JahtiJakt 6021 etäisyysmittari

Mikä matka maaliin? – Testissä JahtiJakt 6021 etäisyysmittari

Kun luoti on tuutattu ulos pyssynpiipusta siihen alkavat vaikuttamaan ballistiikan lait ja sen lentorata kohtaa ennen pitkää maan pinnan. Se kuinka nopeasti luoti tippuu riippuu mm. sen ballistisista ominaisuuksista ja lähtönopeudesta: kuusipuolikas lentää laakeammassa kaaressa kuin losompi sukulaisensa .308 ja nuolella taas jo muutaman metrin etäisyysero voi merkitä kymmenen sentin eroa osumapisteen korkeudessa. Haviteltaessa kauempana olevia kohteita oikean etäisyyden hahmottaminen on tärkeää, mutta paljaalla silmällä se on äärimmäisen vaikeaa. Siksi moni päätyy hankkimaan etäisyysmittarin.

Mittari tositoimissa
Mittari tositoimissa

Metsästysharrastuksen alkumetreillä en itsekään uskonut tarvitsevani etäisyyden arviointiin apuvälineitä. Hirvikiväärini on mallia 6,5x55SE, joka lentää kohtalaisen suoraan niillä etäisyyksillä, joille taidot riittävät ampumaan seisovasta asennosta, mutta kurotettaessa kauempana kukkuvaa latvalintua tuen turvaamana pitää luodin lentorataa jo vähän tuumatakkin. Jousihommiin ryhdyttyäni etäisyydet muodostuivat suorastaan ongelmaksi, koska taljajousella ammuttaessa etäisyys pitää hahmottaa aika tarkasti jos mielii osua kymppipaikkaan. Otin keväällä testiin suomalaisten suosikkimerkin, Erätukun JahtiJaktin monipuolisemman mittarin mallia Etäisyysmittari JahtiJakt 6021 ja olen kesän mittaan kokeillut sitä erilaisissa ympäristöissä ja askareissa.

Useimmat metsästyksessä käytettävät etäisyysmittarit ovat monokulaareja, joiden läpi tihrustetaan maalia yhdellä silmällä. Linssin alapuolella on näkymätöntä laservaloa sylkevä diodi ja säteen heijastuman vastaanottava anturi. Pyydettäessä etäisyyslukemaa lähettää diodi säteen, joka heijastuu maalista takaisin laitteen anturiin. Koska valon nopeus on vakio, tiedetään kohteen etäisyys kellottamalla valon lähettämisen ja heijastuman välinen aika.

Etäisyysmittarin laadullisia ominaisuuksia ovat mm. mittauksen tarkkuus, laserkeilan leveys, kohdistettavuus ja linssien laatu. Mitä tiiviimpi lasersäteiden kimppu on, sitä kauempana olevia kohteita voidaan mitata – toisaalta tiiviin säteen lähettävän mittarin suuntaaminen on vaikeampaa koska säde pitää kohdistaa tarkemmin maaliin.

Jahtijakt etäisyysmittari testissä

JahtiJakt 6021 etäisyysmittari lupaa antaa lukemat väliltä 15-1400m ja siinä on skannausominaisuus, joka mahdollistaa liikkuvan kohteen jatkuvan mittauksen. Rangefinder on helppokäyttöinen: laitteessa on kaksi nappia ja kiikarointiokulaari, jonka kautta sekä haetaan kohde, että luetaan mittaustulokset. Mittaustuloksen ohella etäisyysmittari näyttää tuloksen laadun, eli kuinka vahvan heijastuspulssin se on vastaanottanut.

Laitteessa on kaksi mittaustilaa, joiden välillä vaihdellaan etäisyysmittarin kyljessä olevalla ”mode” -napilla. Perustilassa laite ottaa yhden mittauslukeman painettaessa mittarin päällä olevaa mittausnappia. Mikäli kohde on etäällä tai vaikeasti kohdistettavissa esimerkiksi liikkeen takia, löytyy apu laitteen skannaustilasta, jossa laite aloittaa painalluksesta jatkuvan mittauksen, jolla poimii helposti etäisyyden pieneenkin kohteeseen ilman turhauttavaa napinpaineulua.

Skannaustila on erittäin kätevä, mutta jatkuva laserinvilkuttelu kuluttaa myös paljon patteria. Laitetta ei voi unohtaa skannaustilaan, koska JahtiJakt-etäisyysmittari sammuttaa itsensä noin puolen minuutin skannauksen jälkeen.

