kovaan menoon tiettömillä teillä. Muotokieli on neliskulmainen, vähän agressiivinen, mutta samalla tyylikäs. Kenellekään ei kuitenkaan jää epäselväksi että kellon kantaja on Suuri Eräilijä.

Iso näyttö ja pitkä patterikesto vaativat tilaa ja hallitsevin osa kelloa onkin sen 1,4 tuumainen, värillinen kosketusnäyttö. Vakiohihna on joustavaa kumia ja mukava pitää ranteessa. Tarpeen tullen, esimerkiksi suunnistettaessa, hihna kiristyy myös takinhihan päälle ja navigointi helpottuu kun kelloa ei tarvitse kuikuilla hihansuusta.

Koko ei kuitenkaan vaivaa käytössä ja tunnin käytön jälkeen kelloa ei huomaakaan. Askelmittari ja puhelimen kautta tulevat ilmoitukset saavat kellon aina välillä muistuttamaan olemassaolostaan.

Pakkauksen mukana tulee käyttöohje, USB-laturi ja latausjohto, joka kiinnittyy kynsillään kellon kylkeen. Perinteisestä poikkeava liitin mahdollistaa jopa 50m painetta vastaavan vesitiiviyden (käytännössä kellon kanssa ei sovi sukeltaa, mutta se kestää kastumista).

Käynnistettäessä Epix kyselee kriittisimmät tiedot käyttäjästään ja ympäristöstään. Kelloon syötetään mm. kielivalinta, kellonajan esitystapa, käyttäjän ikä, paino ja pituus sekä tieto siitä, kummassa ranteessa kelloa pidetään. Lopuksi Epix tiedustelee, haluaako käyttäjä syöttää itse kellonajan vai haetaanko tieto GPS-satelliitista. Satelliittihaku ei onnistu sisätiloissa, joten mikäli ei halua astua hetkeksi ulos, pitää kellonaika määrittää käsin.

Tekniikkaa

Garmin Connect -sovellus ja kauppa
Garmin Connect -sovellus ja kauppa

Epix tukee Garminin Connect IQ -ympäristöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puhelimeen voi asentaa Garminin sovelluskaupasta tukun erilaisia tietokenttiä, widgettejä, kellotauluja ja sovelluksia, tai jos sopivaa ei löydy ja koodaushanskat pysyvät kädessä, kehittää vaikka sellainen itse. Valmiita ja ilmaisia sovelluksia löytyy kohtalaisen hyvä valikoima ja lisää ilmestyy jatkuvasti.

Kelloon ei tarvitse tunkea SIM-korttia, vaan se kommunikoi ulkomaailman kanssa matkapuhelimen kautta. Se on itsenäinen kokonaisuus, eivätkä perustoiminnot tarvitse puhelinyhteyttä, mutta esimerkiksi ajantasaisten säätietojen lataaminen tai tieto uusista sähköposteista tai Facebook-kommenteista vaatii kapulan läsnäoloa. Yhteys muodostuu jo noin parinkymmenen metrin päästä, joten kotona ollessa puhelin voi hyvin olla toisessa huoneessa latauksessa datankulun siitä häiriytymättä.

Yhteydenpitoa varten puhelimeen pitää asentaa Garmin Connect -sovellus. Puhelinsovelluksesta voi seurata kellon sielunelämää ja muokata sen asetuksia, tutkia omia tilastojaan mm. kalorien ja nukkumisen osalta, asentaa sovelluksia ja paljon muuta.

Navigointia rannekellolla

Ranteessa kulkeva kello ei kaikissa tilanteissa voi päihittää kookkaampaa navigaattoria, mutta pikaiseen positiointiin vehje on omiaan. Varsinkin vähän tuntemattomammilla alueilla metsästettäessä on välillä hyödyllistä tarkistaa oma sijainti suhteessa esimerkiksi saalispaikkoihin, metsästysalueiden rajoihin tai joenylityspaikkaan ja kello antaa tiedon yhdellä vilkaisulla ilman tönkön suunnistuskapulan tai koiratutkan kaivamista taskunpohjalta. Toisaalta tarpeen tullen kellolla suunnistaa takaisin leiriin siinä missä millä tahansa navigaattorilla: kartta keskitetään maalialueelle kosketusnäytöllä raahamalla ja käynnistetään suunnistus, Epix näyttää suunnan ja suuruuden.

Laitteessa tulee mukana esiladatut euroopan kartat, mutta kuten Garminin navigointilaitteissa yleensä, voi Epixinkin karttoja laajentaa joko itse tehdyillä tai Garminilta ostetuilla karttapaketeilla. Koska metsästäjä saa suurimman hyödyn rajaamalla omat metsästysmaansa valmiille kartalle, paneudutaan kesän aikana julkaistavassa jatkojutussa karttojen pakerrukseen Epixille.

Karttojen ja GPS/GLONASS vastaanottimen lisäksi Epix sisältää tukun eränkäynnin kannalta tarpeellisia ominaisuuksia kuten korkeus- ja ilmanpainemittarit sekä kolmiakselisen kompassin.

