Metsähallituksen eräluvat, mäntytausta

Valtion metsästyslupien uudet hinnat ja lupaehdot

Koska kanalintukauden loputtua jatkan repun täyttämistä yleensä beaglen ja loppukausiluvan voimin, oli minulta jäänyt huomaamatta, että Metsähallituksen Eräluvat on muuttanut vuoden alussa sekä pienriistalupien hinnoittelua että metsästyslupiensa lupaehtoja. Jottei tuikitärkeä uudistus jää keneltäkään rekisteröimättä, otetaan nyt pieni katsaus uuteen malliin.

Tähän vielä tälläinen virallissävyinen huomautus, että älä niele tässä artikkelissa referoituja lupaehtoja sellaisenaan, vaan tarkista aina metsästyslupasi ehdot suoraan sen myöntäjältä. Eli tässä tapauksessa täältä.

Saako uudella metsästysluvalla enemmän riistaa?

Niin hieno kuin valtion tarjoama metsästysmahdollisuus onkin, on pakko myöntää, että Metsähallituskaan ei aina ole ollut ihan täydellinen isäntä. Metsästyslupien lupaehdot ovat aiemmin sorsineet raskaasti viikonloppumetsästäjää, sillä asteittain halpenevat vuorokausilippujen hinnat yhdistettynä nuukiin saalispisteisiin johtivat siihen, että jos suuntaa päivän reissulle metsomaille on käytännössä pitänyt ostaa runsaalla neljälläkympillä kahden päivän metsästyslupa jotta pisteet riittävät homenokkaan.

Metsästyslupien vanhat hinnat ja pistekiintiöt
Metsästyslupien vanhat hinnat ja pistekiintiöt

Pistesysteemi on siis ollut kivasti sanottuna hanurista. Voin vain kuvitella miten helppoa sen valvominen on ollut. Käytännössähän tuo on tarkoittanut sitä, että lupaehtoja rikkova erärosvo on tähän asti voinut metsästellä miten lystää kunhan erätarkastajan tullessa eteen on repussa ollut luvan sallima määrä pisteitä. Jos tarkastajaa ei kohdata, piillotetaan laiton saalis pakkaseen ja pistesaldo nollautuu mukavasti seuraavaksi päiväksi.

Metsästyslupien udet lupaehdot järkeistävät hommaa. Kanalintujen kohdalla valtion mailla metsästävä saa päivässä metsästää enintään kaksi kanalintua, joista vain toinen saa olla metso. Metsoissa on myös kausi- ja metsästäjäkohtainen kahden linnun kiintio. Sama kausikiintiö on kuuleman mukaan tulossa myös metsähanhelle sitten kun sen metsästys taas sallitaan.

Erälupien valvonta on siis helpompaa, ehdot selkeämmät ja mikä tärkeintä, metsoa voi jahdata vastedes yhden päivän metsästysluvalla.

Jänisten ja vesilintujen osalta trendi on sama. Uusien lupaehtojen mukaan päivässä saa säkittää kolme saaliseläintä. Aiemmin päiväluvan pistesaldo on ollut viisi, joka on tarkoittanut joko kahta ja puolta jänistä, 0,83:a hanhea tai viittä vesilintua. Käytännössä siis jäniksiä ja hanhia tuli lupaan lisää, mutta vesilintuja saa vastedes metsästää kaksi vähemmän. Tämä muutos saattaa harmittaa niitä valtion mailla sorsastavia, joilla on timanttiset ottipaikat tiedossa.

Mielenkiintoisin muutos Erälupien ehdoissa on saaliskiintiöiden päiväkohtaisuus. Eli vastedes rahalla ei voi ostaa oikeuksia suurempaan saalissaldoon.

Maksaako metsästyslupa nyt vähemmän vai enemmän?

