Testissä Dogtech-susiliivi

Dogtech Pro -susiliivi antaa lisäturvaa koiralle

Harva asia puhuttaa metsästäjiä yhtä paljon kuin susikannan levittäytyminen Suomessa. Metsästystovereitamme uhkaavat kuitenkin työskentelynsä aikana hukkien terävien hampaiden ohella muutkin vaarat kuten heikot jäät ja auton alle jääminen. Paraneeko koiran turvallisuus jos se kääritään keltaiseen suojapanssariin?

Dogtech Pro -susiliivi on suunniteltu suojaamaan metsästyskoiraa ulkoisilta uhilta. Se on koiran päälle puettava kirkkaan keltainen, luodinkestävällä kankaalla vuorattu liivi, jossa on selkäpuolella tasku koiratutkalle ja suden hyökkäyksiltä koiraa suojaava irrotettava piikkisarja. Valmistajan mukaan Dogtech Pro-liivi on todistetusti pelastanut usean koiran hengen.

Luotan valmistajan sanaan siinä, että liivi tekee sen mitä lupaa ja antaa koiran suden kohdatessa muutaman hetken lisäaikaa ilman että rupean sitä erikseen testaamaan.

Liiviä kantavana koekaniinina toimi perheen jäniskoira Laku, joka on mallia ”pieni beagle”. Laku omaa isomman egon kuin mitä koko ja tappelutaidot antavat myötä, joten todennäköisesti susitilanteessa pienen lihapullan elinhetket lasketaan sekunneissa oli liiviä niskassa tai ei.

Valmiina toimintaan
Valmiina toimintaan

Oman käyttöni kannalta liivin muut ominaisuudet muodostavat sen käyttöarvon panssaroinnin sijaan. Seuruemetsästyksessä ja autoteiden lähellä liikuttaessa koiran näkyvyys on tärkeää. Ojasta tielle rynnivän koiran henkiriepu roikkuu hyvinkin pitkälle siitä kuinka pian kuuttakymppiä tilanteeseen porhaltava kuski havaitsee eräkaverin.

Lakulle sopi ympärysmitan puolesta Dogtech Pro -liivin koko M, joskin se on vähän pitkä koiralle. Liikapituudella ei kuitenkaan ole käytön kannalta merkitystä. Liivi puetaan koiralle avaamalla sen selässä ja kaulalla olevat tarranauhat ja pujottamalla liivi koiraan alhaaltapäin. Sen tiukkuutta ja samalla tuulettuvuutta voi säätää tarranauhojen avulla.

Näkyvyyttä ja kelluvuutta

Koiran näkyyvys liivin kanssa on todella hyvä. Koko liivi on kirkkaan keltainen ja siinä on molemmilla sivuilla huomioraita sekä heijastimia. Liivin selästä nousee pystyyn vielä keltaiset, heijastinnauhalla varustetut kangaslirputtimet jotka parantavat näkyvyyttä entisestään koiran selvitellessä jälkiä ojan pohjalla tai aluskasvillisuuden seassa.

Missä beagle luuraa?
Missä beagle luuraa?

Liivi on myös kelluttava. Kaikki koiralla metsästävät tietävät varmasti sen kylmäävän tunteen kun koiran GPS-laitteelle piirtämä karttavana ottaa alkutalvesta suunnan suoraan heikoille jäille. Liivi pitää koiran pinnalla ja auttaa pitämään koiraa lämpimänä avun saapumiseen asti. Ainakin jos metsästäjä on tilanteen tasalla ja osaa lähteä heti koiransa avuksi – eihän tuo mikään pelastuspuku ole.

Koira tottuu liiviin nopeasti

Ennen testiä minua arvelutti liivissä pari asiaa: suostuisiko koira toimimaan liivi niskassaan vai ryhtyisikö jahtikumppanini italialaiseen lakkoon sekä haittaisiko paksu ja jäykkä koiran liikkumista. Molemmat huolet osoittautuivat turhaksi.

Alkuun Laku äkisteli saatuaan liivin niskaansa – siinä sitä pyörittiin kuperkeikkaa mustikanvarvuissa ja osoitettiin mieltään. Koira raukka ei tajunnut, että tässä sitä ajateltiin vain Lakun parasta. Kymmenen minuutin lakkoilun jälkeen vaistot veivät kuitenkin voiton ja koira unohti liivin olemassaolon. Seuraavalla jahtireissulla liiviä ei enää huomattukaan.

Liivi ei koiran menoa haitannut
Liivi ei koiran menoa haitannut

Liivi on tukevaa tekoa ja alkuun vähän jäykkä. Koiran liikkuvuutta se ei kuitenkaan tuntunut haittaavan merkittävästi. Empiirisen havainnointini mukaan Laku meni liivin kanssa ihan yhtä hyvin tai huonosti kuin ilman sitä. Luodinkestävä kangaspakka on upotettu liivin taskuun niin, että kerrosten määrää voi säätää. Jos suurin uhka eivät ole sudet ja villisiat, voi suojakankaiden määrästä karsia mikäli haluaa pitää liivin vähän notkeampana.

