Hans Välimäki keittiössä

Metsästävä keittiömestari Hans Välimäki

Metsästys ja ruuanlaitto liitetään syystäkin yhteen, tarjoaahan luonto jopa nykysellä yltäkylläisyyden ajalla vertaansa vailla olevaa villiruokaa muutoin teollisesti tuotettua ruokavalioamme täydentämään. Moni metsästäjä kokkaa, mutta metsästävä huippukokki on harvinaisempi yhdistelmä. Television Top Chef -ohjelmasta ja jo ovensa sulkeneesta huippuravintola Chez Dominiquesta tuttu Hans Välimäki on kuitenkin kunnostautunut kyökin ohella metsästäjänäkin.

Kuten yhä useampi metsästäjä, Välimäkikään ei perinyt harrastusta äidinmaidossa. Vaikka lähisukulaiset eivät metsästäneetkään, pääsi hän katsojan ominaisuudessa mukaan kun suvun ja kylän miehet hakivat perheilleen ravintoa kylän metsistä. Itse hän aloitti metsästämään ollessaan 35, eli noin seitsemän vuotta sitten.

– Olin ensin mukana lähinnä ajomiehenä ja keittohommissa, sekä lähinnä seurustelu-upseerina, mutta myöhemmin veri veti metsästyshommiin.

Lopullisen kipinän metsästyksen pariin hakeutumiselle Hans Välimäki sai metsästäviltä ystäviltään. Kaverit ovat neuvoneet harrastuksen alkuun ja tarjonneet mahdollisuuden vierasluvilla metsästämiseen seurojensa mailla. Luonnossa liikkumisen ja jännityksen lisäksi ”male bonding” eli kavereiden kanssa hengailu onkin yksi metsästyksen eniten puoleenvetävistä tekijöistä.

– Olen saanut runsaasti apua kokeeneemmilta, eikä kukaan ole koskaan vähätellyt tai muutakaan. Päinvastoin meininki on ollut koko ajan todella reilua ja veljellistä. Tosin jos nyt on joskus mokannut jotain oikein kunnolla, niin siitä saa sitten kuulla… Mutta se lienee luonnollista.

Tasapainoilu julkkiskokin kiireisen elämän, perheen ja vahvasti kausiluonteiden harrastuksen välillä vaatii veronsa. Vaikka jahtikutsuja oli parikin, jäivät viime vuoden hirvireissut väliin kiireiden vuoksi uusimatta jääneen hirvikokeen takia. Kun hirvimerkki saatiin viimein marraskuussa ammuttua, olivat kaatoluvat jo ehtyneet.

Kun aikaa löytyy lähtee Välimäki metsälle sitäkin innokkaammin ja metsästyspäiviä ehtii kiireistä huolimatta vuoden aikana kertyä keskimäärin kahdesta- kolmeenkymmeneen. Hirvenmetsästyksen ohella jahdit ovat peuran metsästystä kyttäämällä ja kanalinnustusta koirien kera ja ilman. Keittiömestarin suosikkiriistaa ovat peura, riekko ja teeri.

Hans Välimäki
Yhteiset hetket kavereiden kanssa ovat Välimäelle yksi metsästyksen eniten puoleenvetävistä tekijöistä

Metsästystyylinä liikkuva jahtimuoto peittoaa passissa jököttämisen, joka käy Välimäen mukaan ennen pitkää puuduttavaksi. Hirvenmetsästyksen osalta hauskempia kokemuksia on ollut liikkuva jahti Sallassa, jossa hirvet ammuttiin koiran haukkuun. Metsästykseen keskittymisen lisäksi tiettömillä erämailla piti ottaa huomioon hirven saaminen ihmisten ilmoille.

Kaupungissa asuvana Välimäen perheen rutiineihin eivät välttämättä kaikki koirat istu ja tällä hetkellä omaa metsästyskoiraa ei ole. Hankinnassa on kuitenkin tulevaisuudessa lyhytkarvainen mäyräkoira – ei tosin metsästyskäyttöön, ainakaan aluksi.

– Sileakarvaisia ei kauheasti käytetä metsästyksessä, useinhan ne ovat karkkareita. Koiraa tullaan toki ottamaan mukaan pyörimään metsälle, mutta tulevaisuudessakin täytyy luottaa siihen, että kavereilta löytyy hyviä koiria.

Välimäen lähipiiristä löytyy erilaisia metsästyskoiria mukaan jahteihin. Hienoimpia metsästyskokemuksia on viime syksyn riekkojahti karkeakarvaisen saksanseisojan kanssa Lapin huikeissa maisemissa. Metsästys seisovalla koiralla oli hämmentävä ja hauska kokemus: kun koira haistoi linnun näreiköstä, linnut ”piiritettiin” ja lähtökäskystä linnut karkasivat kaikkiin suuntiin.

Koirasta huolimatta joutui metsämieskin tekemään oman osansa työstä ja käveltyjä kilometrejä kertyi päivittäin jopa parikymmentä. Lapin kairossa metsästäminen oli haastava reissu varusteillekkin: vesistöjen ylitykset vetivät varusteet välillä äärirajoille, mutta GoreTex piti lupauksensa, ja veden lahkeiden ulkopuolella.

Ulkomailla metsästyksestä Välimäellä ei ole vielä kokemuksia, tosin Viron villisikajahti, erityisesti haastavat ajojahdit, voisivat kiinnostaa mikäli sopiva porukka löytyisi. Ulkomaille tyypillinen trofeemetsästys ei kuitenkaan kokkia kiinnosta, riista kaadetaan lautaselle, ei seinälle ripustettavaksi.

– En mä huvikseni viitsi niitä eläimiä ampua. Metsästetyt eläimet pitää syödä ja saaliin kokkaaminenhan on metsästyksen suola.

Huippukokki kokeilee miellään yllättäviäkin raaka-aineita. Pari vuotta sitten tehdyssä Kauppalehden artikkelissa Hans Välimäki oli Kasvitieteellisessä puistonvartijan matkassa, kun tämä metsästi pienoiskiväärillä puutarhasta Citykaneja pataan laitettavaksi.

– Se oli loppujen lopuksi tosi hyvää. Vaikka onhan se absurdia, että kani elää keskellä kaupunkia ja syö mitä sattuu ja sitten me tullaan ja heitetään se pataan

Raaka-aineensa itse hankkivan huippukokin seikkailut voisivat toimia lehtien lisäksi televisiossakin. Välimäki on tarvittaessa valmis hyppäämään kiväärin kanssa kameran eteen, sillä tälläisen ohjelman tekeminen on yksi hänen haaveistaan.

Lopuksi klassikko: mikä paistuu nuotiolla?

– Makkarat tietty, mutta joskus menee foliossa juustolla täytettyä leipää etc. Mutta makkara ja hyvä sellainen miehen tiellä pitää!!!

Lisää aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.