Erämessut 2016

Erämessut 2016 – Messujen parhaimmisto

Jos et ole koskaan ollut Riihimäen Erämessuilla olet menettänyt paljon. Joka toinen vuosi järjestettävät, metsästys-, kalastus- ja eräilykansan yhteen kokoavat karkelot keräsivät tänäkin vuonna lähes 40 000 kävijää. Uutuuksia ja innovaatioita oli ihmeteltävänä pilvin pimein, joten mikäli missasit messut, voit tsekata alta parhaat poiminnat messutarjonnasta!

Itse vietin messuilla kaksi päivää. Lauantaina totesin, että kaikki muutkin olivat tulleet paikan päälle, joten tyydyin vain pintapuoliseen ihmettelyyn ja säästin tarkemman tutkiskelun hiljaisemmalle sunnuntaipäivälle.

Hawu teltta ja kamiinat

Messujen Nuotiopiiri-alueelta löytyi blogissakin aiemmin testattu Hawu-teltta keksijöineen. HawuPro Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa ja mielestäni suurimmat innovaatiot olivat esillä olleet kamiinat ja niiden ainutlaatuinen piippuratkaisu. Pellettikamiina herätti ihastusta pienellä koollaan ja keveydellään. Yhdessä kokoon rullattavan piipun kanssa koko paketti kulkee kevyesti mukana – pelletit toki pitää toki myös raahata matkassa, mikäli eräilee etäänpänä.

Hawu-tuotteita saa pian avattavasta verkkokaupasta. Pellettikamiinan hinnaksi arvioitiin alle kolmeasataa euroa, joten sitä ei ole hinnalla pilattu. HawuPro on uusinut myös verkkosivunsa ja pitää mielenkiintoista kehitysblogia. Työn alla on mm. sähköä tuottava kamiina, jolla voi ladata akkunsa.

Kolo Design – tyylitavaraa koivuvanerista

Kevyestä koivuvanerista voi muotoilla vaikka mitä, tämän osoittivat käytännössä Leirinuotiolle pisteensä pystyttäneet Kolo Designin kaverit. Heidän lippulaivatuotteensa on tyylikäs takkapuuteline, mutta koska materiaalista on moneksi on tuotevalikoima laajentunut hiljattain linnunpöntöllä ja lintujen ruokinta-automaatilla. Kaikille tuotteille yhteistä on se, että ne toimitetaan pienessä paketissa osina, joista tuotteen voi koota itse käden käänteessä.

Kolo designin teline
Kolo Designin teline

Lyijyttömät patruunat Normalta ja Lapualta

Naturalis on jo vanha juttu, mutta tiesitkö, että Lapua kehittää tuotettaan jatkuvasti? Tällä hetkellä kaupoista löytyy Naturaliksen kolmas sukupolvi, joka lupaa mm. 20% enemmän toiminta-aluetta aiempiin vedoksiin verrattuna. Tuotteen jatkuva tuunaus on tarpeen, sillä lyijyttömyys on uusi musta ja kilpailijat änkeävät markkinoille minkä kerkeävät.

Norma on tuonut viime syksynä markkinoille oman lyijyttömän luotinsa Eco Striken. Esittelijän puheiden mukaan luoti peittoaa kilpakumppaninsa mennen tullen (kuinkas muutenkan), mutta mikäli suosikkikaliiperisi on harvinaisemmasta päästä, joudut odottamaan tovin omakohtaista testausta, sillä valikoima on vasta laajentumassa peruspaukkujen ulkopuolelle. Norman lyijyttömien patruunoiden pitäisi käydä ”samaan reikään” JaktMatch -harjoituspatruunoiden kanssa.

Norma Eco Strike
Norma Eco Strike

NiteSitellä ammutaan tarkasti säkkipimeässäkin

Vaikka pimeännäkölaitteet ovatkin riistaeläinten metsästyksessä kiellettyjä, on niille oma käyttäjäkuntansa tauluampujien (saako keskiyön ratavuorot jossain päin Suomea halvemmalla?) ja haittaeläinten hävittäjien keskuudessa. Edellisten tarpeita täyttämään on kehitetty infrapunalla pimeän häivyttävä NiteSite tähtäinlaajennos, jota tuo maahan Hjorth Urheilutukku. Tavalliseen tähtäimeen asennettava laite koostuu kiikarin päälle kiinnittyvästä, äärimmäisen kevyestä infrapunavalaisimen ja näyttölaitteen yhdistelmästä ja kiikariputken perään asennettavasta kamerasta, joka siirtää kiikarin kuvan näytölle. Asentaminen onnistuu tottuneelta käyttäjältä noin puolessa minuutissa.

Laitteesta on saatavilla 100m, 300m ja 500m matkoille valaisevat versiot. Kokonaisuus vaikutti oikein toimivalta ratkaisulta vaikkei sitä luonnollisesti päästykään tositoimissa testaamaan.

