Fenix 7X ja Epix – Garminin seikkailukellot

Metsästys ja urheiluelektroniikan saralla tunnettu Garmin julkaisi vuoden 2022 alussa uudet versiot seikkailukelloistaan. Otin testattavaksi molemmat Fenix 7X Sapphire Solar ja Epix (2. sukupolvi) lippulaivamallit ja nyt kolmen kuukauden käytön jälkeen kokoan tässä yhteen opit ja vinkit niiden käytöstä.

Tammikuussa 2022 julkaistiin kaksi metsästäjien kannalta kiinnostavaa kellosarjaa: Fenix 7 ja toisen sukupolven Epix -seikkailukellot.

Fenix-sarjan kohderyhmänä ovat kovan luokan seikkailijat (tai sellaiseksi itsensä mieltävät) jotka arvostavat kovaa menoa, pitkää akunkestoa ja haluavat työkalun, johon nojata tositilanteessa. Epixissä on sama sävy mutta enemmän ”city-ympäristöön” suunnattuna. Perusmetsästäjälle molemmat ovat täysin kelpoja laitteita ja valinta näiden kahden välillä on mielestäni puhdas mieltymyskysymys.

Tässä artikkelissa keskitytään kelloihin lähinnä metsästyskäytön ja arjen elämisen kannalta. Molemmat seikkailukellot ovat kuitenkin urheilukellojen parhaimmistoa ja niissä on lukemattomia ominaisuuksia joihin tässä artikkelissa ei oteta kantaa.

Pitääkö heti olla päivittämässä kelloa?

Olen ollut Garminin kellojen käyttäjä vuodesta 2015 ja niitä on täällä blogissakin käsitelty aina ensimmäisestä Epixistä asti. Fenix-sarjalaisista olen käyttänyt kaikkia Fenix 5 -seikkailukellosta eteenpäin. Olen myös kehittänyt muutaman metsästys- ja ammuntakäyttöön tarkoitetun sovelluksen kelloille.

Oma kokemukseni on, että Garminin kellot ikääntyvät hyvin: vaikka kehitys on jatkuvaa ja kelloihin tulee joka versiossa uusia ominaisuuksia, pitävät vielä pari sukupolvea vanhat kellot sekä arvonsa että hintansa.

Joskus kuitenkin uusiin kelloihin tulee sellaisia ”must have” ominaisuuksia jotka nostavat päivityspainetta. Tällä kertaa kiinnostavimmat ominaisuudet ovat Fenix 7X:n taskulamppu ja Epixin AMOLED-näyttö.

Kellojen versiot ja ominaisuudet

Fenixistä on tarjolla useita variantteja erilaisten käyttäjien tarpeisiin. Todella vahvasti yksinkertaistettuna kellomalleja on kolme, Fenix 7S, Fenix 7 ja Fenix 7X. Suurin näkyvä ero on näytön koossa mutta myös sisäisen muistin määrä vaihtelee malleittain. Lisäksi Fenix 7 ja 7X malleista on saatavilla aurinkokennolla ja/tai safiirilasilla varustettu versio.

Fenix 7X -kellossa on ison näytön ja aurinkolatauksen lisäksi erona pienempiin malleihin sisäänrakennettu taskulamppu. Ja jotta valinta ei menisi liian helpoksi niin safiirilasisessa Sapphire-versiossa on titaanirunko, eniten muistia, esiladatut kartat (muissa ne pitää ladata netistä itse) ja kirsikkana kakussa monikaistainen GPS, joka mahdollistaa nopeamman ja tarkemman paikannuksen.

Epixistä on tarjolla 16 GB muistilla varustetun perusmallin lisäksi titaaninen ja safiirilasinen, monikaistaisella GPS:llä varustettu versio 32 GB muistilla.

Peruskäyttäjän kannalta molemmista kelloista löytyvät samat ominaisuudet mm.

  • Kartat, kompassi (ns. ABC anturi) ja navigointi
  • Sykkeen ja happisaturaation mittaus
  • Älykellotoiminnallisuus
  • Maksaminen (lähimaksu)
  • Musiikin kuuntelu (mm. Spotify tai kelloon tallennetut tiedostot)
  • Asennettavat sovellukset
  • Monipuoliset urheiluominaisuudet
  • Monipuoliset terveystiedot (unen laatu, stressitaso, firstbeat-analyysit)

Näytöt

Epixin myyntivaltti on sen näyttö. Siinä missä Fenix 7X:n iso, 1,4″ (35,56 mm) ja 240 x 240 pikselin kokoinen MIP (Memory In Pixel) näyttö pystyy näyttämään vain 64 väriä, maalaa Epix 1,3″ (33,02 mm) 416 x 416 -kokoisen AMOLED-näyttönsä 65 000 värillä.