Metsähallituksen kausi- ja osakausilupien hinnat ovat pysyneet samoina. Hinnoittelumuutos koskee vain päivälupia, joiden hinnat ovat riippuneet siitä, kuinka moneksi päivän luvan ostaa kerralla. Kallein, yhden päivän kanalintulupa on maksanut 22 €. Päivän pituinen vesilintu- ja jänislupa puolestaan on verottanut erämiehen kukkaroa 11 €.

Uudessa hinnoittelumallissa jokainen päivä maksaa saman verran. Metsästysluvasta riippuen joko 15 € / vuorokausi (kanalinnut) tai 8 € / vrk (jänikset ja vesilinnut). Hinnoittelu suosii lyhyitä lupia ostavia, sillä vielä kolmen päivän pituiset luvat ovat edullisempia, mutta siitä eteenpäin nykymaksumalli rokottaa metsästäjää enemmän.

Kanalintujen metsästysluvan hinnat ennen ja nyt
Vuosi 1vrk 2vrk 3vrk 4vrk 5vrk 6vrk 7vrk
2015 22 € 40 € 47 € 54 € 60 € 65 € 70 €
2016 15 € 30 € 45 € 60 € 75 € 90 € 105 €

Kanalintujen osalta yhden päivän luvan hinta on laskenut 31% ja viikonloppuluvan 25%, viikon lupaan on puolestaan tullut korotusta 50%.

Jänislupien matematiikka on hyvin samanlainen, eli kolme ensimmäistä päivää ovat edullisemmat, mutta siitä eteenpäin luvat maksavat aiempaa enemmän.

Jänis- ja vesilintulupien hinnat ennen ja nyt
Vuosi 1vrk 2vrk 3vrk 4vrk 5vrk 6vrk 7vrk
2015 11 € 20 € 25 € 28 € 31 € 34 € 37 €
2016 8 € 16 € 24 € 32€ 40 € 48 € 56 €

Hinnoittelumuutosten taustalla on Erälupien mukaan sama tarve kuin lupaehtojenkin ruukkaamisella: yksinkertaistaminen. Luvat on hinnoiteltu ja hinnoitellaan jatkossakin omakustanneperustaisesti.

Muutoksen vaikutukset

Itse pidän muutoksia hyvinä. Toki pidemmällä reissulla luvat voivat maksaa enemmän, mutta toisaalta, missä ennen ostettiin suoraan alennusten perässä viikon lupa, voi nyt välipäivän pitää sanktiotta. Uudistus karsi myös tarpeen ostaa lisäpäiviä lupiiin jotta saalispisteet riittäisivät metsolintuun. Koska lupia ei enää tarvitse ostaa turhan päiten, on niitä myös enemmän vapaana muille metsästäjille.

Muita merkittäviä muutoksia ovat Ylä-Lapin riekkoluvan poistuminen ja uusi majavalupa. Lattahäntää ei enää jatkossa saa jahdata pienpetoluvalla, vaan sitä varten on lanseerattu erillinen, kauden (20.8.–30.4) pituinen majavalupa, joka maksaa 20€. Riekkoja taas jahdataan kanalintuluvalla, jolle on tietyillä Ylä-Lapin alueilla määritetty kolmen riekon päivittäinen saaliskiintiö.

Uudet pienriistalupien lupaehdot löytyvät Eräluvat-palvelusta.

4 comments

  1. Erinomaisesti selkeytetty asia. Mutta tuo kiintiöpuoli jäi minulle vielä vähän epäselväksi. Jos olisin jo ehtinyt metsästää jänisvesilintulupien 15 eläimen kiintiön täyteen, niin onko minulla kanalintuluvissa jäljellä 5 vai täydet 20 eläintä? Ja ovatko kiintiöt aluekohtaisia vai koskevat kaikkia valtion metsästysalueita?

    1. Itse luin ton niin, että lupakohtaiset kiintiöt ovat aluekohtaisia, mutta metson osalta se koskee kaikkia alueita (eli vuodessa ei saa ampua kahta metsoa enempää yhteensä lupien määrästä riippumatta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.