Lyhyimmillään etäisyysmittari antaa lukeman viidestä metristä. Laitteen lupaama maksimimittausetäisyys 1400m vaikuttaa lähinnä teoreettiselta maksimilta. Laitteen ohjekirja lupaa, että tuolta etäisyydeltä saadaan lukema suureen mainostauluun. Rakennus pitäisi paikantua n. 900 metrin päästä. Testasin laitetta kirkkaana päivänä pellolla ja sain vaivatta skannattua 800m päässä olevan ladon, mutta sen takana ollut metsä ei enää antanut lukemia. Linnun, tai edes hirvenkin kokoisen kohteen poimiminen tuolta etäisyydeltä on omilla tärisevillä käsilläni mahdotonta ilman tukea. Käytännössä JahtiJakt-mittarin tarkkuus riittää mielestäni mainiosti normaalimetsästäjän tarpeisiin järkevillä ampumaetäisyyksillä.

Oman testini perusteella laitteen antamat lukemat olivat tarkkoja. Kivääriradalla sadan metrin merkki oli juuri siinä missä pitikin. Testasin etäisyyden arviointia myös pidemmiltä matkoilta ja tarkistettaessa mitattuja etäisyyksiä maanmittauslaitoksen kartoista pitivät ne paikkaansa.

Veikkaan laitteen antaman laserkeilan olevan kohtalaisen leveä, sillä pystyin ilokseni poimimaan etäisyyden lentävään lintuun noin neljänsadan metrin päästä. Leveä keila mahdollistaa kohteiden helpon poimimisen, mutta vaikeuttaa tilannetta, jossa pitää ottaa tarkka etäisyys esimerkiksi metsän siimeksessä olevaan kohteeseen koska osa keilasta heijastuu takaisin kohdetta ympäröivistä puista. Laserkeila on normaalisti näkymätön (infrapuna), mutta sain sen tallennettua erityislaitteistolla (kännykkäkamera). Kuvasta voi hahmottaa säteen koon suhteutettuna universaaliin mittayksikköön, perinteiseen Colt-sytyttimeen.

Linssit vaikuttavat olevan ”ihan ok” laatua. Mittaukset päivänvalossa sujuvat luonnollisesti ongelmitta, mutta optiikan laatu ei riitä mittauksiin kovinkaan hämärissä olosuhteissa.  Zoomi on seitsenkertainen ja etäämmälläkin olevat kohteet hahmottuvat helposti.

Laitteen mukana tulee ohjekirja kaikilla kolmella kotimaisella kielellä, puhdistusliina, rannehihna sekä tukevan oloinen säilytyskotelo. Ohjekirjan mukaan etäisyysmittari on vettähylkivä, mutta ei vedenpitävä – tarkistin asian Erätukulta ja laitteen tiiviysluokitus on IP54, eli laite kyllä kestää sadetta mutta ei kestä upottamista veteen.

Tekniset tiedot

Suurennos 7x
Objektiivin halkaisija 26mm
Näkökenttä
Tarkkuus +-1m
Pariston kesto 3000 skannausta
Pariston tyyppi 1,5V AAA x2
Paino 200g
Mitat 124mm x 48mm x 82mm
Vesitiiviys IP54

Yhteenveto

Omassa testauksessani en löytänyt JahtiJakt-etäisyysmittarista pahaa sanottavaa. Päinvastoin, laite on helppo käyttää, antoi luotettavanoloisia mittaustuloksia ja on kevyt kantaa mukana. Skannaustoiminto mahdollistaa hankalienkin kohteiden mittaamisen vaikka kylmänhorkka vähän käsiä tärisyttäisikin. Ohjekirjan käännöskukkasia soisin oiottavan ja varsinkin vedenpitävyyden tai -pitämättömyyden tasoa kuvattavan paremmin, mutta varsinaista käyttöä kielimuuri ei estä.

Koska testissä ei päästy vertailemaan useampaa saman hintaluokan laitetta keskenään, ei JahtiJakt etäisyysmittarin hämäräominaisuuksia pystytty arvostelemaan suhteessa muihin vastaaviin laitteisiin. Fakta kuitenkin on, että optiikka on kallista ja mitä tyyriimmät linssit, sitä paremmin niillä näkee vähässä valossa. Mikäli mittauksia olisi tarkoitus tehdä hämärän aikaan olisi hyvä päästä vertailemaan useampaa laitetta keskenään ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Käytön perusteella laite on kelpo peli ja erityisesti ennen pitkää tämä tai vastaava laite löytynnee ainakin jokaisen jousimetsästäjän ostoslistalta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.