Fenix 7X ja Epix seikkailukellot vierekkäin
Sama kellotaulu Fenix 7X:llä ja Epixillä

Näyttöjen erot korostuvat erityisestä karttakäytössä. Epixin kartat piirtyvät korkeakontrastisina, värikkäinä ja Fenixin karttoja selkeämpinä. Myös kellotaulut ja muut sovellukset ovat kertaluokkaa näyttävämpiä Epixillä.

Epixin näyttöä ei voida pitää täydellä kirkkaudella päällä jatkuvasti, sillä jos AMOLED-näytössä pidetään samaa kuvaa pitkään korkealla kirkkausasteella, on riskinä että kuva palaa ruutuun kiinni. Laitteet toki estävät tekniikallaan vahingon sattumisen ja siksi Epix tiputtaa näytön kirkkauden ja yksityiskohdat melko nopeasti matalammalle tasolle tai sammuttaa näytön kun huomaa että käyttäjä käytä kelloa aktiivisesti.

Näytön päälläolon voi säätää kellon asetuksista joko jatkuvaksi tai sytyttämään näytön vain silloin kun kello tunnistaa sensoreillaan että sitä katsotaan. Tunnistus on toimivaa, joten jatkuvalle päälläololle ei ole pakottavaa tarvetta.

Akunkesto, aurinkolataus ja safiirilasi

Itselleni Fenix 7 kellojen houkuttelevin ominaisuus on niiden mahtava akunkesto. Jo edellinen käytössäni ollut Fenix 6X Pro Solar porskutti peruskäyttöä (ainakin paperilla) enimmillään 21 päivää ja aurinkolatauksen kanssa 24 päivää. Nyt testauksessa oleva Fenix 7X lupaa aurinkolatauksen kanssa 37 päivää peruskäyttöä – eli 200% parannus edelliseen malliin. Säästötilassa kellolle luvataan jopa yhden vuoden verran käyttöaikaa.

Fenixin MIP-näyttö ei teoriassa kuluta lainkaan virtaa kuvan näyttämiseen, vain tiedon päivittäminen ja taustavalo kuluttavat akkua. Epixin AMOLED:in osalta tarina on toinen – sen akunkestoa rajoittaa eniten AMOLED-näyttö.

Silti Epixin akunkesto on vaikuttava: pidettäessä näyttöä jatkuvasti päällä luvataan akunkestoksi keskimäärin 6 päivää, mutta jos näyttöä käytetään vain tarvittaessa kasvaa käyttöaika jopa 16 päivään. Epix ei tue aurinkolautausta.

Akunkesto riippuu kuitenkin paljon siitä miten kelloa käytetään: sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, urheilusuoritusten seuranta ja karttojen käyttäminen kuluttavat luonnollisesti akkua. Aktiivisen käytön takia en itse pääse maksimiaikoihin, mutta esimerkiksi pari päivää sitten ladattu Fenix 7X näyttää kirjoitushetkellä 91% akkuvarausta ja lupaa akun kestävän vielä 23 päivää. Nyt ollaan toki vielä kevättalvessa, joten kello ei takin alta paljoakaan aurinkoa näe. Itselleni on kuitenkin tärkeää että kellon latauksesta ei tarvitse murehtia edes viikoittain.

Aurinkolataus tuli Garminin Fenix-kelloihin ensimmäisen kerran edellisessä, 6. sukupolvessa. Nyt tekniikka on kehittynyt edelleen ja se on saatavilla yhdistettynä super-kestävään safiirilasiin. Oman kokemukseni perusteella suosittelen hankkimaan safiirilasilla varustetun version, sillä edellinen safiirilasinen kelloni oli kahden vuoden käytön jälkeen kuin uusi.

Mikäli safiirista joudutaan tinkimään, on kelloihin saatavilla kolmannen osapuolen suojakalvoja pahimpaan rymyämiseen. Suojalasi estää kuitenkin aurinkolatauksen toimimisen täydellä teholla, joten suojaus on aina kompromissi.

