Zinio lehtikokoelma

Amerikkalaiset metsästyslehdet

Mikäli uskot, että nurmi on vihreämpää naapurin puolella ja olet valmis avartamaan maailmankuvaasi, voivat jenkkimetsästyslehdet olla sinua varten. Helpoiten lehtiin pääsee käsiksi lukemalla ne bittiavaruuden läpi Zinion kautta ja lukupaketit eivät ole hinnalla pilattuja.

Zinio on lehtialusta, joka mahdollistaa digimuotoiset lehtitilaukset. Näköislehtien lukeminen tapahtuu joko selaimella tai mobiilivärkillä. Molemmat toimivat auttavasti ja jos suomalainen Lehtiluukku sattuu olemaan tuttu, niin lukukokemusta voi verrata siihen.

Näköislehti on käytännössä kasa kuvia höystettynä sekaan upotetuilla linkeillä. Lukijan kannalta tämä tarkoittaa sitä, ettei käyttökokemusta soviteta luettavalle laitteelle (vrt vaikka Metsälle-blogi kännykässä) ja pienellä ruudulla joutuukin tekstiä zoomailemaan tämän tästä. Se vaatii totuttelua, mutta toimii paremman puutteessa. Selaimella lukeminen on vähän kätevämpää. Mobiililaitteelle voi ladata lehtiä etukäteen vaikka lentomatkoja varten.

Outdoor Life on laadukkaasti tuotettu metsästyslehti
Outdoor Life on laadukkaasti tuotettu metsästyslehti

Olen lukenut nyt parin vuoden ajan Zinion kautta kahta lehteä: Outdoor Life:ä ja Field & Stream:ia. Irtonumeroina ostettuna hinnat lähentyvät viittä euroa, mutta vuoden tilaus vastavuoroisesti maksaa vain runsaan parin irtonumeron verran. Rahat vaihtavat omistajaa luottokortin välityksellä. Tilauksen ollessa loppumassa alkaa postilaatikkoon ilmaantua toinen toistaan mehukkaampia jatkotarjouksia. Niillä ja Zinion satunnaisilla kampanjoilla voi saada lehtensä todella edullisesti.

Sisällöltään molemmat lehdet ovat erittäin laadukkaita. Jutut vaihtelevat teknisistä vertailuista asiantuntija-artikkeleihin ja metsästystarinoihin. Molemmissa lehdissä käsitellään metsästyksen ja eräilyn ohella myös kalastusta.

Mielestäni lehtien parasta antia ovat ase- ja varustejutut ja metsästystarinat. Ne toimivat maasta riippumatta. Lehdet ovat mukavaa luettavaa erityisesti jousimetsästäjille, aihetta ei kun juurikaan käsitellä kotimaisissa lehdissä ja Amerikassa se on tärkeä osa paikallista metsästyskulttuuria.

Jenkkilehtien suurimmat ongelmat kotimaisen eränkävijän vinkkelistä ovat osittainen jenkkikeskeisyys. Riistalajit poikkeavat luonnollisesti osittain kotimaan metsänviljasta ja metsästyslakeja ja -politiikkaa koskevat jutut voi hypätä suosiolla yli. Kotimaisen erälukemisen korvaajiksi ulkomaan lehdistä ei ole, mutta mielenkiintoista luettavaa riittää silti noin vajaaksi tunniksi per lehti, joten olen mielestäni saanut rahoilleni vastinetta ja kehtaan vielä suositella kokeilemaan.

3 comments

  1. Melkoista määrää Ziniosta löytyviä e-lehtiä pääsee lukemaan netissä (tai tabletilla) ilmaiseksi, jos on Helsingin kaupungin kirjastokortti. Valitettavasti heidän valitsemissaan lehdissä ei vielä löydy yhtä ainutta metsästys- tai kalastuslehteä, mutta kirjastolle ystävällisiä toiveita esittämällä tilanne saattaisi vaikka korjaantuakin?

  2. Kiitos näistä lukuvinkeistä. Täytyy ehkä lahjaksi miehelle miettiä lehtien tilaamista. Mies aloitti noin kaksi vuotta sitten metsästyksen ja harrastus on vienyt mennessään. Peuran päät jo komeilevat seinällä muistona onnistuneista reissuista. Mielestäni hienoja kyllä ovat vaikka enemmän tykkään työstää peuran lihasta makeita ruokia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.