Liivin haastavin ominaisuus on se, että se suojaa myös uroskoiran etumuksen erittäin hyvin. Jalan nostelu johtaa kirjaimellisesti kusiseen tilanteeseen. Muutama vuosi sitten liiviä testannut Taiga Star päätyi muotoilemaan testiliivinsä haarovälin uudestaan jotta virtsa päätyisi hangelle liivin sijaan. Kysyin asiasta liiviä maahantuovalta Nordhunterilta ja valmistajan vastaus on, että he ovat painottaneet liivin suojaavia ominaisuuksia pissanpoisto-ominaisuuksien kustannuksella. Etumuksen läppä suojaa haarusta kepeiltä ja koiran tippuessa jäihin, avannon terävältä reunalta.

Liivi ei kuitenkaan ime vettä (tai tässä tapauksessa virtsaa) joten liivin ja koiran etumuksen nopea huuhtelu jahtipäivän jälkeen ratkaisee ongelman. Puen kuitenkin liivin koiran päälle vasta ensimmäisen pissan jälkeen, jotta edes isommat lorotukset päätyvät liivin ulkopuolelle. Koiraa kusen kertyminen liiviin ei tunnu haittaavan ja jalka nousee metsällä ihan normaalisti.

Dogtech-liiviä likaamassa
Dogtech-liiviä likaamassa

Suojaa susia vastaan

Liivissä on sen sisäpuolella vetoketjut, joista pääsee käsiksi sen kuuteen suojakangaskerrokseen. Liivissä käytetty kangas on Rongyi high performance polyetyleeni -kuitua, joka on lujuudeltaan 15 kertaa terästä vahvempaa, mutta niin kevyttä, että se kelluu. Samaa tavaraa käytetään luodinkestävissä liiveissä ja lähin verrokki lienee suurelle yleisölle tuttu Kevlar.

Dogtech Pro -liivin sisältä löytyy kuusi kerrosta luodinkestävää kangasta
Dogtech Pro -liivin sisältä löytyy kuusi kerrosta luodinkestävää kangasta

Testasin kangaspakan kestävyyttä ja se vaikuttaa hampaankestävältä. Kärjestään tylsynyt kolmiteräinen taljajousen metsästyskärki ei uponnut yksittäisenkään kankaan läpi vasaralla nuijittaessa. Puukon kärjen sai häthätään kahdella kädellä painettua koko pakan läpi niin, että aivan terän kärki pilkisti toiselta puolelta. Samoin kävi terävän ruuvin kanssa vasaralla paukuttamalla. Terävällä puukolla viiltämällä sai kankaaseen pienen viillon aikaiseksi, mutta en usko että puremalla tuosta pääsisi mitenkään läpi.

Suojakangas kidutuksen jälkeen
Suojakangas kidutuksen jälkeen

Liivin mukana tulee susiliivin selkäpuolelle asennettavat susiraudat. Liivin selkälinjan molemmilla puolilla on tarranauhat, jonka alle susipiikit voi asentaa nopeasti. Itse en metsässä ollessani käyttänyt piikkejä, mutta uskon niiden puoltavan olemassaoloaan siinä vaiheessa kun vaaran uhka on välitön. Muistan lukeneeni ohimennen tutkimuksesta, jossa todettiin että nimenomaan piikit hillitsisivät suden hyökkäysintoa parhaiten.

Dogtech-liivin piikkien asentaminen
Dogtech-liivin piikkien asentaminen

Liivin selässä on GPS-kotelo, jonne esimerkiksi Garminin DC-40 tutkan pantoineen saa taivuteltua. Kotelossa on kestävän tuntuinen kangasvahvistus ja hyvä, vedenpitävä vetoketju. Jos tutkapantaa ei tarvitse kesken päivän vaihtaa koiralta toiselle, kannattaa GPS-laite ilman muuta pitää liivissä.

Garminin DC-40 tutkapanta susiliivissä
Garminin DC-40 tutkapanta susiliivissä

Yhteenveto

Liivi on todella jämäkän ja laadukkaan tuntuinen. Päälikangas on kestävää 1200D polyesteriä ja sisäpuoli pehmeää ja lämmittävää neopreenia. Se suojaa koiraa risuilta ja petoeläinten hyökkäyksiltä.

Dogtech Pro -liivi on hyvä suojavaruste, joka toimii myös muita vaaroja kuin susia, villisikoja ja ilveksiä vastaan. Heijastimilla varustettua kirkkaankeltaista liiviä on mahdoton olla huomaamatta ja se toimii hyvänä henkivakuutuksena teiden lähellä metsästettäessä.

Kellunta-ominaisuudet ovat hyödyksi erityisesti jäiden muodostumisen aikoihin, jolloin koiran riski hukkua jäihin on suurimmillaan. Toki noutavakin koira hyötyy liivistä sillä se lämmittää ja lisää koiran näkyvyyttä esimerkiksi sorsia noudettassa.

Liivi ei vaikuttanut koiran toimintaan ja kymmenen minuutin alkukapinoinnin jälkeen Laku tuskin huomasi sitä päällään. Jos koiralleen on ostamassa lämpöliiviä esimerkiksi sorsastusta varten, kannattaa samalla ainakin harkita monikäyttöliivin hankkimista.

4 comments

    1. Periaatteessa läpän voi leikata pois jos kädentaidot ovat hanskassa. Silloin vain koiran mahasta paljastuu aika iso osa. Pissailuun paras lääke on ollut antaa koiran pissata ennen liivin pukemista ja huuhtaista liivi aina reissun jälkeen kraanan alla. Ei ole haju tarttunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.