Fenix 7X:n taskulamppu

Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, on tonnin kellon paras innovaatio integroitu taskulamppu. Lamppu osaa sylkeä sekä punaista, että valkoista valoa ja sen saa pikavalinnalla päälle nopeasti. Teholtaan se vastaa suurinpiirtein kännyköiden ledivaloja.

Fenix 7X seikkailukellossa on sisäänrakennettu taskulamppu

Valaisin on niin kätevä että sitä tulee nykyään käytettyä automaattisesti kun illan koiralenkillä poikkeaa metsän puolelle. Valo on sijoitettu niin että sitä voi käyttää riippumatta siitä kummassa ranteessa kello on.

Elämää kosketusnäytön kanssa

Molemmista, sekä Fenix että Epix -kelloista löytyy kosketusnäyttö. Molemmat kellot toimivat kuitenkin edelleen tuttuun tapaan myös nappien avulla ja Garminin mukaan näppäinkäytöstä ei olla ihan heti luopumassa.

Kellon käyttäminen kosketuksella on luontevaa ja se vastaa kosketukseen hyvin. Parhaimmillaan kosketusnäyttö on karttoja käytettäessä. Sen avulla selaaminen on sujuvaa ja oikean maastokohdan löytää nopeammin.

Sateella tai suihkussa käytettäessä, näyttö sekoittaa aika-ajoin kosketuksen vesipisaroihin. Kellossa on kuitenkin kätevä pikanäppäinyhdistelmä jolla kosketuksen saa tarvittaessa päälle ja pois nopeasti painamalla yhtäaikaisesti ”start” ja ”down” -nappeja.

Fenix ja Epix kellojen kosketusnäytön voi kytkeä helposti pois päältä

Molempien kellojen kellotaulut voi valita itse. Fenixissä vakiotaulu on dataintensiivinen ja Epixissä on panostettu näyttävyyteen. Ne voi kuitenkin vaihtaa ja lisäksi valitun kellotaulun näyttämiä tietoja voidaan räätälöidä. Fenixin vakiotaululta löytyvät mm. auringon nousu- tai laskuaika, syke, kalenteri ja askelmäärät. Kellotaulussa olevia tietoja pitkään painamalla pääsee suoraan katsomaan tarkempia tietoja, eli esimerkiksi auringon laskuaikaa painamalla siirrytään päivän pituuden kertovaan sovellukseen.

Garminin kellot metsästyskäytössä

Käytän itse kellojen lisäksi Garminin koiratutkia ja Xero-jousitähtäintä ja kaikki laitteet toimivat hyvin yhteen. Koiratutkan ja älykellon toiminta on saumatonta: kellosta näkee nopealla vilkaisulla sekä oman, että koiriensa sijainnin. Kellolla voi myös tallentaa omat jahtinsa ja tarvittaessa palata omia jälkiään pitkin takaisin etsimään sitä kadonnutta reppua :)

Kelloista voi myös seurata koiran sijaintia jos käytössä on Garminin koiratutka
Laku-beagle pellolla

Garminin kelloihin voi ladata uusia sovelluksia verkosta. Niitä löytyy mm. metsästykseen, ammuntaan tai kalastukseen ja uusia sovelluksia ilmestyy jatkuvasti.

Kanalintujahdissa tunturissa kellosta on ollut kätevää tarkistaa nopealla vilkaisulla oma reittinsä ja kiertää ainakin pahimmat louhikot. Itse koen kellon käyttämisen häiritsevän itse jahtia vähemmän kuin koiratutkassa roikkumisen.

Yhteenvetoa

Jos uuden urheilukellon hankinta on edessä ja eräily/metsästys on yksi suosikkilajeistasi, kannattaa tarkistaa olisiko Fenix tai Epix sopiva valinta tarpeisiisi.

Näistä kahdesta vertaillusta seikkailukellosta Fenix profiloituu ominaisuuksiensa ja akunkestonsa puolesta enemmän raskaaseen käyttöön kun taas Epix on visuaalisesti vaikuttavampi ja sopii käyttäjälle jota ei häiritse ladata kelloaan viikoittain. Käytännössä normaalin jahtireissun pärjää ominaisuuksiensa ja akunkestonsa puolesta molemmilla – tai sitten lataa Epixin jossain välissä akkupankilla jos seikkailu venyy viikkoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.