Fitnessiä

Askelmittari vahtii eräilijän päivittäistä hyvinvointia
Askelmittari vahtii eräilijän päivittäistä hyvinvointia

Karttojen ja painannuksen ohella Epix on täysiverinen urheilukello. Laite kytkeytyy erilaisiin ANT+ standardin antureihin, joista tavallisin lienee sykevyö. Vyön kytkeminen kelloon onnistui helposti. Hihna rinnuksille ja yhteys päälle hakemalla sykevyö kellon valikosta. Kellosta löytyy valmiina tukku erilaisia urheiluprofiileita ja lisää voi ladata verkosta sovellusten muodossa. Esimerkiksi juoksemaan lähdettäessä käynnistetään juoksuprofiili ja kello alkaa näyttämään hölkän kannalta relevanttia dataa ja piippailemaan aina kun kilometrejä kertyy. Hölkkälenkin lopuksi Epix onnittelee suorituksesta ja kertoo onko lenkillä rikottu ennätyksiä tai saavutettu merkittäviä rajapyykkejä.

Urheilun lisäksi Epix vahtii hyvinvointiasi askelmittarin muodossa. Mikäli käyttäjän takapuoli jumiutuu penkkiin kellon mielestä liian pitkäksi toviksi, kannustaa se hellästi tekemään pienen jaloittelun. Kello asettaa myös päivittäisen askeltavoitteen, jonka toteutumista voi seurata kellotaululta.

Ensihuomioita

Epixin akkukesto on perusälykelloon verrattuna eeppinen: jätin vehkeen tietoisesti lataamatta viikon ajan ja kahdeksantena päivänä kellossa oli vielä 9% akkua jäljellä. Peruskäyttö ei tunnu kuluttavan juurikaan akkua, mutta tunnin juoksulenkillä jossa Epix tallentaa jatkuvasti tietoa ja käyttää GPS:ää, laite imaisee karkeasti 10% varauksestaan.

Jos vakiokellotaulu ei vakuuta, voi sen vaihtaa tietorikkaampaan versioon
Jos vakiokellotaulu ei vakuuta, voi sen vaihtaa tietorikkaampaan versioon

Pitkästä akkukestosta on omalta osaltaan kiittäminen Epixin heijastavaa MIP (Memory-in-Pixel) LCD näyttöä. Kuva ei vaadi taustavaloa näkyäkseen vaan toimii heijastamalla ympäristön valoa. Valaistuun kännykän ruutuun verrattuna kellon näyttö on sisätiloissa katsottuna hämärämpi ja vaatii tunnelmavalaistuksessa taustavalon aktivoimista. Ulkona käytettäessä kellotaulu näkyy mainiosti.

Kosketusnäyttö tuntuu satunnaisesti hieman tunnottomalta. Suurimman osan aikaa sen käyttö on kuitenkin sulavaa. Sateella kello saattaa sekoittaa vesipisarat painalluksiin, mutta ongelman voi ratkaista kytkemällä kosketuksen väliaikaisesti pois päältä ja käyttämällä kelloa näppäinten kautta. Peruskäytössä tulee muutenkin turvauduttua näppäimiin, mutta kartan selaaminen on luontevilta kosketuksella.

Yleisesti ottaen kellon käyttäminen on luontevaa ja sitä kantaa mielellään ranteessaan kaupunkiolosuhteissakin. Puhelinilmoitukset uusista viesteistä, puheluista, sähköposteista yms tuovat iloa perusarkeen. Liikuntaominaisuuksista on iso ilo ja oman suorituksen mittaaminen tuo uutta pontta juoksusuoritukseen. Askelmittari on ”ihan kiva”, mutta en toistaiseksi ole huomannut sen ohjaavan käytöstäni suuntaan tai toiseen.

Kuten mainitsin, Epixin taru blogissa ei pääty tähän ja tulossa on ainakin pari juttua lisää: kesän aikana perehdytään laitteen karttaominaisuuksiin ja syksyllä tietenkin testataan miten kello suoriutuu linnustusreissuista.

5 comments

 1. Kiitos kattavasta artikkelista!

  Foorumeilla kovasti puhutaan Epixin bugeista, onko sinulla ollut ongelmia tämän suhteen, tai onko kellosta ilmennyt muita huonoja puolia?

  1. Pikkubugeja on ollut, muttei häiritsevästi, esim.

   • jos laitteen pieni muisti laitetaan koetukselle pyörittämällä useita itsetehtyjä karttoja, alkaa ruudunpäivitys hidastumaan karttatilassa.
   • Kerran sain laitteen solmuun juoksutilassa niin, ettei se suostunut päivittämään suorituksia tietokoneelle. Sekin toisaalta ratkesi helpolla poistamalla viallinen tiedosto kellosta.
   • Ehkä häiritsevin tekijä on se, että välillä kun kellokäden rannetta taivuttaa taaksepäin, tulee sohaistua joku liikuntatila päälle.

   Yleisesti olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Ennen Epixiä en ollut käyttänyt kelloa viiteentoista vuoteen, nyt tuosta on vaikea luopua :)

   1. Kiitos vastauksestasi, nuo ongelmat eivät kuulosta ylitsepääsemättömiltä.

    Minulle tärkeintä olisi paikannuksen tarkkuus ja luotettavuus vaeltamista ja metsässä kulkemista ajatellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.