Erämessut 2014 (Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy)

Kansainväliset Erämessut lähestyvät

Kansainväliset Erämessut on Suomen suurin erätapahtuma. Joka toinen vuosi Riihimäen Urheilupuistossa järjestettävät messut juhlivat nyt 21. syntymäpäiväänsä. Tänä vuonna messut järjestetään 5-8.6.2014 ja aihealueina ovat tuttuun tapaan metsästys, kalastus, retkeily ja luonto.

Reppu täyteen erätavaraa ja radalle kokeilemaan kalustoa

Messuvieraita. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy
Messut kokoavat yhteen sankan joukon eränkävijöitä. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy

Erämessut kokoavat yhteen paikkaan noin 40 000 eräihmistä ja valtavan määrän kaupallisia tarjoajia. Tulevia varustehankintoja vaanivalle messut ovat erätavaran mekka, jossa pystyy samalla kertaa hipelöimään, testaamaan ja vertailemaan suuren määrän varusteita. Samalla voi tentata viimeisenkin tiedomurun irti tuote-edustajista ostopäätöksensä tueksi.

Luonnonturkikset ovat ilahduttava trendi, mutta metsästämättömälle niiden saatavuus vaihtelee. Luonnonturkisyhdistys ry järjestää messujen yhteydessä luonnonturkisten huutokaupan Suomen Metsästäjäliiton osastolla lauantaina klo 16. Mikäli turkiksia löytyy kotoa liiaksi asti, voivat uutterat pienpetopyytäjät tuoda turkisnippunsa huutokaupattavaksi vielä lauantaiaamuna.

Suomen suurimmat erämessut eivät missään nimessä ole pelkkä jättimäinen ulkoilmatavaratalo: laadukasta ohjelmaa on laajasti ja moneen makuun. Messuilta löytyy mm. Suomen suurin trofeenäyttely, eläintentäyttäjien taidonnäytteitä, Suomen Ampumaurheiluliiton ampumasimulaattorit, sekä näytteilleasettajien kaluston testaamista Räiskylän ampumaradalla, jonne on messualueelta non-stop kuljetus.

Mikäli metsästyksen aloittaminen kiinnostaa, mutta aseet arastuttavat, pääsee messujen yhteydessä kokeilemaan ohjattua ampumista Räiskylän radalla. Kokeiltavia haulikkolajeja ovat riistamaaliammunta, trap-ammunta, sportingammunta ja aloittelijalle suunniteltu peräkiekkoammunta. Lisäksi luodikkoammuntaa pääsee kokeilemaan paikallaan olevaan tauluun. Kokeneemmalle ampujalle messujen rataosuus tarjoaa mahdollisuuden kokeilla laajaa valikoimaa näytteilleasettajien kalustosta yhdellä kertaa ”tositoimissa”.

Osaa messujen asevalikoimasta pääsee myös testaamaan käytännössä. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy
Osaa messujen asevalikoimasta pääsee myös testaamaan käytännössä. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy

Käytännön metsästysvinkit ja koirien kerma

Luulen Aki S. Perälän houkuttelumetsästysesitysten (lauantaina 12:30, 15:00 ja 16:30) olevan messujen mielenkiintoisinta antia. Houkuttelupyynti.fi -ryhmän perustajajäsentä ja ”Kettumailla – ketun pillityksen taito” -blogin pitäjää kuvataan Suomen houkuttelumetsästyksen edelläkävijänä. Perälä on kirjoittanut artikkeleita Suomen Metsästäjäliiton Jahti -lehdestä ja hänet voikin tavata SML:n osastolla lauantaina, jossa hän vastaa mielellään houkuttelumetsästykseen liittyviin kysymyksiin.

Myös metsästyskoirat ovat messuilla hyvin edustettuna. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy
Myös metsästyskoirat ovat messuilla hyvin edustettuna. Kuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy

Jousimetsästyksestä kiinnostuneet varmasti ilahtuvat Suomen Jousimetsästäjäin liiton näytöksistä, joissa perehdytään sekä modernin taljajousen käyttöön, että vaistojousella metsästämiseen. Vaistojousta pääsee kokeilemaan SJML ry:n osastolla.

Suomen Kennelliitto täyttää tänä vuonna 125 vuotta ja näkyy messuilla vahvasti. Vuoden eräkoira julkistetaan messujen avajaisten yhteydessä ja näytösohjelmasta löytyy kaikkina päivinä runsain mitoin koiraohjelmaa, jossa ovat edustettuna tasaisesti noutajat, spanielit ja luolakoirat.

Viimeiset vinkit erämessuvieraalle

Pienempiin messuihin tottuneena ensimmäisellä visiitilläni Riihimäelle vuonna 2012 messujen koko yllätti. Aikaa kannattaa siis varata reippaasti, jotta messuja ei tarvitse suorastaan juosta läpi. Mikäli nelijalkainen kaveri rajoittaa menoja voi oman koiran voi ottaa mukaan, mutta rekku pitää viedä 4H-kerhon koulutettujen dogsittereiden hoivaan alueella olevaan maksulliseen koiraparkkiin.

Onnistunutta messupäivää voi jatkaa puoleenyöhön asti tänä vuonna debyyttinsä saavassa Erämessujen B-oikeuksilla siunatussa viihderavintolassa, jossa vieraita viihdyttävät joka ilta nimekkäät artistit mies ja kitara hengessä.

Mukavaa ja aurinkoista messupäivää kaikille osallistujille, nähdään Riihimäellä!

Kirjoituksen pääkuva: Gary Wornell / Riihimäen Messut Oy

6 comments

  1. Harmi kun tuo sattuu samalle viikonlopulle tyttäreni eräleirin kanssa. No täytyy varmaan sitten käydä messuilla kunhan on meidän seudun omat erämessut. :)

    1. Veikkaanpa, että joku tuolla käyneistä raapaisee messuraportin blogiinsa tai lehteensä, joten voit ainakin lukea tunnelmista jälkikäteen :) Koskas teilläpäin vietetään messuja?

  2. Harmikseni jää tänä vuonna messut ihan tyystiin väliin sattuu kummitytön rippijuhlat juuri messuviikonlopulle, mutta ensivuonna voisi sitten kokeilla startata messuille :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.