Lynx – kotimaiset suoravetolukkoiset kiväärit

Suoravetolukkoisista metsästyskivääreistä saa lukea ylistäviä arvioita alan lehdistä, mutta järjestelmän hienoutta on vaikea ymmärtää ennen kuin kampea pääsee vetelemään omatoimisesti.Suoravetolukon edut ovat helppokäyttöisyys ja nopeus. Ampumisen jälkeen ase saadaan jälleen latinkiin lyhyellä kammen edestakaisella vedolla.

Kotimaisen Pirkan Aseen valmistamat Lynx-kiväärit olivat isosti esillä messuilla. Ja mikseivät olisi, laadukkaasti toteutettuja aseita esittelee varmasti mielellään. Yrityksen perustaja, Torsti Laaksonen kehitti ensimmäisen suurille keskisytytteisille kaliipereille tarkoitetun suoravetolukkoisen Lynx kiväärin aiemman kokemuksensa pohjalta vuonna 1989 ja kaupallinen tuotanto alkoi vuonna 1994 mallilla Lynx 94.

Lynxin suoravetolukko suorittaa yhdellä kammen liikkeellä yhteensä viisi eri toimenpidettä: avaa ja sulkee sulkulaitteen, virittää iskuripiikin ja lukitsee sen taakse asetta viritettäessä.

Aseet eivät ole halvimmasta päästä, mutta valikoiman edullisemman pään vajaan 3000€ ohjevähittäishinta ei varmasti karkoita laatutietoista asiakasta.

Jälkiasennettava Kalix Teknik poskipakka

Ruotsalaiset, tuo jalo Ikea-innovaatioita tuottava naapurimme ovat päässeet taas yllättämään. Kalix Teknik -poskipakka on synteettisiin tukkeihin jälkiasennettava säädettävä poskipakka. Systeemi on jotain niin älykästä, että melkein ihmetyttää etten ole törmännyt vastaaviin aiemmin etsiessäni ratkaisua huonosti-istuvaan kiväärintukkiini.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on kiväärin tukin sisään kiinnitettävästä alumiini-insertistä, johon poskipakkaosa kiinnittyy. Asennus käy käden käänteessä: ensin irroitetaan perän pehmuste, liimataan porausaukot mallaava tarra oikeaan paikkaan tukin harjalle, porataan tarran osoittamiin kohtiin reiät ja tuupataan koneisto tukin sisään. Sitten asetetaan kiinnisysruuvi, säätöruuvi ja poskipakka. Lopuksi laitetaan peräpehmuste paikalleen ja lähdetään testaamaan poskipakkaa hirviradalle. Asennuksen helppouden voit todeta itse alla olevasta videosta.

Muita messupoimintoja

Löysin messuilta myös Treaper Oy:n Lauri Kakkosen, joka esitteli aiemmassa artikkelissani testatun 3HGR-hihnan ”kevytversiota”, Light Harnessia. Laadukas tuote on löytänyt tiensä ulkomaillekin ja sitä on saatavilla mm. Australiassa, jossa sen jakelijana toimii Beretta. Light Harness on erityisesti sellaisten koiramiesten suosiossa, jotka eivät kaipaa puutukea ampumisessa, mutta arvostavat tukevaa ja luotettavaa kantohihnaa.

Jos kätesi ovat pulkannarut tai tykkäät kulkea pitkiä matkoja painavan aseen kanssa voi My Lagopus asereppu olla sinua varten. Kevyen repun lantiovyö on varustettu aseenpidikkeellä, jossa lintumies voi lepuuttaa haulikkoaan voimien loppuessa kesken. Aseen saa tarvittaessa myös kiinnitettyä reppuun pidempiä siirtymiä varten.

GRS tukit olivat isosti esillä ja messuvieraat pääsivät GRS:n ständillä kokeilemaan tukkien istuvuutta omaan olkaan. Laminaattitukkien rinnalle lanseerattiin viime vuonna synteettinen Berserk-tukki. Synteettisen tukin edut ovat säänkestävyys ja laminaattitukkia edullisempi hinta.

Ruokatarjonta oli vertaansa vailla. Riistaruokaa oli hyvin saatavilla joten metsästämättömätkin eräilijät pääsivät messuilla riistan makuun. Ilahduttava löytö oli unkarilaista ruokaa tarjoava Lángos-auto. Lángos on perunasta ja vehnätaikinasta tehty tukeva, sentinpaksuinen herkuilla kuorrutettu ”lettu” (tai pieni pizza). Lángoksien ohella autosta sai unkarilaista villisiasta tehtyä marhapörkölttiä (= villisikapata). Voin suositella varauksetta molempia. Mikäli kaipaat kielellesi Unkarin maut, voit vaania Lángos-auton liikkeitä facebookista ja yhyttää sen joko tapahtumista ympäri Suomea tai Helsingistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.