Eräluvat-verkkokauppa ennen koodia

Vapaiden lupien määrä näkyviin Eräluvat-verkkokaupassa

Näin syksyn lähestyessä kansa on arvatenkin jo sankoin joukoin suunnannut uusittuun erälupien verkkokauppaan. Eräluvat-kauppa näyttää tuttuun tapaan vihreää kun lupia piisaa, harmaata, jos luvat ovat valitulta päivältä loppu ja keltaista jos lupia on vain muutama jäljellä, mutta tiesitkö, että verkkokaupasta näkee pienellä tietoteknisellä viilaamisella myös tarkan jäljellä olevien lupien määrän?

Vapaiden lupien määrästä on iloa, jos esimerkiksi on sopinut jahtikaverin kanssa menevänsä yhteisjahtiin ja lupakauppa näyttääkin keltaista. Onko lupia silloin jäljellä molemmille, vai ollaanko viemässä viimeistä? Tarkistamalla vapaana olevien lupien määrän voi kaapata itselleen sen toiseksi viimeisen ja hoputtaa kamua hoitamaan afäärinsä aikailematta.

Tämä ohje toimii ainakin Chrome-selaimella, mutta saattaa pienellä soveltamisella pelata muissakin surffaimissa. Chromessa on siis mahdollisuus tallentaa JavaScript-koodia selaimen kirjanmerkkeihin. Kun sitten ollaan sopivalla sivulla ja painetaan kirjanmerkkinapppia, ei selain siirrykkään pois nykyiseltä sivulta vaan ajaa kirjanmerkkiin talletun koodinpätkän. Tässä tapauksessa koodinpätkä kaivaa sivulta esiin vapaiden lupien määrän ja näyttää sen k.o. päivien kohdalla.

Vaihe 1: Luodaan uusi kirjanmerkki

Chromessa kirjanmerkkejä voi luoda kirjanmerkkien hallinnan kautta (Ylävalikosta siis Bookmarks > Bookmark Manager). Ensin valitaan sopiva kansio tulevalle kirjanmerkille ja sitten valitaan Organize -valikosta ”Add Page”.

Uuden kirjanmerkin lisääminen
Uuden kirjanmerkin lisääminen

Seuraavaksi annetaan kirjanmerkille nimi (alla ”Lupamäärät”) ja sitten ollaankin valmiita sotkemaan kodia peliin.

Luodaan uusi Lupamäärät-niminen kirjanmerkki
Luodaan uusi Lupamäärät-niminen kirjanmerkki

Vaihe 2: Koodin lisääminen

Uuden kirjanmerkin URL-kenttään lisätään allaoleva koodinpätkä. Pätkä kaivaa verkkosivun koodista sinne piilotetut lupamäärät printtaa ne näkyväksi. Tieto siis löytyy jo selaimeen ladatulta sivulta, mutta sitä ei vain näytetä – skripti muuttaa asian. Alla koodi on rivitetty, mutta lisättäessä se kirjanmerkkiin kaikki asettuu yhteen pötköön.


javascript:(function(){
var elmArr = document.querySelectorAll("label.slot");
var i, dayElm;
for (i = 0; i < elmArr.length; i++) {
dayElm = elmArr[i].querySelector('span');
dayElm.innerHTML = dayElm.innerHTML + "(" + elmArr[i].getAttribute('data-free') +")"; }
})
();

Kirjanmerkin koodi on paikallaan
Kirjanmerkin koodi on paikallaan

Vaihe 3: Kirjanmerkin aktivointi

Seuraavaksi navigoidaan Erälupien verkkokauppaan ja etsitään sopiva metsästysalue ja päivä. Kun halutaan saada tarkempi selko vapaiden lupien määrästä, aktivoidaan kirjanmerkki ja vapaiden lupien lukumäärät ilmestyvät esiin.

Luotu kirjanmerkki aktivoidaan oikealla sivulla...
Luotu kirjanmerkki aktivoidaan oikealla sivulla…
... ja vapaiden lupien määrät ilmaantuvat näkyviin
… ja vapaiden lupien määrät ilmaantuvat näkyviin

Verkkokaupan tekninen toteutus mahdollistaa toistaiseksi kirjanmerkkitempun käyttämisen. Se onko tuota tarkoitus käyttää hyväksi, vaikka tieto sivulla onkin, lienee täysin eri asia. Joka tapauksessa homma pelaa toistaiseksi näin ja jos Metsähallitus jonain päivänä muuttaa kauppansa toteutusta, ei linkki luonnollisesti enää toimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.